tion.ro Web analytics

Tion

Tion

  • Ştiri
    • Ştiri Timiș
    • Lugoj
    • Știri naționale
    • Stiri internaţionale
    • Eveniment
    • Sănătate
    • Dialoguri Sănătoase
    • Sport
    • Târg imobiliar
  • Timp liber
    • Cultură
    • Cinema
    • Horoscop
  • ANGAJĂRI
  • MICA PUBLICITATE
    • IMOBILIARE
      • Imobiliare Vanzari – Garsoniere
      • Imobiliare Vanzari – o camera
      • Imobiliare Vanzari – 2 camere
      • Imobiliare Vanzari – 3 camere
      • Imobiliare Vanzari – 4 camere
      • Imobiliare Vanzari – Case
      • Imobiliare Vanzari – Terenuri
      • Imobiliare Vanzari – Spatii comerciale
      • Imobiliare Inchirieri – Garsoniere
      • Imobiliare Inchirieri – o camera
      • Imobiliare Inchirieri – 2 camere
      • Imobiliare Inchirieri – 3 camere
      • Imobiliare Inchirieri – Case
      • Imobiliare Inchirieri – Spatii comerciale
    • PRESTĂRI SERVICII
    • CONSTRUCȚII
    • AUTO
    • DIVERSE
  • UTILE
  • VIDEO
  • Azi în Timișoara
  • Cariere de Poveste
  • Agenda
  • Lugoj
Select Page


Tion
România
Reguli noi în restaurantele din România. Intră în vigoare de miercuri

Reguli noi în restaurantele din România. Intră în vigoare de miercuri

De Amalia Kui
la 14 March 2023 13:48
3 Comentarii

Reguli noi în restaurantele din România. Intră în vigoare de miercuri

foto: pexels.com
14 March 2023 13:48
De miercuri, 15 martie, în restaurantele, localurile, cantinele și fast-food-urile din România intră în vigoare noi reguli. Acestea vor trebui să prezinte informații detaliate despre produsele servite.
Scris de Amalia Kui - De miercuri, 15 martie, în restaurantele, localurile, cantinele și fast-food-urile din România intră în vigoare noi reguli. Acestea vor trebui să prezinte informații detaliate despre produsele servite.

Trimite articolul

X

De miercuri, 16 martie, intră în vigoare noi reguli pentru restaurante, localuri, fast-food-uri sau cantine. Acestea vor trebui să schimbe meniurile și să prezinte informații detaliate – cum ar fi conținutul caloric, nr. de E-uri, posibili alergeni etc. – despre fiecare preparat.

Inițial, regulile, stabilite printr-un ordin al președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), ar fi trebuit să intre în vigoare încă din decembrie 2022, însă aplicarea acestora a fost amânată până în primăvara acestui an, la solicitarea mai multor asociații patronale și federații.

Potrivit Ordinului nr. 201/2022 al președintelui ANPC, regulile au fost stabilite în conformitate cu Regulamentul UE 1169/2011, care prevede că toate datele legate de ingredientele produselor alimentare și valorile lor nutriționale trebuie prezentate inclusiv în locațiile de alimentație publică.

Noile meniuri vor oferi informații despre tipul și cantitatea ingredientelor care depășesc 20 de grame în produsul finit și vor afișa declarația nutrițională și a aditivilor utilizați (informații despre valoarea energetică și cantitățile de grăsimi, de acizi grași saturați, de zaharuri și de sare).

Informațiile trebuie să apară într-un loc vizibil, ușor accesibil, și nu trebuie să fie ascunse de alte înscrisuri sau fotografii.

„Consider şi acum necesar ca pentru ciorba de perișoare să ne fie comunicate toate informațiile de care cu siguranță avem nevoie, cum ar fi din ce carne sunt făcute perișoarele, existând variante din ce în ce mai multe. În curând, pot să fie făcute şi din greieri, dar măcar să ştim acest lucru.

De asemenea, trebuie să luăm în calcul că mulţi operatori economici servesc, astăzi, produse similare ca aspect şi ca gust produselor cu care suntem familiarizaţi, în sensul utilizării cremelor vegetale pe bază de ulei de palmier în locul smântânii sau a unor produse similare cu brânza feta, ca aspect şi ca textură, în condiţiile în care şi acestea sunt făcute cu puţin zer şi foarte multă grăsime de palmier.

Mă gândesc că dacă Dumnezeu voia ca noi, cei din spaţiul danubiano-carpato-pontic, să mâncăm grăsime de palmier, cu siguranţă am fi avut pe dealurile ţării noastre păduri destul de aglomerate cu astfel de copăcei”, a declarat Horia Constantinescu, șeful ANPC, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, restaurantele vor fi nevoite să explice din ce este făcut un produs pentru ca cei care vor să îl consume să ia o decizie în cunoștință de cauză.

Trimite articolul

X
Taguri:
ANPC ,
restaurante
3 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  1. marius says:
    March 14, 2023 at 7:50 pm

    Ar trebui ca fiecare local sa afiseze clar, la intrare, daca folosesc sau nu noile produse “alimentare” pe baza de viermi, gandaci, rame, etc. Nu de alta, dar sa stim sa nu intram nici macar la toaleta acolo. Sa mearga doar cei ce apreciaza aceste chestii.

    Reply
    • uie_fritz says:
      March 15, 2023 at 12:22 am

      stai linistit, la gandaci nu trebuie

      Reply
  2. Austro-Anarho-Capitalist says:
    March 15, 2023 at 10:44 am

    Si care va fi marja de roare permisa ? Nu de alta dar eu poate imi iau o aplicatie generica in care bagi la calcul toate ingredientele. Ori asta ii tot o aproximare. Poate vine anaf-ul cu un Calorimetru si zic ca ii cu 10 kcal mai mult… Presupunand ca a calculat inainte in mod corect compozitia exacta de macronutrienti din farfurie.
    Nu prea vad util cu adevarat asta… Cred ca va degenera la faptul ca ii va pune pe toti patronii de restaurant la coada la laboratoarele unde au un calorimetru… SI asta tot nu rezolva ceva. Totu se va termina cu ai foaia X sau amenda.

    La final de zi caloriile sunt unitati de masura a caldurii (transferului termic) ,lemnul cand arde are X calorii. Deci noi implicit nu ne hranim cu calorii.

    Reply
  3. Cele mai citite știri

    1
    LOGS aleargă #AlăturiDeRefugiați la Timișoara City Marathon. Vă puteți alătura voluntarilor!
    2
    Rezistență prin delicatețe: expoziție Călin Beloescu la Galeria Brăteanu
    3
    Continuă lucrările la calea ferată din zona Gării de Nord Timișoara
    4
    Hala de tramvaie din Timișoara ar putea deveni centru cultural cu bani europeni
    5
    Judecătorii de la Tribunalul Timiș nu mai protestează. Activitatea revine la normal
    6
    Copiii cu boli cronice pot continua școala în spital. Începe înscrierea profesorilor voluntari
    7
    FOTO. Un liceu „verde” cu cabinet stomatologic se va construi la Moșnița Nouă
    8
    Histamina nu e dușmanul: mituri și realități despre simptomele sale
    9
    Orgă și saxofon, klezmer și Piazzolla, în Biserica din Elisabetin
    10
    FITT premiază cele mai bune proiecte de tineret din Timiș

    Cele mai noi știri

    Azi în Timișoara

    Ce facem astăzi, 18 decembrie 2025, în Timișoara?

    Ştiri din Timiș

    Hala de tramvaie din Timișoara ar putea deveni centru cultural cu bani europeni

    Ştiri din Timiș

    FOTO. Grădiniță modernă pentru 360 de copii, construită cu fonduri europene la Moșnița Nouă

    Eveniment

    Accident la Belinț. Pasager rănit după ce mașina în care se afla s-a izbit de un copac

    Ştiri din Timiș

    Festivalul de Datini și Colinde transformă Giarmata într-o scenă a folclorului autentic

    Ştiri din Timiș

    Pișchia celebrează identitatea bănățeană la prima ediție a Festivalului de Cultură „Ionel Iacob-Bencei”

    Ştiri din Timiș

    Controale extinse la azilele de bătrâni din Timiș după neregulile descoperite la Cenad

    Ştiri din Timiș

    Rata șomajului din Timiș rămâne scăzută, în ciuda a aproximativ 600 de concedieri anunțate

    Eveniment

    Șoferiță de 16 ani, rănită după ce a trecut pe roșu și a intrat într-o altă mașină, la Timișoara

    Ştiri din Timiș

    Ginecologia oncologică, o luptă contra timpului. Prof. Marius Craina: „Femeile ajung la noi prea târziu, dar asta se poate schimba”
    • Servicii
      • Redactia
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Politica de confidentialitate
      • Regulament postare și moderare comentarii

    Timiș Online

    ISSN 3008-2323

    ISSN-L 3008-2323

    Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

    Pentru detalii apasati aici