tion.ro Web analytics

S-a hotărât! În localitățile din Timiș, restaurantele și cinematografele se deschid, la o anumită capacitate, în funcție de rata de infectare cu Covid-19

De Adrian Panduru
Reactualizat la:

S-a hotărât! În localitățile din Timiș, restaurantele și cinematografele se deschid, la o anumită capacitate, în funcție de rata de infectare cu Covid-19

foto: Pixabay
Reactualizat la:
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Timiș a stabilit măsuri la nivelul localităților în funcție de rata de infectare, adică mai mică de 1,5 la 1000 de locuitori, între 1,5 și 3/1000 de locuitori și peste 3/1000 de locuitori. Restaurantele și sălile de cinema pot fi deschise, la diverse capacități, în funcția de rata de infectare din localitatea respectivă. Rata de infectare în Timișoara este 2,25 la mia de locuitori, iar în Foeni 6,88. Spectacolele în aer liber sunt permise doar dacă rata de infectare este sub 1,5.
Scris de Adrian Panduru - Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Timiș a stabilit măsuri la nivelul localităților în funcție de rata de infectare, adică mai mică de 1,5 la 1000 de locuitori, între 1,5 și 3/1000 de locuitori și peste 3/1000 de locuitori. Restaurantele și sălile de cinema pot fi deschise, la diverse capacități, în funcția de rata de infectare din localitatea respectivă. Rata de infectare în Timișoara este 2,25 la mia de locuitori, iar în Foeni 6,88. Spectacolele în aer liber sunt permise doar dacă rata de infectare este sub 1,5.

Conform CJSU, activitatea cu publicul a operatorilor economici din Timiș care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, se desfășoară astfel:

– fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 06.00-23.00, în unitățile administrative teritoriale unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori,

– fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 06.00-23.00, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din unitățile administrativ teritoriale este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, conform anexei 2,

Este interzisă activitatea la depășirea incidenței de 3/1.000 de locuitori.

Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare, se desfășoară la fel ca la celelalte restaurante, cu amendamentul că doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități, în unitățile administrative teritoriale unde este depășită incidența de 3/1.000 de locuitori în ultimele 14 zile se permite prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu se consumă în spațiile respective.

CJSU a hotărât că se suspendă activitatea barurilor, cluburilor și discotecilor, iar activitățile cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte sunt permise cu participarea publicului astfel:

• până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din unitățile administrativ teritoriale este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori,

• până la 30% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din unitățile administrativ teritoriale este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, conform anexei 2,

Este interzisă activitatea la depășirea incidenței de 3/1.000 de locuitori.

„Organizarea şi desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale sunt permise numai cu participarea a cel mult 300 de spectatori cu locuri pe scaune, aflate la distanță de minimum 2 metri unul față de celălalt, precum şi cu purtarea măștii de protecție. Activitățile sunt interzise la nivelul unităților administrativ teritoriale unde incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor este mai mare de 1,5/1.000 de locuitori”, transmite CJSU Timiș.

Activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului în unitățile administrativ teritoriale unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din în unitățile administrativ teritorială este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și este interzisă la depășirea incidenței de 3/1.000 de locuitori.

CJSU a hotărât că, pe întreg teritoriul județului Timiș, se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, pe toată perioada stării de alertă, în spațiile publice deschise, astfel încât să acopere nasul și gura, respectiv: pe o rază de 50 de metri de intrarea în perimetrul unităților de învățământ, în piețe comerciale, târguri, oboare, piețe de vechituri, piețe agroalimentare, zone de așteptare, cozi formate la intrarea în diverse instituții și societăți comerciale, stații de transport public, peronul gărilor, autogări, aeroport, în punctele de trecere a frontierei, exteriorul obiectivelor turistice, grădini de vară, festivaluri publice și private, evenimente culturale publice și private și manifestări publice, ceremonii religioase, slujbe și rugăciuni colective, în zonele de promenadă aglomerate incluzând centrele pietonale ale localităților și falezele (malurile râurilor) din interiorul localităților, parcările și zonele de agrement adiacente centrelor comerciale și mall-uri. Obligativitatea se instituie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani.

Același CJSU a hotărât că se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție sanitară astfel încât să acopere nasul și gura, în toate spațiile publice deschise, pe o perioadă de 14 zile în localitățile unde a fost depășit pragul de infectare de 3 la mia de locuitori. Obligativitatea se instituie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani.

În unitățile administrativ teritoriale unde a fost depășit pragul de 3/1000 de locuitori se suspendă pe o perioadă de 14 zile activitatea din piețele comerciale (cu excepția piețelor agroalimentere) târguri și oboare.

Conform CJSU, localitățile cu rata de infectare peste 1,5 la mia de locuitori sunt: Timișoara – 2,25, Buziaș – 2,86, Făget – 1,58, Sânnicolau Mare -2,41, Brestovăț 1,50, Coșteiu- 2,06, Găvojdia – 1,74, Ghiroda 2,53, Iecea Mare – 2,58, Jamu Mare – 1,66, Moșnița Nouă – 2,56, Nițchidorf – 1,85, Pișchia – 2,18, Remetea Mare – 1,83, Sânandrei – 1,99, Saravale – 2,34, Secaș – 2,87, Variaș – 1,83.

Unitățile administrativ teritoriale cu rata de infectare de peste 3 la mia de locuitori sunt: Dudeștii Noi – 4,37, Dumbrăvița 3,27, Foeni – 6,88,Giroc – 3,29, Jebel – 4,89, Pesac – 3,82.

„Pentru unitățile administrativ-teritoriale Belinț, Dudeștii Vechi, Ghizela, Șag, Teremia Mare, Valcani – măsurile sunt aplicabile până la 21 octombrie 2020, dată la care se împlinește termenul de 14 zile de la adoptarea hotărârii CJSU în baza căreia s-au luat restricțiile pe aceste UAT-uri. În acestea UAT—uri a scăzut rata de infectare sub 1,5/1000 locuitori. La Cenei măsurile sunt aplicabile până la data de 26 octombrie, data la care se împlinește termenul de 14 zile de la adoptarea hotărârii CJSU în baza căreia s-au luat restricțiile pe aceste UAT-uri”, transmite CJSU Timiș.

„A fost analizată situația unităților administrativ teritoriale cu rata de infectare peste 3/1000 de locuitori și, conform analizei făcute de Direcția de Sănătate Publică Timiș, în momentul de față nu se impune carantinarea acestora”, transmite CJSU Timiș.

Prevederile prezentei Hotărâri devin obligatorii începând cu ziua de vineri, 16 octombrie 2020.

4 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. XoY says:

  Interesant.
  Folosind valorile curente, nu se pot obtine valorile anterior raportate.
  Sa luam un exemplu: Giroc are la 6.10.2020 o valoare de 2.28, corespunzand celor 24 cazuri raportate in cele 14 zile anterioare (conform informatiilor publicate pana la acel moment). Giroc are acum o valoare de 3.29, corespunzand la 46 de cazuri raportate in 14 zile consecutive.
  Folosind prima valoare, rezulta ca populatia la care se facea raportarea in 6.10 era de circa 10550, in timp ce populatia la care se face acum raportarea este de circa 13990.

  Dumbravita, Timisoara, la fel.. Populatia a crescut putin pentru ca valorile raportate sa fie mai mici?
  Dumbravita, 35 cazuri –> 2.18, 57 –> 3.27???
  Timisoara, 622–> 1.91, 749 –> 2.25??? (622 cumulat la 12.10)

  Regula de trei simpla ne spune ca valorile curente ar trebui sa fie:
  Giroc: 4.37/1000, Dumbravita: 3.55/1000, Timisoara: 2.30/1000
  Desigur, daca valorile anterioare au fost calculate corect…

  • Radu says:

   Absolut corect rationamentul d-le profesor. Doar ca viata reala nu e ca matematica. In viata reala modul de calcul se schimba dupa rationamente politice. In viata reala 90% dintre bugetarii care sunt pusi sa faca calcule si analize au IQ-ul unei maimute. Mai exista si niste explicatii obscure cum ca se raporteaza la numarul real de locuitori nu la cei ce au adresa din buletin in localitatea respectiva, desi nimeni n-a mai numarat de la recensamant. Si da, mai exista si cazurile cand la o unitate de recuperare, la o casa de copii, la un azil de batrani sau la o firma ce foloseste forta de munca ce au flotant, apare un focar. Cazurile astea au fost initial rapirtate in localitatea respectiva iar acum au fost scoase (si era si normal sa fie asa) de la calculul ratei de infectare pentru ca daca se imbolbavesc 15 muncitori vitnamezi ce lucreaza in Dumbravita, asta mareste indicele de la 2 la 4 la mie (Dumbravita are 7500 locuitori). Dar oricum ar fi DSP-ul ar trebui sa fie mult msi transparent cu cifrele, altfel inevitabil apare neincrederea.

 2. Snack says:

  Ne-ați omorât cu masca asta… Majoritatea poartă mască și tot au crescut nr celor infectați. Chiar și pe stradă. Mai bine scapă cine poate și gata. Cei cu boli cronice și cei în vârstă să aibe grija de ei, și gata. E mai simplu așa.

 3. Aciduzzu says:

  Daca tot vor sa împinuna norme sa le facă corect. Daca pentru șoferi e clar cand vad semnul cu “acces interzis” vreau sa fie clar si pentru noi unde e obligatoriu sa purtat masca. Ce înseamnă zone aglomerate de promenada si alte texte de acolo? Se lasă la aprecierea “organului” sa amendeze la libera lui apreciere? Puneti semne pe stâlp! De arici e obligatorie masca si cine nu respecta sa fie sanctionat! Nu cu texte de tip “pe o raza de 100m in jurul unitatilor de învățământ”. De unde dracu’ sa știu eu ca dupa colt e o scoala sau grădiniță? Daca vreti sa impuneri reguli atunci faceri asa cum trebuie. Dar voi habar nu aveti, doar amenințări, amenintari si iar amenințări. Si va mai mirări ca lumea nu are incredere in voi si nu asculta. Pe cine sa asculta daca nici voi nu stiti cum se procedeaza?

 4. Eveniment

  Accident cu două victime în Calea Șagului din Timișoara. O mașină a ricoșat și a căzut într-o groapă adâncă de câțiva metri
  Accident de circulație, miercuri, în Calea Șagului din Timișoara. Două femei au ajuns la spital după ce mașina în care se aflau a fost lovită de o autoutilitară și a căzut apoi într-o groapă adâncă de câțiva metri.

  România

  Iohannis: Am obținut fonduri UE în valoare de 80 de miliarde de euro. Am analizat planul național de redresare
  ​Președintele României Klaus Iohannis a susținut miercuri, 28 octombrie, o conferință de presă la Palatul Cotroceni, pe tema redresării naționale. Iohannis a spus că România a reușit să obțină fonduri în valoare de 80 de miliarde de euro de la UE. Cum vor fi investiți banii.

  Eveniment

  Controale în trenuri, gări și aeroporturi pentru prevenirea răspândirii noului tip de coronavirus
  Acțiune la nivel național a polițiștilor. Oamenii legii efectuează, pe tot parcursul zilei de miercuri, controale în trenuri, gări și aeroporturi pentru prevenirea răspândirii noului tip de coronavirus.

  Eveniment

  Pădurari angajați ai Ocolului Silvic Lugoj, ridicați de poliție după ce au furat lemn din zona de competență
  Anchetă a polițiștilor timișeni finalizată cu percheziții în județele Timiș și Arad. Oamenii legii au ridicat doi pădurari angajați ai Ocolului Silvic Lugoj care au furat timp de trei ani lemn din zona de competență. În locuințele lor anchetatorii au găsit produse de contrabandă, dar și animale sălbatice și documente „pierdute” de câțiva ani.

  Ştirile judeţului Timiş

  Consilierii locali timișoreni s-au întâlnit în semi-secret la o ultimă ședință de plen
  Administrația Robu marchează o ultimă premieră la Timișoara: o ședință organizată atât de pe repede înainte încât nici măcar nu a fost anunțată oficial. Pentru a se atinge cvorumul de 14 consilieri, primarul încă în funcție al Timișoarei a stat tot timpul ședinței cu două telefoane în mână, la capătul liniilor fiind doi consilieri locali PSD. 3

  Sănătate

  Noi reguli pentru tratarea pacienților cu Covid-19. Se va face și testul rapid, în Urgențe, pe lângă RT-PCR
  Conform unui nou Ordin al ministrului Sănătății Nelu Tătaru, pacienții care se prezintă la Urgențele spitalelor, cu simptome de Covid-19, vor putea fi testați și prin intermediul testului rapid. Au fost impuse noi reguli pentru a descongestiona spitalele, în această perioadă când numărul cazurilor de SARS-Cov2 devine tot mai mare, pe zi ce trece.

  Sănătate

  Un nou focar de Covid-19 la Spitalul Județean Timișoara, la secția de Urologie. Un focar a fost stins, în Timiș
  A apărut un nou focar la Spitalul Județean Timișoara, la secția de Urologie, pe lângă cel deja aflat în supraveghere de la Casa Austria. Un focar a fost stins, în Timiș.

  Sănătate

  Covid-19. Timiș, ultimele 24 de ore: localitățile unde au fost depistate cazuri noi
  În Timiș au fost depistate 318 persoane cu Covid-19, de marți până miercuri, 28 octombrie, cele mai multe în Timișoara: 184.

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.