tion.ro Web analytics

Prințul Charles, vizită în România. Întâlnire cu președintele, premierul, Custodele Coroanei și refugiați ucraineni

De Lorena Păcurar
Reactualizat la:

Prințul Charles, vizită în România. Întâlnire cu președintele, premierul, Custodele Coroanei și refugiați ucraineni

Reactualizat la:
Prinţul Charles de Wales a vizitat miercuri România, având întâlniri la București cu preşedintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă şi Custodele Coroanei române, Margareta. Discuțiile cu aceștia au fost centrate pe criza refugiaţilor ucraineni şi ajutorul dat de România ţării vecine în contextul invaziei ruse.
Scris de Lorena Păcurar - Prinţul Charles de Wales a vizitat miercuri România, având întâlniri la București cu preşedintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă şi Custodele Coroanei române, Margareta. Discuțiile cu aceștia au fost centrate pe criza refugiaţilor ucraineni şi ajutorul dat de România ţării vecine în contextul invaziei ruse.

Palatul Cotroceni a fost primul punct pe agenda publică a vizitei.

Klaus Iohannis şi moştenitorul Coroanei Britanice au purtat discuții legate de relaţiile bilaterale şi Parteneriatul strategic româno-britanic, ajutorul dat de România Ucrainei şi refugiaţilor ucraineni, despre soluţii de limitare a efectelor schimbărilor climatice şi pentru conservarea biodiversităţii, dar şi despre oportunitatea dezvoltării unor proiecte educaţionale privind schimbările climatice.

Principalele preocupări ale Alteţei Sale Regale au vizat ameninţarea la adresa securităţii alimentare a lumii, generată de blocarea porturilor Odesa şi Nikolaev de către trupele ruse.

În acest context, Prinţul de Wales a fost informat despre hub-ul umanitar de la Suceava şi despre coordonarea eforturilor de sprijin din partea mai multor state pentru Ucraina.

Subiectul războiului din Ucraina a fost dezbătut de Prinţul Charles şi cu prim-ministrul Nicolae Ciucă, la Palatul Victoria.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a realizat o prezentare a eforturilor României de susţinere în toate modurile a Ucrainei, respectiv primirea şi găzduirea refugiaţilor, susţinerea cetăţenilor ucraineni strămutaţi intern şi a celor care îşi apără ţara, susţinerea exporturilor ucrainene de cereale.

Șeful Guvernului de la Bucureşti a prezentat o analiză privind situaţia militară de pe teren din Ucraina şi perspectivele şi ameninţările generate în regiunea Mării Negre. Una din preocupările Alteţei Sale Regale a vizat ameninţarea la adresa securităţii alimentare a lumii, generată de blocarea porturilor Odesa şi Nikolaev de către trupele ruse.

Au fost gândite și soluţii pentru limitarea efectelor schimbărilor climatice şi pentru conservarea biodiversităţii, aplicabile în România, Regatul Unit şi la nivel internaţional. Pe această cale, a fost scos în evidență angajamentul ţării noastre în a atinge obiectivele europene în materie de schimbări climatice.

„Alteţa Sa Regală a recomandat iniţiativa sa ‘Sustainable Markets Initiative’ ca soluţie de reunire a companiilor care s-au angajat în activităţi comerciale de reducere a poluării şi emisiilor de dioxid de carbon”, a precizat Guvernul.

Potrivit președintelui României, finanţarea proiectelor verzi, împădurirea terenurilor degradate şi reconstrucţia de habitate sunt priorităţi prevăzute în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, cu alocări financiare substanţiale.

Nicolae Ciucă şi-a exprimat deschiderea pentru susţinerea investiţiilor în energia verde, cu precădere cea eoliană offshore, în care companiile britanice sunt aşteptate să investească pe viitor.

În cursul după-amiezii, Prinţul Charles al Marii Britanii a fost primit la Palatul Elisabeta de Custodele Coroanei Române, Margareta și de Alteţa Sa Regală Principele Consort.

Foto: Facebook / British Embassy Bucharest

Ulterior, Prinţul Charles a vizitat centrul pentru refugiaţi ucraineni organizat de autorităţile române la Romexpo.

Centrul înregistrează zilnic peste 1.000 de vizitatori ucraineni, care merg acolo pentru a se aproviziona cu produse de maximă necesitate: alimente, produse de igienă, îmbrăcăminte şi încălţăminte, dar şi pentru a beneficia de servicii sociale şi consiliere pe perioada şederii în România.

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, numărul refugiaţilor ucraineni care vin la Centrul de donaţii de la Romexpo a crescut constant de la începutul războiului. DGASMB administrează centrul, cu sprijinul unor organizaţii internaţionale şi locale şi al voluntarilor.

Foto: Facebook / British Embassy Bucharest

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, prezent la întâlnire, i-a prezentat moştenitorului Coroanei Britanice modul în care România a acţionat în criza refugiaţilor.

„Vizita a fost scurtă, dar cred că dânsul a plecat cu o idee foarte bună despre modul în care România a reacţionat per total, România şi sprijinul organizaţiilor internaţionale. (…) Ce a văzut este cum am lucrat la nivel de cetăţean, la nivel de organizaţii non-guvernamentale, la nivel de autorităţi locale”, a explicat Raed Arafat, după plecarea Prinţului Charles.

Conform Ambasadei Marii Britanii, vizita Alteţei Sale Regale la Romexpo vine în urma unei serii de angajamente întreprinse în ultimele luni pentru a sprijini comunitatea ucraineană.

Astfel, pe 18 mai, Prinţul de Wales şi Ducesa de Cornwall au avut întâlniri cu comunitatea ucraineană la Catedrala Ortodoxă Ucraineană din Ottawa, în Canada. Pe 22 martie, cei doi au vizitat și Catedrala Sfintei Familii din Londra, o catedrală catolică ucraineană.

1 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Idiocracy says:

  Un adevărat ambasador al României.

 2. Cele mai noi știri

  Capitală Culturală

  Timișorenii, invitați să facă parte dintr-un cor comunitar, în anul în care orașul va fi Capitală Culturală Europeană

  Ştiri din Timiș

  Șase oferte pentru proiectarea lotului 2 din autostrada Lugoj - Deva

  Capitală Culturală

  Reprezentații de excepție la Filarmonica Banatul în 2023, anul Capitalei Culturale Europene

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Avansează lucrările la Centrul de legume-fructe din Tomnatic. Vicepreședintele CJT, în vizită pe șantier

  Utile

  FOTO. O mai mare vizibilitate în câteva intersecții din Timișoara. Arborii au fost toaletați

  Ştiri din Timiș

  Bulină neagră de la CNAIR pentru firmele care se ocupă de Centura Timișoara Sud și descărcarea de pe A1 la Sânandrei

  Ştiri din Timiș

  Programul de lansare a Capitalei Culturale, încă „secret”. E cert că PMT și CJT fac evenimente separate

  România

  Paul al României, prințul fugar, a fost prins și arestat la Paris

  Ştiri din Timiș

  Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea, după rezultatele la BAC: „Revenim la un scenariu optimist pentru admiterea 2022"

  Ştiri din Timiș

  Muzică pentru toate gusturile la Zilele comunei Lovrin

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici