„Ianuarie 2025 este o altă lună surprinzătoare, continuând temperaturile record înregistrate în ultimii doi ani, în pofida dezvoltării condiţiilor La Nina în Pacificul tropical şi a efectului lor temporar de răcire asupra temperaturilor globale” opusul fenomenului El Nino, a declarat Samantha Burgess, director adjunct al Serviciului pentru schimbări climatice (C3S) al Copernicus, informează AFP și News.ro.
Conform datelor Copernicus, cu o temperatură medie de 13,23°C, „ianuarie 2025 a fost cu 1,75°C mai caldă față de nivelul preindustrial”, adică înainte ca activitățile umane, precum utilizarea masivă a cărbunelui, petrolului și gazelor fosile, să influențeze clima.
Astfel, ianuarie 2025 reprezintă „a optsprezecea lună din ultimele nouăsprezece în care temperatura medie globală a aerului la suprafață a depășit cu mai mult de 1,5°C nivelul preindustrial”, conform Observatorului european.
Aceasta depășește pragul de +1,5°C, care reprezintă limita ambițioasă stabilită în Acordul de la Paris din 2015, ce vizează menținerea încălzirii globale mult sub 2°C și continuarea eforturilor pentru a limita această creștere la 1,5°C.
Totuși, Acordul se referă la tendințele pe termen lung: o astfel de rată medie de încălzire trebuie să fie observată pe parcursul a cel puțin 20 de ani pentru ca limita să fie considerată depășită.
Pe baza acestui criteriu, clima se încălzește în prezent cu aproximativ 1,3°C. IPCC estimează că pragul de 1,5°C va fi atins probabil între 2030 și 2035, indiferent de tendințele emisiilor de gaze cu efect de seră, care sunt aproape de vârf, dar încă nu sunt în declin.
Temperaturile globale depind într-o mare măsură de temperaturile de la suprafața mării, care reprezintă un regulator-cheie al climei, acoperind peste 70% din glob. Totuși, temperaturile apei vor rămâne la niveluri nemaivăzute până în aprilie 2023.
În ceea ce privește suprafața oceanelor, ianuarie 2025 este a doua cea mai caldă lună după recordul absolut din ianuarie 2024.
Totodată, Copernicus observă semne de „încetinire sau oprire a tendinței către condițiile La Niña”, ceea ce sugerează un efect mai redus de răcire a temperaturilor globale în 2025.
Trimite articolul
XSă precizeze în primul rând de la ce stații meteo la nivel global sunt folosite datele pentru a obține un asemenea rezultat.
În America de Nord a fost un ianuarie brutal de rece, cu strat de zăpadă în ținuturile cu climă subtropicală din Texas și nordul Floridei.
În vestul și centrul Europei a fost jumătate din ianuarie mai rece decât media, dovadă consumul crescut de gaze naturale din depozite, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
În Arctica, suprafața ocupată de calota de gheață a crescut la un nivel record al ultimilor 20 de ani.
Ăștia de la Copernicus chiar ne cred proști?!