tion.ro Web analytics

Ovidiu Mihăiță, despre impactul coronavirusului asupra industriei creative

De A.M.A
Reactualizat la:

Ovidiu Mihăiță, despre impactul coronavirusului asupra industriei creative

Reactualizat la:
Am povestit puțin cu Ovidiu Mihăiță despre situația actuală creată de coronavirus, cu care se confruntă comunitatea creativă, despre supriza pregătită de trupa Auăleu pentru 27 martie, Ziua Mondială a Teatrului și cum îi afectează această criză mondială.
Scris de A.M.A - Am povestit puțin cu Ovidiu Mihăiță despre situația actuală creată de coronavirus, cu care se confruntă comunitatea creativă, despre supriza pregătită de trupa Auăleu pentru 27 martie, Ziua Mondială a Teatrului și cum îi afectează această criză mondială.

Contextul actual creat de coronavirus a afectat foarte multe sectoare din societatea noastră, însă poate cel mai devastator efect l-a avut asupra comunității creative. Fie că vorbim despre muzicieni (nenumărate concerte anulate sau amânate), fie de teatru (teatre închise) sau producții de filme sau seriale (multe producții la nivel global au fost sistate din cauza coronavirusului), sectorul cultural/creativ se pare că are de suferit cel mai mult. L-am întrebat pe Ovidiu Mihăiță, de la trupa independetă de teatru Auăleu, cum vede el această situație.

R: Ce impact are această situație asupra activității trupei Auăleu? Câte spectacole sunt anulate/amânate?

Ovidiu Mihăiță: Mă raportez un pic diferit la ceea ce fac, mă ocup cu opere mai degrabă decât cu proiecte. Proiectele sunt de domeniul birocraţiei, iar ea omoară arta. Acord aceeaşi importanţă tuturor operelor în care sunt angajat. În primul rând am anulat toate show-urile Auăleu programate încă de dinaintea sistării lor pe cale oficială. Avem show-uri programate până în toamnă la diverse festuri… rămâne de văzut ce se va întâmpla.

R: Ce proiecte majore din care faci parte de anul acestea s-au sistat din cauza virusului?

O.M: Aveam de finalizat două scurtmetraje de animaţie cu WEAREBASCA la care ţin mult, unul cu Şerban Pavlu și unul în care eram singur, ambele în regia lui Ioachim Stroe, nu ştiu ce se va întâmpla cu ele, probabil că se vor amâna. Aveam câteva concerte, festivaluri la care nu voi mai putea merge. Momentan lucrez la textele următoarelor show-uri de la Auăleu, unul pentru copii, unul strict pentru oameni mari și unul pentru cei ce vor veni (să sperăm) în 2021 în Timişoara. Este vorba despre “Sîrmă & Scoci”, “Pohta inimii” și “Grand Hostel Timişoara”.

R: Cum crezi că va afecta noul context comunitatea creativă din Timișoara? Dar la nivel național?

O.M: Comunitatea creativă este foarte mică în Timişoara dar cu siguranţă ea este afectată deja și cel mai probabil va fi afectată în lunile următoare, toţi “independenţii” vor avea de suferit, fotografi, DJ, sunetişti, luminişti, actori, muzicieni, artişti vizuali, cameramani, toți, în afară de cei angajaţi în instituţiile statului. Ceea ce spun eu acum nu e o noutate pentru nimeni, toţi se plâng de dificultăţi și sunt îndreptăţiţi să o facă. Pe de altă parte, muzicienii au timp să facă game, basiştii pot învăţa să fie pe timp cu tobarii, actorii au timp pentru exerciţii de dicţie, balerinele pot lucra la graţie, ş.a.m.d. De abia aştept să consum operele ce vor ieşi din toată tragedia asta. Unii o vor specula cu siguranţă. Nici nu vreau să mă gândesc la titlurile de documentare ce se pregătesc deja. Unii artişti îşi vor prostitua arta iar alţii o vor şlefui.

R: Netflix a anunțat un fond de ajutor de 100 de milioane de dolari pentru cei care rămân fără joburi din industria cinematografiei. Ce măsuri crezi că ar trebui să se ia în țara noastră pentru a susține sectorul creativ în astfel de momente?

O.M: Sectorul creativ, mai ales cel aşa numitul “independent” nu există pe masa de lucru a celor care ne guvernează. Aşa cum foarte rău a spus un mogul al teatrului, noi suntem nişte bieţi şomeri și nimic mai mult. Urât, nu? Marii artişti ai acestei naţii nu au fost angajaţii, nici protejaţii statului, desigur, fac referire strict asupra felului meu de a vedea lucrurile, mă refer la valorile la care mă raportez eu. Enescu, Brâncuşi, Ionescu, toţi au fugit din cauza statului. Statul român nu şi-a protejat artiştii, ci doar protejaţii. Nu sunt în măsură să dau sfaturi, dar nu m-aş bizui prea mult pe dânsul. Pentru mine cel mai bine ar fi ca statul să nu se amestece în treburile noastre. Statul nu mi-a produs nicio satisfacţie, ba dimpotrivă am ieşit împreună cu prietenii mei în stradă să strigăm împotriva statului, cum aş putea să-i cer ceva? Cum să ceri ceva unui muribund?

R: Adunările de orice fel sunt puse pe pauză, iar artiștii au găsit metode inventive și inovative să interacționeze cu publicul, cum ar fi concerte online. Te-ai gândit la astfel de variante pentru această perioadă, poate un spectacol live streaming?

O.M: Am discutat cu colegii mei într-un soi de şedinţă de tip “CEX” varianta live-streamului și am votat în unanimitate că nu, nu vom juca fără un public în sală. Apropierea imediată a spectatorilor în mica noastră sală de spectacole constituie mare parte a apanajului teatral, farmecul și totodată unicitatea sa, întâlnirea pe viu dintre actori și spectatori.”Viul” despre care vorbesc aici este deosebit de important pentru noi. În show-urile noastre actorii vorbesc uneori cu spectatorii, râd împreună, comentează, dezvoltă un soi de complicitate care on-line este imposibilă, este ca și videochatul, poate excita, poate produce orgasme dar este complet lipsit de orice urmă de afecţiune (nu mai spun nimic despre vreun sentiment). În schimb spectacolele înregistrate cu public în sală sunt cu totul altceva, nu am să intru în detalii, pot spune însă că avem o surpriză pentru 27 martie, Ziua Mondială a Teatrului.

R: Crezi că se va merge tot mai mult pe digital și tot mai puțin pe interacțiunea umană, chiar și după această criză creată de virus?

O.M: Eu sunt un om al analogului mai degrabă decît al digitalului și văd cum încet se stinge o lume ţinută artificial în viaţă. Sigur, digitalul câştigă teren și e normal să fie aşa, mama mea are tabletă foloseşte un webcam, însă tăvălugul de tehnologie care s-a abătut asupra artelor de-a lungul istoriei nu a fost întotdeauna fecund, uneori a produs mari dezastre ca mai apoi lucrurile să se redreseze. Apariţia cinematografului a însemnat pustiirea de spectatori a sălilor de teatru, lumea fugea să vadă noutatea. Piscator a introdus video-proiecţia în spectacolul teatral și a împăcat celuloidul cu masca. Teatrul pare o artă vetustă și prăfuită pentru mulţi oameni, iar uneori din păcate au dreptate. Nivelul teatral al ţării este foarte jos, ce aşteptări putem avea de la spectatorii noştri? Noi nu producem cât ar putea ei consuma iar aici nu e vorba doar de consum, e vorba că ar consuma un produs calitativ pe care arareori îl găsesc. În digital găseşti mai tot, dar pentru teatru digitalul este un compromis monstruos de cele mai multe ori, un compromis pe care noi nu ni-l permitem. Acum când toată planeta păstrează distanţa de doi metri (distanţa la care jucăm noi de obicei faţă de spectatori) nouă ne lipseşte apropierea, iar asta nu se poate înlocui cu nimic, niciunde, niciodată.

1 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. anonim says:

  Orice industrie,creativa sau noncreativa,fara consumatori(spectatori) devine un nonsesns!

 2. Ştirile judeţului Timiş

  Zilele Culturale Maghiare la Timișoara: concert cu pianistul Gergely Bogányi, târg meșteșugăresc și tabără medievală
  Zilele Culturale Maghiare vor avea loc și în acest an, la Timișoara, chiar și pe timpul pandemiei de coronavirus, cu păstrarea măsurilor de protecție. Festivalul va avea loc la finalul acestei săptămâni, în Piața Libertății. Vă prezentăm programul complet.

  Sănătate

  Timiș: 5 elevi și 7 cadre didactice cu Covid-19 în spital. Mai mulți elevi depistați cu coronavirus în școli din județ
  În Timiș, în spital sunt cinci elevi cu Covid-19 și șapte cadre didactice. Au mai apărut cazuri noi de Covid-19 în Timiș, în ultimele 24 de ore – alți cinci elevi și un cadru didactic.

  Eveniment

  O persoană a fost rănită în urma unui accident produs între un camion și un autoturism, la coborârea de pe A1
  Un accident a avut loc în dimineața zilei de miercuri, pe DJ592, la coborârea de pe autostrada A1, în acesta fiind implicate un autoturism și un camion. O persoană a fost rănită și transportată la spital.

  Ştirile judeţului Timiş

  Carnagiu la Zoo Timișoara. Trei câini au ucis toți cangurii de la Grădina Zoologică
  Trei câini au făcut ravagii la Zoo Timișoara. Au intrat în habitatul cangurilor și au ucis toate cele șase animale. Au atacat și pasărea Emu, dar aceasta a reușit să sară gardul și să fugă. Doi dintre patrupezi au fost prinși și duși în adăpostul Danyflor. 27

  România

  Simonis către guvernanți: „Pur și simplu v-ați luat la trântă cu bătrânii României”
  PSD a impus în Parlament majorarea pensiilor cu 40%, în plen fiind adoptate proiectele privind rectificarea bugetului de stat și al asigurărilor sociale pe acest an, care includ și amendamentul referitor creșterea veniturilor pensionarilor. Liderul deputaților PSD din Camera Deputaților, Alfred Simonis, a avut un discurs dur la adresa premierului și a Guvernului. 1

  Ştirile judeţului Timiş

  Obrist Eastern Europe: puterea tehnologiei, a inovării și a echipei
  ADVERTORIAL. Unic producător pe piața est-europeană a unui nou produs de tip sport-cap denumit Secure Flip și lider de piață în sectorul capacelor de plastic, Obrist Eastern Europe este furnizor pentru cei mai mari jucători de pe piața băuturilor răcoritoare. Firma este specializată în injecție de mase plastice și produce capace de plastic pentru PET-uri destinate îmbuteliatorilor de băuturi gazoase sau plate și industriei berii, capace pentru sticlele de ulei comestibil și pentru recipenți destinați produselor de curatenie si întreținere.

  Ştirile judeţului Timiş

  Au început lucrările pe un tronson din minicentura alternativă a Timișoarei, între Săcălaz și DN6. Un drum de pământ va fi asfaltat
  Au început lucrările la un nou tronson din minicentura alternativă a Timișoarei. Este vorba despre sectorul Săcălaz - DN 6 (Calea Torontalului). Este un drum de pământ, de aproximativ 5 kilometri, pe care se va așterne asfalt. Președintele CJ Timiș Călin Dobra a fost marți, 22 septembrie, pe teren, pentru a asista la startul lucrărilor, alături de primarul Săcălazului Ilie Todașcă. 10

  Ştirile judeţului Timiş

  Primăria Timișoara dă gratuit terenuri bisericilor din oraș. Peste 5.000 mp pentru Biserica Studenților
  Mai multe terenuri date în folosință gratuită de primărie unor biserici din Timișoara au fost trecute fără plată în proprietatea unor parohii. Reprezentanții primăriei spun că legea îi obligă să facă acest lucru și că este vorba despre parcelele de sub biserici. Numai Biserica Studenților primește peste 5.000 mp, pe care s-a întins de-a lungul anilor. 8

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.