Potrivit cercetării întreprinse de Consensus Action on Salt and Health – o asociaţie de specialişti care militează pentru reducerea cantităţii de sare din dietă, ca urmare a efectelor sale negative asupra sănătăţii -, meniurile aflate în oferta restaurantelor tip fast-food conţin o cantitate de sare de patru ori mai mare decât doza zilnică recomandată copiilor.
Aceştia au semnalat că cea mai gravă situaţie ar fi la Pizza Hut şi Kentucky Fried Chicken (KFC), după ce au analizat conţinutul a 69 de meniuri pentru copii. De exemplu, o ofertă cuprinsă în meniul fast-food-ului Pizza Hut – “Pizza Plus for 4“, destinată întregii familii, aduce fiecărui membru un aport alarmant de 12,3 grame de sare.
Doza reprezintă dublul necesarului zilnic de sare al unui adult (6 grame), fiind totodată de 2,5 ori mai mare decât cea recomandată unui copil cu vârsta între şapte şi zece ani (5 grame).
Hipertensiune arterială şi accidente vasculare
O felie de pizza pentru un copil de şase ani reprezintă un aport de sare de patru ori mai mare decât doza zilnică recomandată (3 grame), relatează cotidianul britanic “Daily Mail”.
Specialiştii susţin că meniurile de la Pizza Hut, destinate copiilor, ar putea conţine o cantitate de sare cu 50% mai mare decât doza admisă zilnic. Şi meniul Deluxe Boneless Box de la KFC, destinat unei familii de patru persoane, poate aduce un aport de 5,2 grame de sare/persoană, ceea ce reprezintă peste maximum recomandat pentru copii.
Cercetările arată că un consum ridicat de sare poate duce, peste ani, la creşterea tensiunii arteriale, a accidentelor vasculare cerebrale, a infarctului sau a morţii subite.
„Sarea acţionează pe termen lung asemenea unei toxine, care determină creşterea tensiunii arteriale, atât la adulţi, cât şi la copii”, a adăugat prof. Graham MacGregor, preşedintele Consensus Action on Salt and Health.
Cartofi prăjiţi, fără sare
În timp ce reprezentanţii Pizza Hut au argumentat că meniurile studiate de specialiştii de la Consensus Action on Salt and Health sunt destinate mai degrabă adulţilor decât copiilor, cei ai KFC au declarat că lanţul de restaurante are în derulare un program de reducere a cantităţii de sare folosită în meniuri.
„Suntem primul şi deocamdată singurul lanţ de restaurante tip fast-food care a renunţat la adăugarea de sare pe cartofii prăjiţi, lăsându-i astfel pe clienţii noştri să decidă dacă vor sau nu să adauge sare”, a declarat reprezentantul KFC. McDonald’s şi Burger King au redus, de asemenea, cantitatea de sare folosită în meniurile sale. (Mirela Dădăcuş)
Citiți principiile noastre de moderare aici!