tion.ro Web analytics

Ce fac dacă suspectez că am Covid-19? Pe cine sun, cum ajung la spital, cât stau în izolare?

De Adrian Panduru
Reactualizat la:

Ce fac dacă suspectez că am Covid-19? Pe cine sun, cum ajung la spital, cât stau în izolare?

Foto: Dani Amariei
Reactualizat la:
Ce fac dacă suspectez că am Covid-19? Bună întrebare! Am încercat să aflăm fiecare pas pe care trebuie să-l facă o persoană care suspectează că are Covid-19. Am vorbit cu cei care se ocupă de gestionarea acestei situații, pe mai multe ramuri, reprezentanți ai unor instituții, doctori, am citit Legi și Ordine de ministru. Era simplu să fie „un plan de acțiune” în cazul în care suspectezi că ai coronavirus. Așa că noi am pus cap la cap discuțiile, Legile, Ordinele și încercăm să vă oferim un „desfășurător” al „acțiunii” în ceea ce privește măsurile pe care le puteți lua.
Scris de Adrian Panduru - Ce fac dacă suspectez că am Covid-19? Bună întrebare! Am încercat să aflăm fiecare pas pe care trebuie să-l facă o persoană care suspectează că are Covid-19. Am vorbit cu cei care se ocupă de gestionarea acestei situații, pe mai multe ramuri, reprezentanți ai unor instituții, doctori, am citit Legi și Ordine de ministru. Era simplu să fie „un plan de acțiune” în cazul în care suspectezi că ai coronavirus. Așa că noi am pus cap la cap discuțiile, Legile, Ordinele și încercăm să vă oferim un „desfășurător” al „acțiunii” în ceea ce privește măsurile pe care le puteți lua.

„Ghidul” de acțiune, simplu și succint, l-am elaborat în urma cercetărilor și întrebărilor noastre către autorități, doctori și citind reglementările în vigoare. Nu este perfect și poate suferi modificări, de aceea credem că elaborarea unui ghid oficial este necesară, pentru că tot mai mulți dintre noi ne vom afla, poate, în ipostaza de a-l folosi.

Ai temperatură…. Primul pas? Suni medicul de familie. Dacă simptomele sunt mai pregnante, tușești, ai temperatură mare, dificultăți în respirație, atunci medicul de familie sună la 112, în caz de urgență. Chiar și tu poți face acest lucru.

Conform Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), „orice persoană cu infecție respiratorie acută (debut brusc cu cel puțin unul din următoarele simptome: tuse, febră, dificultate în respirație (scurtarea respirației) reprezintă un caz suspect de SARS-Cov2”.

Simptome ușoare. Contactezi medicul de familie. Medicul de familie face o evaluare la telefon, iar dacă el consideră că trebuie să fii testat sună la ambulanță. Repetăm, și pacientul poate suna la 112, în cazuri extreme. Aici, medicul de familie joacă un rol important – el este cel care face evaluarea la telefon și decide ce face mai departe – dacă prezentați simptome de Covid-19 trimite salvarea să vă recolteze probe, iar dacă nu, atunci vă poate recomanda izolarea și vă monitorizează telefonic. Bineînțeles, dacă vă simțiți rău, sunați la 112 și veți primi asistență medicală.

Aveți simptome ușoare. Trebuie să mergeți la spital

Aveți simptome ușoare, bănuiți că aveți Covid-19, sunați medicul de familie, iar acesta sună la Ambulanță pentru a vi se recolta probe pentru testare. Vine ambulanța, recoltează probe, vă evaluează din punct de vedere medical, iar personalul de pe Salvare decide dacă pacientul va fi transportat la spital și la ce spital, în funcție de patologie, sau dacă va rămâne acasă, în izolare.

Să presupunem că cei la Ambulanță decid că aveți simptome ușoare și nu aveți alte afecțiuni care să vă pună în pericol viața, așa că rămâneți acasă, în izolare. Vine rezultatul testului. Direcția de Sănătate Publică vi-l comunică direct sau prin medicul de familie. Să zicem că sunteți „pozitiv”, aveți Covid-19, dar simptomele sunt ușoare. Vă gândiți: atunci este simplu, rămân în izolare 14 zile de la data rezultatului testului. Nu! Trebuie să mergeți la spital pentru o evaluare medicală, spun autoritățile sanitare. Dar cum ajungeți la spital? Luați tramvaiul? În niciun caz, sunteți „pozitiv”. Luați Taxi? Nu! Puteți infecta șoferul. Așteptați ambulanța sau pe cei de la SMURD pentru a vă transporta la spital și înapoi. În fiecare dimineață sunt evaluate cazurile „pozitive” de Covid-19, în fiecare județ, și se face o planificare pentru o „vizită” la medic pentru persoanele nou infectate.

24 de ore durează evaluarea medicală

Ajungeți cu ambulanța la Spitalul de Boli Infecțioase. Având simptome ușoare și necesitând un consult, medicul specialist vă evaluează starea. Chiar dacă aveți simptome ușoare, în spital veți sta 24 de ore, până la 48. Cam 24 de ore durează analizele cu tot cu rezultate, pentru ca medicul să știe dacă vă „lasă acasă”, în izolare, sau vă recomandă tratamentul în spital. Dacă, după aproximativ 24 de ore, doctorul decide (cu acceptul Direcției de Sănătate Publică – DSP) că nu necesitați spitalizarea, atunci cheamă ambulanța pentru a vă duce acasă, să stați acolo, în izolare. Dacă vrea să urmărească evoluția bolii, atunci medicul poate decide, cu acordul Direcției de Sănătate Publică (DSP), emiterea unei decizii în baza căreia șederea în spital se prelungește, peste 48 de ore, dacă starea de sănătate se agravează.

„La noi la spital pacientul cu Covid-19 trebuie să petreacă minim 24 de „ceasuri” ca să fie evaluat. Facem analizele, și dacă analizele sunt bune și pacientul solicită să se externeze, atunci noi îi dăm acordul de externare cu anumite recomandări, legate de ce trebuie să facă la domiciliu, cât trebuie să stea în izolare. Trebuie să stea 14 zile de la rezultatul testului. Dacă analizele nu sunt foarte bune, atunci noi recomandăm pacientului să stea în spital. Noi, în maxim 48 de ore trebuie să evaluăm pacientul”, a spus doctorul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara.

Stați în izolare 14 zile

Luăm cazul fericit – sunteți trimis din nou acasă, cu Salvarea. Stați 14 zile de la data testului în izolare. De când ați ajuns acasă sunteți monitorizat de medicul de familie, care vă va contacta periodic, telefonic. Vă vor suna și cei de la DSP.

Când puteți ieși din nou? „Măsura izolării instituite încetează la data confirmării persoanei ca fiind vindecată pe baza examinărilor clinice și paraclinice (în general analize de laborator – n.r.) sau a recomandării medicului care constată că riscul de transmitere a bolii nu mai există”, scrie în Ordinul 1.309, din 21 iulie 2020, emis de Ministerul Sănătății.

„După ce se scurg cele 14 zile se consideră că s-a terminat izolarea și, conform legislației, persoana respectivă poate să-și reia activitatea, fără un nou consult, fără un nou test Covid, dacă este asimptomatic. Depinde de fiecare situație în parte. În timpul izolării la domiciliu acea persoană este monitorizată. La 14 zile, riscul de a contamina este foarte mic”, spune doctorul Virgil Musta.

Concediu medical prin e-mail

Vă mai spunem că, pe perioada izolării, persoanele beneficiază de concediu medical, prin decizia de confirmare a carantinei și izolării de la DSP. Medicul de familie dă concediul medical în baza deciziilor DSP, trimise pe mail. Mai exact, pacientul primește pe mail decizia DSP, pe care o trimite către medicul de familie. Nu trebuie să se deplaseze la cabinetul medicului de familie pentru a prezenta cardul de asigurat pentru a primi concediul medical.

Sunt unele întrebări la care am încercat să răspundem prin documentarea noastră, care sperăm că vă vor ajuta sau că împreună vom reuși să dăm răspunsuri mai exacte, cu ajutorul autorităților, al doctorilor din linia întâi.

Numerele de telefon unde puteți afla informații despre Covid-19

La nivelul Direcției de Sănătate Publică Timiș funcționează o linie telefonică de urgenţă, 0770849869, unde puteți obţine informaţii pentru prevenirea şi combaterea COVID-19, iar în cadrul Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervențiilor Timiș – CJCCI Timiș au fost alocate două numere de telefon mobil 0770849869 și 0770849705, precum și o adresă de email covid.timis@gmail.com, pentru informații despre SARS-Cov2. La nivelul Institutului Național de Sănătate Publică din subordinea Ministerului Sănătății a fost operaționalizată linia TELVERDE: 0800800358, destinată persoanelor care doresc informații legate de prevenirea infectării cu virusul SARS-CoV–2 (coronavirus), care are program de funcționare permanent. La această linie telefonică pot fi solicitate informații despre modul în care se manifestă virusul, modalități de prevenire a îmbolnăvirii și alte detalii legate de conduita preventivă.

29 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Nomanele says:

  De aici iti dai seama cat de nepregatite sunt autoritatile. In 2020 sa folosesti un provider public gen gmail pentru a comunica cu cetatenii mi se pare de tot rasul.

 2. covidtm says:

  La Continental anvelope au oameni confirmati cu covid si nu se anunta nimic,! Au peste 3000 de angajati! Tot orasul intra in carantina daca nu iau masuri! De transparenta nu mai vorbim…

  • Costel says:

   Nu te teme ca si la Contitech in Freidorf au o gramada de cazuri si merg pe burta. Pentru ca sefii sa nu piarda primele pun in pericol viata la o gramada de oameni.

  • Covidutz says:

   Stai linistit man, aia la conti anvelope oricum au plamanii varza de la mediul de lucru, covidu e doar bomboana de pe coliva.

 3. Ahtum says:

  Dacai ai simptome usoare, grave sau deloc, TREBUIE sa mergi la spital pt. ca TREBUIE sa te depisteze ca esti pozitiv/a pt. ca TREBUIE sa te interneze fortat (adica sa te aresteze) pt. ca TREBUIE ca unitatea sanitara sa incaseze, din cauza ta sau datorita tie, de la Casa de sanatate, suma de 168.000 lei (conform decont de cheltuieli facut public) pentru 1 saptamana de arestare a ta. Bineninteles ca puscaria o faci pentru binele tau

  • Blitz says:

   Ideea este că un infectat nu trebuie să infecteze pe alții fiindcă infectând pe altul poți să-i complici enorm viața personală, familială, profesională, sănătatea și chiar îl poți trimite în iadul reanimării prin respirație artificială, sedare și care poate fi finalizat chiar cu moarte. Ce e atât de greu de priceput, omule cu sau fără minte și suflet? Un infectat inconștient poate în doar câteva ore, zile sau săptămâni să schimbe sau să distrugă munca, idealurile și destinele unei persoane, a unei familii sau a unei comunități. Egoismul multora nu poate înțelege aceste tragedii și calcă peste ele cu ignoranță și nepăsare fiindcă egoistul este o entitate, un viu-mort (nu ființă) lipsită de conștiință și care este toxică pentru cei din jur.

   • kmmn says:

    Ideea este ca acei infectati “inconstienti”,sute in ultimele zile, mergeau linistiti prin oras, la cumparaturi, la servici, cu prietenii si rudele. La o rata de transmitere de 5 la 1, calculeaza cati infectati sunt.

   • M322 says:

    O fi si egoism, dar va garantez ca daca ajungeti sa fiti injositi de sistem va schimbati retorica. Parerea mea ca multi dintre astia care vor sa-i bage pe altii prin spitale (ura si frustrarea iese din ei) nu au avut dea face cu statul roman

 4. gheo says:

  Presedintele din Tanzania a trimis la teste de covid: probe luate de la oi, capre, suc de papaya, ulei de motor. A vrut sa verifice daca sunt reale testele. Si papaya si caprele si uleiu de motor au iesit pozitive de covid.
  Nu e gluma. gasiti inregistrare declaratiei sale pe iutube. urmeaza o revolutie in Tanzania.

  • Blitz says:

   Nu e glumă, ce-ar fi să-ți creezi o civilizație din care să faci parte, pe o planetă în care știința + cultura + religia + mentalitatea + inteligența + creativitatea + tradiția + obiceiurile TANZANIENE sunt reperele priceperii, gândirii și civilizației și planetei 🙂 Umblă pe caprele lor, stai în colibe de paie și lut, tratează-te prin vrăjitoriile lor și stai în copac ca Tarzan folosind un smartfon despre care nici nu știi cum funcționează și cine vorbește din el 🙂 Mentalul Tanzaniei să fie reperul și idealul tău în viață 🙂

   • gheo says:

    tu esti cam retardat de felu tau. nu ai inteles nimic.

    • Blitz says:

     Bă Gheo, am scris mesajul intenționat la adresa ta ca să-ți fie învățătură de minte ție și altora care aruncă știri posibil reale dar fără să elimine și confuzia din mintea unora care ar înțelege mesajul de dos. Unii ar crede din cauza formulării mesajului tău că testările pt. detectarea virusului sunt toate un fake, că virusul există peste tot și este inofensiv sau că virusul nu există. Dai apă la moară prostovanilor. Pare de tot râsul însă sunt mulți care înțeleg pe dos realitatea (=> adepții Teoriei Pământului Plat, etc.). Cu mesajul meu de mai sus am bătut șaua (pe tine) ca să înțeleagă iapa (cei care ți-ar interpreta știrea ca un argument în plus care să le susțină conspirațiile din mintea lor).

   • Oana says:

    Bravo! De acord cu tine!
    Ceea ce nu remarca nimeni, vad ca, este ca toata treaba se invarte in jurul medicului de familie, unde te indrepti ca prima intentie. Medicul meu, de exemplu, de vineri la 12 pana luni dimineata ( dupa 10) e de negasit, ca doar nu o sa isi ia tel acasa. Iar tel privat nu il face public. Deci, daca te simti rau,sau daca suspectezi ca ai covid( si hai sa fim sinceri, cati dintre noi nu ne-am gandit macar o data ca am fi pozitivi) te imbolnavesti in timpul orelor de program. Concluzia e ca lumea cheama salvarea, salvarile si smurd-ul sunt supraaglomerate, medicii de familie care teoretic ar trebui sa fie in prima linie macar telefonic, au zile in care nici nu trec pe la cabinet ca au programati cronici, iar asistenta face retetele( unii nu toti), iar majoritatea testimonialelor infectatilor cu covid de la noi, care isi povestesc saracii odiseea bolii, au invariabil si formularea ” atunci eu am luat taxiul” sau “m-am intors cu taxiul pe banii mei” sau” am chemat pe cineva sa ma duca” etc. Cand tu esti pozitiv, deci nu mai umbli langa prin lume….Si intrebarea idioata si eterna ,” da ce ,ti-e frica, de ce ai masca?” Nu boule, dar poate am covid de la idioti ca tine si nu vreau sa o imbolnavesc pe mama ta, pe tatal tau , copiii tai si ai mei, etc.

 5. Amico Friz says:

  Daca suspecți că ai virus, dar nu ai simptomele, mai bine taci din gura și mergi la psihiatrie

  • Blitz says:

   Cine e ipohondru / paranoic / depresiv / în atac de panică / etc. și îi e panicat că ar fi infectat, pentru liniștea lui să meargă să-și facă un test pentru a se lămuri dacă e infectat sau nu.

 6. Toni says:

  Toate multinationalele au cazuri, si Hella si Malle si Kromberg dar nu comunica cazurile si au facut presiuni la DSP sa nu transpire nim ic in presa. Daca s-ar opri activitatea din multinationale de unde si-ar mai lua banii cei din aparatul de stat ? De aceea mai bine victime colaterale cateva mii de sclavi decat sa nu ia banii de vacanta cei de la stat.

  • Blitz says:

   Banii din zilele noastre nu au acoperire reală în nimic => Sunt o “ficțiune” => Când nu sunt bani, se tipăresc. Unde ai văzut în lumea modernă ca pe timp de război economia să se prăbușească și oamenii să moară de foame? Se prăbușesc temporar speculațiile financiare care nu se bazează pe nimic real + se prăbușesc temporar afacerile neesențiale supraviețuirii unei națiuni (mofturi de lux, activități fără importanță esențială, modele noi de automobile, electronice, etc.) în schimb economia esențială = industria militară + spitalele + comunicațiile + producția de materii prime + energie + alimentară = DUDUIE! Nu vă mai luați după panicile paraziților economici neesențiali (speculatori la bursă, afaceriști milionari de carton, producători de bunuri și servicii neesențiale, etc.). După ce trece cumpăna ei își pot reactiva activitatea fără probleme, poate chiar cu un mai mare succes decât înainte de război / pandemie / criză / etc.

  • Mars says:

   Multinaționalele “e” de vină? Vezi că partidul nu mai plătește comentarii atât de expirate, asta era pe vremea lui dracnea. Acum trebuie sa comentezi despre 5G daca vrei sa îți primești rubla

 7. Soros says:

  Ce fac dacă suspectez că am Covid-19? Simplu: Ma inscriu in PNL!

 8. ion says:

  Stati linistit si asteptati sa se taie pensiile speciale si sa treaca alegerile din 27.09.2020,daca dupa toate astea mai aveti simptome,plecati rapid si definitiv in alta tara,inseamna ca in Romania nu exista niciun leac….

 9. tibi says:

  ce intrebari cretina. nu mai bine ne intrebam cum scapam de un guvern incompetent si de toate partidele existente? toate sclavele partidului comunist chinezesc, toate la fel de corupte si incompetente

 10. Profu says:

  Dacă ții la viața ta, bună – rea, cu privare de libertate, mască de sclav și abuzat de guvern, dacă suspectezi că ești bolnav de covid dar ești asimptomatic înseamnă că nu te-ai spălat doar pe mâini ci și pe creier și trebuie să te internezi la Jebel. Dacă ai simptome, gândește-te că sunt simptome de gripă dar dacă nu vrei să iei ceva intraspitalicesc atunci stai 2 săptămâni în casă, nu zi la nimeni nimic. Dacă te duci să te testezi să nu te miri că te bagă la zdup și poate chiar dacă nu aveai nimic o să fii internat cu unii care chiar îs bolnavi și ajungi vedetă în statistici.

 11. Timisorean says:

  Dupa luni de zile cu covid, iacata ca in curand se face 1 an de cand a aparut pe planeta, meritocratii pnlisto-pdlisti nu au fost in stare sa conceapa niste planuri de actiune clare, cu legi clare in spate.
  Sa ajungi sa suni la zece telefoane, ba la medicul de familie, ba la telverde, ba la centrul nush care, ba la dsp, ba la 112 ca poate poate cineva iti spune ce sa faci, sa aflii si tu daca ai un simplu virus sau nu!
  Asta e neamtul pe care l-ati vrut cu guvernul handicapat al lui, care cand e de furat sunt extraordinar de organizati si atat!

  • Vlad says:

   30 de ani de democratie “originala” Iliesciana…de acolo se trage totul!
   toate legile sunt varza, aceste legi au fost astfel facute sa poate fura politicienii….
   problema nu vine de la 7 luni de guvernare penele…. ei doar au facut ce stiu ei …(nimica)

  • Hil says:

   Neamtul? Esti xenofob? Pe de alta parte sa-ti fie clar Heinz nu neamt, este un romanas cu nume de neamt.

 12. Kozo says:

  Asa da articol! Putina munca investita in folosul comunității. Mi-ar placea sa vad mai des astfel de articole.

 13. Sănătate

  Amenzi pentru nerespectarea măsurilor de prevenire a răspândirii SARS-Cov2, în Timiș
  Controale în zonele aglomerate, societăți comerciale și mijloace de transport în comun. Polițiștii, jandarmii și pompierii au verificat aproape 60 de societăți comerciale numai în ultimele 24 de ore pentru a vedea dacă sunt respectate măsurile de răspândire a coronavirusului. Au fost date amenzi celor care nu au purtat mască.

  Eveniment

  22 de polițiști de la IPJ Timiș, infectați cu coronavirus
  Număr tot mai mare al polițiștilor infectați cu coronavirus, în județul Timiș. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate încă șase teste pozitive, numărul total al celor infectați ajungând sâmbătă la 22. 3

  Sănătate

  Peste 200 de pacienți cu Covid-19 sunt internați în spitalele din Timiș. Focarele din județ
  În Timiș sunt peste 200 de pacienți cu Covid-19 internați în spitale, dintre care 20 sunt la terapie intensivă. În județ sunt nouă focare active, aflate în supraveghere.

  Sănătate

  Timiș: 76 de cazuri noi de Covid-19 și trei decese, în ultimele 24 de ore. România, înaintea pragului de 70.000 de persoane infectate, de la începutul pandemiei
  În Timiș au apărut 76 noi cazuri de Covid-19, în doar 24 de ore. Trei oameni cu coronavirus au murit în Timiș, de vineri până sâmbătă. La nivel național s-au înregistrat 50 de decese în ultimele 24 de ore, iar România se află înaintea pragului de 70.000 de persoane infectate de la începutul pandemiei. 4

  Eveniment

  Fată de 13 ani căutată de poliție după ce a plecat de acasă, în județul Timiș
  Anchetă a polițiștilor timișeni de la Serviciul de Investigații Criminale. Oamenii legii au intrat în alertă după ce au fost anunțați că o fată de 13 ani a plecat de acasă.

  Ştirile judeţului Timiş

  Lucrări la centura Timișoara Sud, în zona Utvin. Descoperiri arheologice de pe ultimul sit
  În această săptămână, lucrările la centura Timișoara Sud au fost concentrate, conform Direcției Regionale de drumuri și Poduri (DRDP), în zona Utvin. La ultimul sit arheologic de pe centură, cercetătorii au scos la iveală un schelet și alte descoperiri.

  Sănătate

  Covid-19, întâmplări din izolare. Problemele cu care se confruntă doi actori din Timișoara
  Pandemia de coronavirus „face pași repezi”. Din ce în ce mai mulți oameni, rude, prieteni, sunt suspecți sau chiar „pozitivi” la testele Covid-19. Oamenii nu știu ce să facă, tocmai pentru că nu există un ghid oficial „de acțiune”, iar atunci intervin nelămuriri și „bâlbâieli” chiar din partea celor care ar trebui să-ți ofere căi concrete de acțiune. Doi actori din Timișoara se confruntă cu virusul, în diferite feluri, iar răspunsurile la întrebările pe care le au spun că nu le-au găsit acolo unde trebuie. 8

  Ştirile judeţului Timiş

  Planul lui Moș pentru deponeul de la Ghizela al cărui miros se simte în nouă localități din Timiș
  Candidatul USR/PLUS la președinția Consiliului Județean Timiș, Cristian Moș, a ajuns la Belinț, în această săptămână, unde cea mai mare problemă a oamenilor este mirosul degajat de deponeul ecologic de la Ghizela. Deranjat și el de mirosul insuportabil, Moș susține că are un plan pentru a rezolva această problemă. 8

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.