„Majestatea Sa Custodele Coroanei a consacrat ziua de ieri unor întâlniri cu colectivul Fundației Colecția Regală. Toate lucrările din parc, atât cele horticole, cât și cele de infrastructură, sunt realizate cu meșteri săvârșineni sau locuitori din satele învecinate. Fundația Colecția Regală administrează parcul și clădirile, păstrând intact specificul locului și folosind exclusiv materiale tradiționale, întocmai precum cele din secolele trecute”, informează Familia Regală a României, într-o postare pe Facebook.
În ultimele zile ale lunii aprilie, vor avea loc la Săvârșin ediția a treia a festivalului tradițiilor populare „Suflet de România” și deschiderea Domeniului Regal pentru public.
Vor fi deschise Parcul Regal, Casa Ceaiului, Muzeul Automobilului, Atelierul Auto al Regelui și Magazinul de suveniruri.
Planurile de construcție ale Parcului Regal Săvârșin au fost realizate în anul 1816, de către arhitectul de grădini Heinrich Nebbien. Acesta înconjoară Castelul Regal, întinzându-se pe o suprafață de aprox. 6,5 hectare. Găzduiește numeroase specii de arbori și arbuști, unele dintre ele rare, fiind considerate monumente ale naturii.
Printre atracțiile parcului se numără „Grădina ascunsă”, „Micul Pavilion” (una dintre cele mai vechi construcții de pe domeniu, datând din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea), lacul cu insulă (lacul, datând din 1943, a fost îmbogățit cu o mică insulă și un debarcader pe malul estic, oferind un loc de relaxare pentru vizitatori), terenul de tenis – menționat adesea de Regele Mihai în amintirile sale despre viața la castel, „Grădina Trandafirilor”, „Aleea Lungă” –inspirată de o vizită la Castelul Windsor, „Bolta de Glicine”, „Grădina Toscană” și „Aleea Stejarilor Bătrâni” (din 1816, aleea păstrează câteva exemplare originale de stejari).
Citiți principiile noastre de moderare aici!