tion.ro Web analytics

Tion

Tion

  • Ştiri
    • Ştiri Timiș
    • Lugoj
    • Știri naționale
    • Stiri internaţionale
    • Eveniment
    • Sănătate
    • Dialoguri Sănătoase
    • Sport
    • Târg imobiliar
  • Timp liber
    • Cultură
    • Cinema
    • Horoscop
  • ANGAJĂRI
  • MICA PUBLICITATE
    • IMOBILIARE
      • Imobiliare Vanzari – Garsoniere
      • Imobiliare Vanzari – o camera
      • Imobiliare Vanzari – 2 camere
      • Imobiliare Vanzari – 3 camere
      • Imobiliare Vanzari – 4 camere
      • Imobiliare Vanzari – Case
      • Imobiliare Vanzari – Terenuri
      • Imobiliare Vanzari – Spatii comerciale
      • Imobiliare Inchirieri – Garsoniere
      • Imobiliare Inchirieri – o camera
      • Imobiliare Inchirieri – 2 camere
      • Imobiliare Inchirieri – 3 camere
      • Imobiliare Inchirieri – Case
      • Imobiliare Inchirieri – Spatii comerciale
    • PRESTĂRI SERVICII
    • CONSTRUCȚII
    • AUTO
    • DIVERSE
  • UTILE
  • VIDEO
  • Azi în Timișoara
  • Cariere de Poveste
  • Agenda
  • Lugoj
Select Page


Tion
Sănătate
De la post la abundență. Nutriționista timișoreană Iren Alexoi: „La orice masă trebuie să existe echilibru!”

De la post la abundență. Nutriționista timișoreană Iren Alexoi: „La orice masă trebuie să existe echilibru!”

De Ioana Sapianu
la 4 May 2024 10:00 Reactualizat la: 4 May 2024 12:17

De la post la abundență. Nutriționista timișoreană Iren Alexoi: „La orice masă trebuie să existe echilibru!”

foto: pexels.com
4 May 2024 10:00 Reactualizat la: 4 May 2024 12:17
Pentru cei care au ținut Postul Paștelui, cel mai greu post al anului bisericesc, revenirea la dieta obișnuită poate crea un șoc pentru organism. În mod tradițional, în Duminica Învierii Domnului, pe masa românului se găsesc cele mai gustoase, dar și consistente, preparate.
Scris de Ioana Sapianu - Pentru cei care au ținut Postul Paștelui, cel mai greu post al anului bisericesc, revenirea la dieta obișnuită poate crea un șoc pentru organism. În mod tradițional, în Duminica Învierii Domnului, pe masa românului se găsesc cele mai gustoase, dar și consistente, preparate.

Trimite articolul

X

Friptura de miel, drobul, ciorba, ouăle fierte și cozonacul – toate sunt delicioase, însă mâncatul până „la refuz” poate cauza de la indigestii la probleme mai grave. Secretul, spun specialiștii în nutriție, este echilibrul.

„La orice masă ar trebui să existe echilibru. Fie că am mâncat de post, fie că am mâncat preponderent vegetarian, acum trecem la o mâncare care conține mai multe produse de origine animală, așa că ar trebui să respectăm un regim de viață sănătos, să respectăm porțiile, să avem lângă proteine și o sursă de fibre prin salate, legume – pe care acum le găsim la piață și care sunt binevenite. Trebuie să avem grijă și la carbohidrații pe care îi mâncăm, iar aici pornim chiar de la pâine: să începem cu o pâine integrală.

De obicei, după o perioadă de post, când vin sărbătorile, toată lumea se gândește că se va mânca mai mult. Poate unii se tem că vor lua câteva kilograme în plus, să nu mai zic de cei care au boli digestive sau diabet, zaharat ori alte boli cronice. Aici trebuie avut întotdeauna grijă.

Consider că trebuie să profităm și de faptul că ne aflăm într-o perioadă în care piața ne oferă o mulțime de bunătățuri și alimente din care putem găti mâncăruri dietetice.

În rest, trebuie să avem grijă la o regulă simplă, pe care o știm: împărțirea meselor încât să nu mâncăm toată ziua. Să ne gândim că avem trei mese principale și două gustări. Dacă avem musafiri sau mergem în vizită, putem programa cele trei mese principale în funcție de acest lucru.

De asemenea, dacă pe masă avem mai multe feluri de mâncare, o friptură mai grasă, friptură de miel sau de porc, maioneze, să mâncăm câte puțin din fiecare – pentru a ne putea bucura de toate fără să exagerăm”, spune nutriționista Iren Alexoi.

Senzația de sațietate vine la ceva timp după ce am început să mâncăm, așa că uneori poate apărea acea senzație de „prea-plin”, cu disconfort abdominal.

„Bineînțeles că digestiv nu ne este bine și avem acea senzație de rău. La noi așa e obiceiul, după ce simțim că nu mai putem mânca, vine desertul, și ne spunem «hai să mai iau și o bucățică de cozonac».

Totuși, noi ne cunoaștem limitele. Știm unde ar trebui să ne oprim și ar fi bine să ținem cont de asta”, adaugă Iren Alexoi.

A fost și încă este o perioadă în care legumele și fructele de sezon ne „domină farfuria”. Primăvara vine mereu cu o abundență de produse care oferă mulți nutrienți esențiali pentru o alimentație sănătoasă, inclusiv în perioada de post.

„Farfuriile trebuie să aibă foarte multă culoare. Este perioada verdelui și știm bine că alimentele cu frunze verzi conțin de la acid folic, la magneziu, calciu, fibre, clorofilă foarte multă, care ne ajută la o detoxifiere a ficatului, deci ar fi bine să le avem pe masa noastră în orice combinație: de la ciorbe de ștevie, leurdă până la mâncare de spanac sau de urzici. Să fim totuși foarte atenți de unde cumpărăm aceste produse. De exemplu, urzicile culese de pe marginea drumului ne fac mai mult rău decât bine, deoarece conțin o cantitate destul de mare de praf și plumb”, mai spune nutriționista timișoreană.

foto: pexels.com

Iren Alexoi mai recomandă o serie de reguli pe care le putem urma dacă dorim să ne bucurăm atât de mesele îmbelșugate, cât și de o digestie echilibrată, fără probleme:

1. Să avem mese regulate. Nu are niciun rost să mâncăm de dimineață până seara.

2. Să asociem lipidele sau carbohidrații cu verdețuri, bogate în fibre.

3. Dulcele se mănâncă întotdeauna la finalul mesei.

4. E important să ne hidratăm! Trebuie să bem măcar 1,5 L de apă pe zi, mai ales dacă mâncăm greu.

5. Mesele de seară să fie cât mai „light”, cât mai ușoare, să nu mâncăm carne foarte grasă, iar porțiile să fie mici.

6. Atenție la digestie! Ca să nu ajungem la medicamente, nutriționistul recomandă ca la finalul mesei să mâncăm câteva bucățele de ananas sau de papaya, care facilitează digestia. Chiar și un fresh la începutul mesei ajută la o bună digestie și la eliminarea bilei.

7. Când suntem la masă și mâncăm, să ne concentrăm pe asta. Să mâncăm încet, pentru a nu ne îneca sau înghiți aer, iar abia apoi, după ce am terminam de mâncat, să ne bucurăm de discuția cu partenerul de masă.

Trimite articolul

X
Taguri:
iren alexoi ,
nutritionist ,
pasti ,
post
0 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

    Cele mai citite știri

    1
    Cardurile educaționale 2025–2026: Ministerul face apel către părinți să folosească sumele rămase de pe cardurile vechi
    2
    Sistemul online de plată a rovinietei, închis din această noapte până până duminică dimineață. Cumpărați-o din timp!
    3
    Lună Plină în Gemeni, în 5 decembrie
    4
    FOTO. Lucrările de reabilitare a celor cinci clădiri de la Coandă decurg „conform planului”
    5
    Studiu. Știu românii să acorde primul ajutor?
    6
    Spectacolul „Warp Renderings”, în premieră la Timișoara
    7
    20 octombrie, Ziua Mondială a Osteoporozei. Boala tăcută care afectează milioane de oameni, cu precădere femeile
    8
    Lună Nouă în Balanță, în 21 octombrie
    9
    Variantă preliminară a planului pentru cartierul Fabric, aprobată în CTATU: parcări și promenadă pe Bega
    10
    Fritz: „A fost votată cea mai mare trădare împotriva pădurilor României”

    Cele mai noi știri

    Eveniment

    Incendiu la o afumătoare din Mașloc, stins la timp de pompieri

    Eveniment

    Incendiu matinal la Șemlacu Mare. O cameră a fost cuprinsă de flăcări, iar pompierii au intervenit rapid

    Ştiri din Timiș

    Concordat vs. insolvență. Există prevenție și pentru companii?

    Horoscop

    Lună Plină în Gemeni, în 5 decembrie

    Utile

    Lucrări ale SDM în Timișoara, astăzi, 5 decembrie

    Azi în Timișoara

    Ce facem astăzi, 5 decembrie 2025, în Timișoara?

    România

    Nicușor Dan a trimis la reexaminare legea privind combaterea extremismului

    Ştiri din Timiș

    CJ Timiș și Eco Serv blochează predarea activității de tratare a levigatului și solicită oprirea ilegală a unei activități critice pentru protecția mediului

    Ştiri din Timiș

    Primăria Timișoara primește fonduri europene pentru regenerarea urbană a Pieței Mocioni

    România

    Infecțiile cu VSR, în creștere odată cu sezonul rece. Peste 10.000 de internări anual în România, jumătate fiind doar bebeluși
    • Servicii
      • Redactia
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Politica de confidentialitate
      • Regulament postare și moderare comentarii

    Timiș Online

    ISSN 3008-2323

    ISSN-L 3008-2323

    Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

    Pentru detalii apasati aici