tion.ro Web analytics

Recomandările doctorului Musta, din Timișoara, care se luptă cu coronavirusul. Ce e bine să faceți când ajungeți acasă

De Adrian Panduru
Reactualizat la:

Recomandările doctorului Musta, din Timișoara, care se luptă cu coronavirusul. Ce e bine să faceți când ajungeți acasă

Reactualizat la:
În plină pandemie de coronavirus, doctorul Virgil Musta, medic primar de boli infecțioase, care face parte din echipa Spitalului Victor Babeș Timișoara, unde s-au vindecat 47 de pacienți de COVID-19, dă câteva sfaturi despre ce este bine să știți despre această boală și cum vă puteți proteja.
Scris de Adrian Panduru - În plină pandemie de coronavirus, doctorul Virgil Musta, medic primar de boli infecțioase, care face parte din echipa Spitalului Victor Babeș Timișoara, unde s-au vindecat 47 de pacienți de COVID-19, dă câteva sfaturi despre ce este bine să știți despre această boală și cum vă puteți proteja.

„Ce este bine să știm despre COVID-19 și ce devine CRUCIAL pentru zilele următoare!” se numește postarea doctorului Virgil Musta de pe grupul City Doctors – Comunitate pentru Sănătate.

Doctorul Musta, care a fost în prima linie a luptei cu COVID-19 încă de la primul caz, explică ce este bine să faceți atunci când ajungeți acasă, cum să vă dezinfectați, unde să puneți hainele și cum protejarea bătrânilor devine un scop al persoanelor tinere și de vârsta a doua.

„Unele măsuri par exagerate, nu trebuie să devenim obsedați, dar dacă ne construim calm și rațional un obicei preventiv în această perioadă, ne poate salva”, spune Musta.

Iată indicațiile doctorului din Timișoara care se luptă cu coronavirusul:

„1.Virusul are o contagiozitate foarte mare, adică se poate contamina un număr mare de persoane care intră în contact cu o persoană cu COVID-19. Din acest motiv, este esențial în primul rând să evităm contactul cu diverse persoane în această perioadă.

2. Purtați mască (sper să înceapă să fie disponibile pentru toată lumea cât mai repede). Dar trebuie să știți că masca nu vă protejează foarte mult împotriva contaminării cu Covid 19, ci mai degrabă împiedică transmiterea de la persoanele ce poartă mască la celelalte, dar este foarte important și acest lucru pentru că nu știm care suntem contaminați și care nu. Masca chirurgicală (acea albastră) este de unică folosință, adică puteți să o purtați maxim o zi, de preferat sub 4 ore. Daca însă o scoateți sau o umeziți, trebuie să o schimbați. Insistați ca oamenii pe care îi cunoașteți să poarte mască pentru a se proteja pe ei și pe voi. Dacă nu se găsesc măști, puteți improviza. Puneți în fața gurii și nasului (pe care trebuie să le acoperiți pentru ca protecția să fie eficientă) un șal, fular, guler de schi, baticuri etc. Și nu le purtați tot timpul, ci doar când sunteți într-o zonă în care există posibilitatea să transmiteți sau să primiți virusul. Când ajungeți acasă spălați masca improvizată, iar dacă puteți, ar fi ideal să o fierbeți și să o călcați la temperatură mare (depinde de material). Dacă nu aveți această posibilitate, folosiți mai multe măști improvizate și lăsați masca care este posibil să fie contaminată la aer sau în saci, câteva zile, timp în care virușii pot muri.

3. Nu stați față în față cu cineva la o distanță mai mică de 2 m și nu stați mai mult de 15 minute ca durată.

4. Aerisiți bine camera în care locuiți sau vă desfășurași activitatea de cât mai multe ori posibil. Astfel scădeți concentrația virusului în aer.

5.Tușiți sau strănutați la nivelul cotului.

6. Mănușile te protejează, dar reprezintă și o mare capcană, deoarece crezi că dacă ai mănuși nu te contaminezi. Dacă mănușa este contaminată și pui mâna pe față, te contaminezi. Mănușa te protejează dacă o porți în zone potențial contaminate, iar când ieși din aceste zone, să o scoți, o arunci și te speli bine pe mâini. Daca nu o arunci, devine sursă de contaminare. Ai grijă și unde o arunci, pentru că poți contamina acea zonă. De fapt, măsura principală este să nu duci mâna la față (cu sau fără mănușă) și să te speli de cât mai multe ori pe mâini cu apă și săpun, cel puțin 20 sec, astfel încât să frecați bine toată suprafața ambelor mâini și între degete.

7. Dezinfectați des mânerul ușii de la intrarea în casă sau din încăperile unde lucrați.

8. Pentru a evita contaminarea prin haine, când ajungi acasă, după ce te-ai spălat pe mâini, te dezbraci de hainele de stradă, le pui pe balcon sau într-un loc prestabilit, care să poată fi dezinfectat și poți face un duș sau după ce te speli din nou pe mâini, te îmbraci în hainele de casă. Hainele de stradă este bine să le lași 24-48 de ore, dacă nu le poți dezinfecta sau călca la temperatură mare.

9. Pentru a evita contaminarea prin talpa pantofului. S-a constatat mai nou că acest virus este rezistent pe sol, iar în zonele unde sunt multe persoane contaminate sau unde se scuipă pe jos, pe sol se găsesc o cantitate mare de viruși. Este unul din motivele pentru care apar noi și noi cazuri, deoarece talpa pantofului este contaminată. Din acest motiv recomand ca la intrarea în casă să aveți două preșuri, unul în exterior și altul în interior. Cel din exterior să fie îmbibat în soluție de clor. De pe primul preș treci pe al doilea, te descalți ș îți pui pantoful în același loc zilnic, undeva lângă intrare, pe o suprafață ce poate fi dezinfectată cu clor. NU UMBLA ÎN ACEIAȘI PANTOFI AFARĂ ȘI ÎN CASĂ!

10. Pași recomandați când ajungem acasă:

 • Înainte de a intra, dacă avem mănuși, le dăm jos și le punem într-o pungă pe care o sigilăm și aruncăm la coșul de gunoi de afară.
 • Ștergem talpa pantofului de preșul din exterior îmbibat cu clor
 • Intram în casă
 • Ne descălțăm și punem pantofii de strada în același loc, dar să nu fie acela în care ținem pantofii de casă
 • Luăm pantofii de casă
 • Ne spălăm bine mâinile
 • Ne schimbăm hainele și le izolăm pe cele de stradă
 • Dezinfectăm clanța sau întrerupătoarele, cheile, telefonul sau alte obiecte folosite
 • Ne spălăm din nou pe mâini
 • Aerisim des încăperea

Dacă ne creăm un automatism pentru a urma acești pași, ne va putea feri de boală, să nu uităm că poate fi o bătălie pe termen mai lung și orice amănunt poate conta.

11. Virusul se elimină din organismul omului bolnav prin:

 • aerul expirat
 • materiile fecale (scaun)

Deci trebuie sa întrerupem aceste 2 verigi din lanțul de transmitere.

12. Boala evoluează sever în special la persoanele cu risc: bătrâni peste 65-70 de ani, persoane cu boli cronice care nu sunt ținute sub control, cum ar fi diabet zaharat, obezitate, boli cronice de plămâni (astm bronșic, BPOC), boli cronice cardiace (HTA, cardiopatie ischemică etc.), boli cronice de ficat (ciroza hepatică), boli autoimune, neoplazii. Procentul de deces la aceste persoane poate fi mare. Marea majoritate a persoanelor sub 60 de ani, care nu au patologii asociate fac forme ușoare sau, chiar dacă fac forme mai severe, procentul de deces la acestea este foarte mic. De aceea, este justificată să fim îngrijorați pentru persoanele cu risc. Trebuie să ne concentrăm să-i protejăm pe aceștia cu acțiuni concrete.

13. Pandemia a apărut datorită faptului că acest virus este unul nou, pentru care oamenii nu au imunitate (deci nu au cum să se apere inițial). Epidemia începe să se stingă în momentul în care peste 60% din oameni se imunizează. Imunizarea se poate face pe două căi:

 1. prin boală (făcând boala)
 2. prin vaccinare

Cum încă nu avem vaccinul, putem avea două direcții strategice de acțiune:

 1. Să protejăm bătrânii prin izolare totală, iar restul să facă boala, se imunizează și încetul se stinge epidemia. Aceasta strategie are dezavantajul că trimitem la luptă tinerii, care în mod normal fac forme mai ușoare, dar există și aici un risc, mai mic, de evoluție nefavorabilă.
 2. Să ne protejăm cu toții cât mai bine, dar mai ales bătrânii, ca să câștigăm timp până apare vaccinul, cât și până apare un tratament dedicat acestei boli.
  Foarte probabil că un vaccin eficient nu va apărea înainte de sfârșitul anului. Bineînțeles că o strategie de izolare pe termen mai lung are dezavantajul că produce consecințe economice extrem de negative pentru foarte multe domenii și pentru foarte mulți oameni.

Nu este deloc ușor să se găsească strategia ideală, important este totuși să luăm măsurile necesare pentru a permite sistemului nostru de sănătate să nu fie copleșit și să funcționeze în parametri optimi, pentru ca toți cei care necesită cu adevărat asistență medicală calificată să poată beneficia de ea.

În caz contrar vom avea soarta Italiei.

Săptămâna viitoare este una decisivă, una în care trebuie să acționăm eficient, în masă! Altfel, la sfârșitul săptămânii viitoare cazurile care vor necesita spitalizare pot fi atât de multe, încât se va instala rapid panica, va fi foarte greu să se mai facă ceva coordonat și fiecare va încerca să acționeze individual să încerce să se salveze cumva.
TREBUIE EVITAT CU ORICE PREȚ ACEST SCENARIU pentru că șansele de reușită pe cont propriu, mai ales în cazurile care conduc la complicații sunt foarte mici.

Dacă nu conștientizăm ACUM, în masă, că nu e de joacă, dacă încă ne credem mai presus de ceea ce se întâmplă în Italia (și nu numai), peste foarte puțin timp poate fi prea târziu, putem pierde pe mulți dintre cei dragi.

Dar, hai să folosim acest timp și să acționăm împreună în fiecare dintre zilele care urmează!

Este nevoie de coeziune socială, de implicare a cât mai multor oameni și instituții ale statului în mod coordonat, astfel încât, cel puțin pe plan local unde acționăm noi, să câștigăm acest război, limitând cât mai mult posibil pierderile, chiar fără pierderi dacă se poate.

Concret, cu ce putem începem fiecare dintre noi:

1. Să ne evaluăm riscurile personale și familiale:
– unde și în ce situație ne putem îmbolnăvi ?
– cui putem da boala ?
– aplicăm măsurile de prevenție cât mai complet și cât mai corect posibil?
– intrăm într-una din categoriile de risc ?
– de unde putem cere ajutor?
– cui putem oferi ajutor?
2. Să vedem cum ne putem implica la nivel individual cât și colectiv (pentru că multe măsuri colective ne vor proteja și individual)
3.Sa respectăm cu strictețe regulile și recomandările!”

„Ținem aproape, deși păstrăm distanța! Numai împreună vom reuși!”, încheie doctorul.

20 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Rockefeller says:

  Hainele pot fi lasate la soare, ultravioletele distrug virusul. Iar daca vine vremea buna si stai la soare dezinfectarea vine de la sine. Sper sa nu induc in eroare e doar o parere.

  • Marius says:

   Daca e doar o parere, de ce te bagi? Hainele tale nu au buzunare? Sigur bate soarele la greu in ele.
   Vezi ce vorbesti, ca se gaseste vreun prost care sa te creada si se infecteaza sau infecteaza pe altii.

 2. Marius says:

  Putem preveni o tragedie doar inchizand granitele ACUM!
  Pe forumuri de romani din strainatate se indeamna unii pe altii sa vina de sarbatori in tara la neamuri si familie, ca se poate.
  Va dati seama cu ce inconstienti avem de-a face? Credeti ca astia sunt capabili sa respecte niste norme minime de igiena si preventie? Nici vorba…….
  INCHIDETI GRANITELE ACUM, PANA NU E PREA TARZIU!!!

  • Adrian says:

   Granitele nu se pot inchide pentru rezidentii unei tari!

   • Oleg Romanov says:

    Da, dar pot fi testati toti cei ce intra in tara si monitorizati prin telefon (aplicatie si GPS).
    Ne vin teste din Coreea de Sud. Sper ca sunt cum au ei. Tocmai au decis in Coreea de Sud sa testeze toti europenii ce intra in tara. Pana la descoperirea unui tratament, vaccin, ar trebui sa nu poti intra intr-o tara fara a avea testul facut.
    https://www.b1.ro/stiri/externe/toti-europenii-vor-fi-testati-pentru-noul-coronavirus-la-intrarea-in-coreea-de-sud-326291.html
    Imunizarea colectiva 60-70% sa ia boala nu e viabila, sacrificiile sunt prea mari. Nu poti separa o societate pur si simplu si izola pe cei in varsta. La noi traiesc batrani, bolnavi, tineri sub acelasi acoperis. Nu poti izola 70+ cand 60+ sunt vulnerabili si merg la lucru. Nu poti izola 65+, 70+ daca stau la domiciliu cu cineva mai tanar. Automat trebuie izolati toti cei ce stau la acelasi domiciliu. Uitati ca traim in Romania.

  • aa says:

   Guvernul german a anunţat luni că a repatriat 120.000 dintre cei 200.000 de cetăţeni germani blocaţi în străinătate de pandemia noului coronavirus, care a determinat mai multe ţări să-şi închidă spaţiul aerian, relatează Reuters.

   • Xaver says:

    Da dar cetatenii germani sunt disciplinati, carantina e carantina, de testat sunt testati asa ca…nu compara cu milionul de retardati romani cara s-au intors

    • Daniela says:

     Trebuie, sa va contrazic, sunt asistent medical, rezident în Germania, nu este foarte facil acest test, asa cum vorbesc mulți din afara, antevorbitorul meu, eu sunt infekt, aștept de 4 zile testarea la domiciliu, dar NU SE POATE, TREBUIE SA MA DEPLASEZ EU LA 20 KM, întreb deștepții, de pe aici, cum as putea, dacă eu nu am mașina personala??????????

 3. cornel says:

  Ar trebui sa luam exemplu de la Istrael. Oricine intra in tara, carantina institutionalizata 2 saptamani. In UM, internate, hoteluri, containere, corturi.

 4. Mihai says:

  E ciudat cum ii vindecam noi asa repede. Elvetia are 8500 de cazuri si a vindecat doar 130. Oare ce stim noi si nu siu ei?

 5. Mariusica says:

  Da de diaspora care a adus ciuma galbena si la propriu si la figurat cum ne putem proteja? Trebuiau imbaiati ei in clor prima data, nu sa ne chinuim noi cu clorul din cauza lor!

  • realism says:

   Dobitokule…Germania, Italia, Elvetia, Italia, Japonia…tot de la romanii nostri s-au imbolnavit? Nmarul mare de imbolnaviri este din cauza statului mafiot, incapabil sa testeze si izoleze bolnavii…pana acum 2-3 zile prioritate la analize aveau “barosanii”. Ai bagat botu ca prostu la propaganda securistilor!

 6. EURO AKBAR says:

  Ar trebui ACUM PETITIE ONLINE pentru PENSII SPECIALE exact după modelul sistemului de aparare ! pentru PERSONALUL MEDICAL ! RISCURILE care si le asuma SUNT MAI MARI decât afganistan. DECRET ASAP !!!! pentru PROTEJAREA FAMILULOR PERSONALYLUI MEDICAL !
  Ar trebuii ca multi sa-si depună STILOUL pe biroul Dl. DOCTOR ! 🙂

  • Forumul Civic says:

   Corect. Ar trebui alocate medicilor și asistenților din prima linie prin tăieri de la pensiile speciale ale magistraților cu grade, dar și din politie, SRI, armata, avocatul poporului, Curtea de Conturi, BNR și toate instituțiile ce au fost ocupate preponderent de sinecuristi de partid, profitori mai mari chiar ca cei din fostul Partid Comunist

 7. USL says:

  Trebuie PETITIE ONLINE ASAP !!!! pentru PENSII SPECIALE PE MODELUL SISTEMULUI APARARII PENTRU PERSONALUL MEDICAL.
  Ca o formă de RECUNOSTIINTA a societății românești pentru ceea ce generic numim azi ” a beautiful DOCTOR MIND ”
  CURAJ națiune romana !

 8. Sklep says:

  In Romania un procent foarte mare al familiilor actuale este cel compus din Parinti (Pensionari) si Adulti (Copiii) care locuiesc impreuna. Tot in proportie foarte mare populatia Romaniei se gaseste locuind in blocuri. Va fi extrem de greu de oprit epidemia in situatia in care Adultii trebuie sa mearga la serviciu si se vor reintoarce acasa in acelasi spatiu comun. In plus calitatea educatiei, a celor 7 ani de acasa (din ultimii 30 ani) isi va arata efectele nefaste. In maxim 2 luni situatia din Romania va fi mult mai grava ca cea actuala din Italia daca nu se iau masuri hotarate si se merge tot pe rugaminti si recomandari.

 9. WandaNASA says:

  Mda… bună, teoria. Ar fi bine să am garsonieră cu ecluză, buncăr, să am și parte de clor și de 7 rânduri de țoale și de pantofi, de mașină de spălat și de alte chestiuni gen NASA…
  Acum câteva zile se spunea că nu e cazul să-ți faci provizii, ca hamsterul, acum se spune că e mai bine să stai în casă, cât mai mult, și să cumperi, dacă ieși, pe mai multe zile…
  În fine, teoria ca teoria…. Unii au cum s-o pună în practică, privilegiații, dragii de ei…

 10. Paul says:

  Politicienilor, nu ne mai duceți cu zăhărelul că mă scoateți din toți papucii răbdării!!!!!! Cine dracu e responsabil pentru asta???!!!!!?????? Vreau să știu!!!!

 11. Mustafa Gilbert says:

  Atenție,tocmai am aflat.. Toți săracii care sunteți voi săraci ,sunteți condamnați la boală și implicit la moarte.Ne vedem dincolo.Pa!
  PS: Eu mai stau.

 12. Manuela says:

  Apreciez buna intentie in aceasta perioada, dar sa nu uitam ca masurile expuse nu sunt destinate pentru protectia impotriva virușilor(cinernetici)… ci impotriva VIRUSURILOR. Sa ne protejam, dar sa nu uitam totusi sa vorbim corect romaneste!

 13. Ştirile judeţului Timiş

  Casieriile Aquatim, închise de Rusalii
  De Rusalii, casieriile Aquatim, dar și birourile de relații cu publicul, vor fi închise.

  Ştirile judeţului Timiş

  Pregătiri pentru Centura de Vest a Timișoarei. Deputatul Drulă: CNAIR spune că lansează licitația pentru documentație
  Pentru ca centura de ocolire a Timișoarei să fie completă ar trebui amenajat un drum și în partea de vest a orașului. Centura de Vest a fost uitată de autorități, dar săptămâna viitoare ar putea ajunge la licitație pentru studiu de fezabilitate. Primarul orașului vorbea în urmă cu cinci ani despre preluarea construcției variantei ocolitoare pe partea de vest.

  Sănătate

  Încă patru decese ale unor persoane infectate cu coronavirus. România ajunge la 1326 de morți
  Alte patru decese ale unor persoane infectate cu coronavirus au fost înregistrate în România, transmite INSP. Bilanțul morților ajunge la 1326.

  Sănătate

  Marcel Vela: Din 15 iunie va urma o nouă etapă de relaxare
  O nouă etapă de relaxare va urma din data de 15 iunie. Anunțul a fost făcut de ministrul de Interne, Marcel Vela, sâmbătă, însă totul se va decide în funcție de analiza epidemiologică.

  Ştirile judeţului Timiş

  Șantier suspect la fosta Școală Israelită din Fabric. Asociația Prin Banat cere DJC să intervină de urgență
  O clădire monument istoric ridicată de un comerciant evreu în Fabric în jurul anului 1890 a intrat în șantier, dar lucrările sunt suspecte, atrag atenția cei de la Prin Banat. După ce au făcut o vizită, tinerii din asociație au cerut un control de urgență de la Direcția pentru Cultură. Este vorba despre fosta Școală Primară Israelită din cartier.

  Ştirile judeţului Timiş

  Vandalizări pe malul Begăi. Poliția Locală încă e în subordinea MAI
  Odată cu ieșirea României din starea de urgență au ieșit și vandalii din case. Un cititor TION atrage atenția că au fost distruși mai mulți stâlpi de iluminat pe malul Begăi, iar cei certați cu legea și-au vărsat năduful și pe o bancă. Nu sunt primele vandalizări făcute acolo. 4

  Sănătate

  Timișul, din nou fără cazuri noi de coronavirus. În România au fost depistate 187 de îmbolnăviri în ultimele 24 de ore
  În România, în ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 187 de cazuri noi de îmbolnăvire cu coronavirus. Timișul rămâne „pe zero” de la o zi la alta, nefiind înregistrat niciun caz nou, iar România ajunge sâmbătă, 6 iunie, la 20.290 de cazuri de persoane infectate cu COVID-19. 1

  Ştirile judeţului Timiş

  Cititorii TION atrag atenția: aveți grijă la șerpii de pe malul Begăi!
  Plimbarea de sâmbătă dimineață a unui timișorean, alături de copilul său, a fost întreruptă de mai mulți „oaspeți” neprevăzuți, într-un loc în care se aștepta mai puțin. Trei șerpi au fost surprinși pe malul Begăi, în zona centrală a orașului, chiar în spatele Cateralei Mitropolitane, lângă Podul Mihai Viteazul. 17

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.