Elevii și profesorii beneficiază de două zile libere în prima parte a lunii iunie, în contextul apropierii vacanței de vară. Joi, 5 iunie, nu se organizează cursuri în unitățile de învățământ preuniversitar, deoarece se sărbătorește Ziua Învățătorului, zi liberă prevăzută în Contractul Colectiv de Muncă din învățământ.
Luni, 9 iunie, este de asemenea zi liberă, fiind a doua zi de Rusalii, sărbătoare legală nelucrătoare.
Astfel, activitatea școlară este din nou fragmentată, în contextul în care anul școlar se apropie de final. Elevii revin la cursuri vineri, 6 iunie, pentru o singură zi, urmând ca săptămâna următoare să înceapă cu o nouă zi liberă.
Ziua Învățătorului, marcată anual în data de 5 iunie, este pentru al doilea an consecutiv inclusă oficial ca zi liberă în structura anului școlar, ca urmare a prevederilor noului Contract Colectiv de Muncă la nivel de sector – Învățământ. Această modificare a fost introdusă în vara anului 2023, după greva generală a cadrelor didactice, contractul intrând în vigoare la 6 iulie 2023.
Până în 2024, 5 iunie era o zi dedicată activităților non-formale în școli, fără desfășurarea orelor propriu-zise, însă fără statut de zi liberă.
Conform liderului sindical Marius Nistor (Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”), decizia de a transforma Ziua Învățătorului în zi nelucrătoare „este singura modalitate pentru a marca această zi”, a spus acesta pentru Edupedu.ro.
În plus, întreruperile din calendarul școlar continuă după o perioadă deja marcată de o fragmentare semnificativă a cursurilor. În lunile aprilie și mai, activitatea elevilor a fost întreruptă de vacanța de Paște, minivacanța de 1 Mai, dar și de programul „Săptămâna Verde”, desfășurat în unitățile de învățământ din întreaga țară.
Mai sunt trei săptămâni de școală până la vacanța de vară, urmând ca ultima zi de cursuri pentru majoritatea elevilor să fie pe 20 iunie. Elevii din clasa a XII-a termină anul școlar pe 6 iunie, cei din clasa a VIII-a pe 13 iunie, iar elevii din învățământul profesional și tehnologic vor merge la școală până pe 27 iunie.
Trimite articolul
XCat de penibil poti sa fii sa sarbatoresti ziua invatorului prin inchiderea scolilor???
Chiar nu se gaseau activitati interesante pentru a marca acesta zi deosebita? Din pacate imaginea de dascal a rams doar o amintire…
Bravos inspectorat…bravos minister…sunteti de toata jena!!!
-
Și ziua muncii nu se poate Seba prin munca ,de ce se dă liber ,
Te auzi ce gândești -
Pentru cei care sunt neinformați, învățătorii și profesorii de limba română, matematică, biologie și fizică au avut de corectat în luna mai testele de evaluare națională la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a. Nu mult, vreo 10 pagini/ elev… Învățătorii au avut chiar de corectat 3 teste/ elev.La o clasă de 25 de elevi sunt 75 de teste. Fiecărui elev i se face fișa personală ( cam 30 de minute/ fișă ).Evident, datele trebuie introduse pe o platformă digitală ( durează câteva ore ). Totul se face în termen de 7 zile… Imaginați-vă ce plăcute au fost zilele, nopțile, sămbetele și duminicile pentru dascălii angrenați în aceste activități specifice lunii mai ( luna muncii ). O vară binecuvântată tuturor…!
-
Mai adaugati timpul in care se discuta lucrarile cu fiecare parinte individual.
-