În 2012, Adunarea Generală a ONU a desemnat 6 februarie drept Zi Internațională de Toleranță Zero față de Mutilarea Genitală Feminină (MGF), având scopul de a intensifica și concentra eforturile pentru eradicarea acestei practici. MGF include toate procedurile care modifică sau dăunează organelor genitale feminine din motive non-medicale și este considerată o încălcare a drepturilor fundamentale ale omului, ale sănătății și integrității femeilor și fetelor.
Fetele afectate de MGF se confruntă cu complicații imediate severe, cum ar fi dureri intense, șoc, sângerări excesive, infecții și dificultăți urinare, dar și cu efecte pe termen lung asupra sănătății lor sexuale, reproductive și psihice, conform datelor oferite de Organizația Națiunilor Unite.
Această practică este prevalentă în 30 de țări din Africa și Orientul Mijlociu, dar și în unele regiuni din Asia și America Latină. De asemenea, MGF persistă în rândul populațiilor de imigranți din Europa de Vest, America de Nord, Australia și Noua Zeelandă.
Mutilarea Genitală Feminină, în scădere la nivel global
În ultimele trei decenii, prevalența MGF la nivel global a scăzut. Astăzi, o fată are cu o treime mai puține șanse să fie supusă acestei practici comparativ cu acum 30 de ani. Totuși, riscurile legate de crizele umanitare, precum epidemii, schimbările climatice sau conflictele armate, pot inversa progresele realizate în vederea atingerii egalității de gen și eradicării MGF până în 2030.
Este esențial ca eforturile colective să se concentreze pe crearea unui mediu în care fetele și femeile să își poată exercita drepturile și să beneficieze de acces la sănătate, educație și siguranță. Acest lucru se poate realiza prin sprijinirea inițiativelor conduse de supraviețuitoarele MGF, care contestă normele sociale și de gen dăunătoare. Acțiunile lor pot contribui la schimbarea normelor adânc înrădăcinate, permițând fetelor și femeilor să își cunoască drepturile și potențialul în ceea ce privește sănătatea, educația și egalitatea de gen, conform reprezentanților ONU.
Pentru a elimina MGF, sunt necesare acțiuni coordonate și susținute, implicând întregi comunități și concentrându-se pe drepturile omului, educația sexuală și protecția femeilor și fetelor afectate. Este urgent ca aceste eforturi să fie mai bine direcționate și să ducă la atingerea obiectivului de a eradica MGF până în 2030. Fiecare supraviețuitoare joacă un rol crucial în acest demers global, iar fiecare alegere a lor de a-și recăpăta viața contribuie la schimbarea globală.
De la lideri comunitari până la lucrători în sănătate și membri ai familiilor, toți au un rol în această mișcare. Tema din 2025 este „Step up the Pace: Strengthening Alliances and Building Movements to End FGM”. Pe 6 februarie va fi organizat un webinar global de advocacy, cu această temă, de către Programul UNFPA – UNICEF pentru eliminarea MGF, conform Organizației Mondiale a Sănătății.
Programe globale pentru eliminarea MGF
Din 2008, UNFPA și UNICEF coordonează cel mai mare program global pentru eliminarea MGF, care a oferit servicii de prevenire și protecție pentru aproape 7 milioane de fete și femei. De asemenea, aproape 48 de milioane de persoane au semnat declarații de abandonare a MGF, iar 220 de milioane au fost atinse prin mesaje media. În ultimii doi ani, aproape 12.000 de organizații și 112.000 de lucrători comunitari au contribuit activ la schimbare.
În acest context de progrese fragile, liderii UNFPA, UNICEF și OMS reiterează angajamentul lor de a sprijini țările în eradicarea acestei practici care afectează peste 230 de milioane de femei și fete. Anul acesta, OMS va lansa linii directoare noi privind prevenirea și gestionarea complicațiilor de sănătate cauzate de MGF.
Conform Raportului anual 2023 al Programului Comun MGF, organizațiile conduse de femei, în special la nivel local, joacă un rol esențial în înțelegerea provocărilor cu care se confruntă femeile și fetele, având resurse vitale pentru promovarea drepturilor acestora. În 2023, programul a sprijinit integrarea a 8.817 organizații în coaliții și rețele pentru eliminarea MGF, implicând 111.781 de lucrători din prima linie.
Programul comun, împreună cu partenerii săi, continuă să colaboreze pentru consolidarea parteneriatelor strategice și a angajamentelor organizațiilor conduse de femei, pentru a accelera eliminarea MGF la nivel global până în 2030.
Trimite articolul
XZERO toleranta la avort – pe cand?
Numai Tatuca Ceausescu a vrut binele tarii – singurul care nu le-a permis mamelor romance sa-si ucida pruncii.
Dupa ce au luat dusmanii puterea – macel. Fara a se trage un glont.
-
-SI CE PARERE AI DE VIOL ???
Codul penal al României, „raportul sexual, actul sexual oral sau anal cu o persoană, săvârșit prin constrângere, punere în imposibilitate de a se apăra ori de a-și exprima voința sau profitând de această stare, se pedepsește cu închisoarea de la 3 la 10 ani și interzicerea exercitării unor drepturi”.
Violul este o infracțiune pedepsită de lege, care se referă la un act sexual care are loc împotriva voinței unuia din parteneri.
Intre timp impingeti mutilarea copiilor “transgender” ca asa e cool si la moda.