Programul, la care s-au înscris 40 de participanți, își propune să ofere cunoștințele necesare pentru îngrijirea pacienților aflați în stadii avansate ale bolii, punând accent pe o abordare complexă, care combină aspectele medicale, psihologice, sociale și spirituale.
Cursul, intitulat „Dezvoltare Abilități Profesionale Îngrijiri Paliative”, este organizat în colaborare cu Institutul Național de Management al Serviciilor de Sănătate și Centrul de Studii Paliative Brașov și se desfășoară în perioada martie – iulie 2025, sub forma unor module lunare.
Participanții vor dobândi competențe esențiale în îngrijirea pacienților, gestionarea simptomelor și comunicarea empatică.
„Cursul pune accent pe o abordare holistică a pacientului, combinând aspectele medicale cu cele psihologice, sociale și spirituale. Viitorii asistenți medicali de paliație sunt învățați să înțeleagă nu doar metodele de gestionare a durerii și a simptomelor asociate bolii, ci și importanța comunicării empatice, a sprijinului emoțional, pe lângă aspectele medicale, printre care se numără îngrijirea pacientului, administrarea corectă a tratamentului, monitorizarea stării generale a pacientului și tot ceea ce implică contactul cu un bolnav ce necesită îngrijire paliativă”, explică dr. Dana Nagy, coordonatorul cursului și șeful Secției de Îngrijiri Paliative din cadrul Asociației OncoHelp.
Pe lângă partea teoretică, programul include practică clinică și teme pentru aprofundarea cunoștințelor, având ca scop dezvoltarea unei rețele de asistenți medicali specializați în îngrijirea paliativă.
„Îngrijirea paliativă este despre pacienți și aparținătorii lor, despre confruntarea cu boala, despre cum se poate găsi un sens în viață chiar și atunci când situația arată lipsită de speranță. În spitalul universitar al Asociației OncoHelp, evaluarea paliativă holistică se face într-o echipă complexă prin care se asigură managementul farmacologic și non-farmacologic al nevoilor fizice, se pune accent pe latura psiho-spirituală, se asigură consiliere psihologică”, adaugă dr. Dana Nagy.
Asociația OncoHelp găzduiește cea mai mare secție de paliație din vestul României, cu 20 de paturi în regim de spitalizare continuă. Echipa medicală este formată din specialiști în îngrijiri paliative, oncologi, radioterapeuți, imagiști, nutriționiști, hematologi și psihologi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!