tion.ro Web analytics

Restartarea TM2023 s-a lovit de Simona Neumann. Primarul i-a cerut demisia, directorul executiv acuză

De Roxana Deaconescu

Restartarea TM2023 s-a lovit de Simona Neumann. Primarul i-a cerut demisia, directorul executiv acuză

foto: facebook/ Simona Neumann
De opt luni în Primăria Timișoara, primarul Dominic Fritz tot promite „restartarea” TM2023. Nu s-au făcut publice prea multe detalii, dar urma să se știe cum în curând. Așa-zisa restartare s-a blocat chiar în directorul executiv al asociației, Simona Neumann, care vine cu o serie de acuzații. Iar TM2023 are iarăși un board nefuncțional, pentru că nu mai are expert internațional chiar înainte de monitorizarea Comisiei Europene.
Scris de Roxana Deaconescu - De opt luni în Primăria Timișoara, primarul Dominic Fritz tot promite „restartarea” TM2023. Nu s-au făcut publice prea multe detalii, dar urma să se știe cum în curând. Așa-zisa restartare s-a blocat chiar în directorul executiv al asociației, Simona Neumann, care vine cu o serie de acuzații. Iar TM2023 are iarăși un board nefuncțional, pentru că nu mai are expert internațional chiar înainte de monitorizarea Comisiei Europene.

Un nou scandal la TM2023. Primăria Timișoara promite de ceva timp „restartarea” proiectului, dar nu foarte transparent. Pentru asta se plătește, cu 27.000 de euro, o echipă de consultanți condusă de fostul ministru al Culturii Corina Șuteu, care lucrează de ceva timp cu Simona Fiț, consilier personal al primarului Fritz, și cu cei de la Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană.

Consiliul director al asociației (boardul – n.r.) a redevenit funcțional recent, după un an și jumătate, pentru că Ministerul Culturii și-a numit în sfârșit un reprezentant, pe Ada Lupu, directorul Teatrului Național Timișoara. A avut loc o ședință, când primarul Fritz a fost numit președintele asociației. Edilul ne spunea imediat după ședință că „în prima AGA (Adunarea Generală a Acționarilor – n.r.) o să propunem un plan pentru elaborarea noului statut”, pentru ca TM2023 să poată funcționa din nou la capacitate normală.

Tot atunci ne spunea că nu poate comenta „plecarea Simonei Neumann”, directorul executiv al asociației.

„Cred că asociația are nevoie de un nou început. Voi avea discuții și cu directorul executiv. Simona Neumann este în concediu săptămâna viitoare, deci o să mă întâlnesc cu ea în 14 iunie”, a mai spus acesta. Întâlnirea nu s-ar mai fi ținut, iar primarul nu a vrut să mai comenteze subiectul Timișoara Capitală Culturală Europeană.

Iar cu board nefuncțional

Asociația TM2023 ar fi trebuit să predea până miercuri, 16 iunie, raportul de activitate către Comisia Europeană (CE – n.r.), care are programată în 23 iunie o ședință de monitorizare – panel. Și de aici ar fi început complicațiile.

Între timp, asociația a rămas iarăși cu un consiliu director nefuncțional, după demisia expertului internațional Ulrich Fuchs de marți, 15 iunie, cu efect din ziua următoare. Ce legătură există între boardul TM2023 și raportul de activitate pe care asociația trebuia să-l trimită către Comisia Europeană?

„Raportul trebuia aprobat de board, or boardul nu mai e funcțional. Azi (miercuri – n.r.) a avut loc ședința tehnică cu Comisia Europeană și raportul va fi trimis până vineri inclusiv. Primăria nu a cerut vreun răgaz, asociația nu putea preda raportul fără chestiunea asta tehnică”, spune Bogdan Marta, consilier personal al primarului Timișoarei pe partea de comunicare.

Primăria Timișoara și-ar fi asumat trimiterea raportului către CE, deși până acum acesta era trimis de asociație. O spune chiar Simona Neumann, directorul executiv al TM2023, care vine cu o serie de acuzații pe Facebook. Ea spune clar că i s-a cerut să demisioneze din funcție, dar că s-a făcut cumva o înțelegere, care nu ar fi fost respectată de edilul-șef.

Acuzațiile Simonei Neumann

„Am avut o discuție de principiu cu domnia sa (primarul Dominic Fritz – n.r.), în care solicita retragerea mea (cu acordul părților, pe cale amiabilă, sîc!) pentru că aș bloca bunul mers al proiectului. Am convenit să nu ne atacăm public, să nu fie blamat proiectul, să nu-i periclităm imaginea reală, conținutul și, mai ales, imaginea Timișoarei și a României. Toate acestea pentru că Proiectul Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii este unul de interes național și european. Această înțelegere verbală nu a fost respectată. Am fost mereu atacată, iar în ultima vreme despre Timișoara Capitală Culturală s-au spus multe neadevăruri, cum că nu s-ar fi făcut nimic în toți anii de după câștigarea titlului, s-au folosit expresii incalificabile precum că proiectul ar fi fost găsit «în comă» sau în «moarte clinică» și trebuia «restartat»”, scrie Neumann, pe Facebook.

Directorul executiv al TM2023 spune că a trimis raportul de monitorizare pentru perioada iulie 2019 – mai 2020 către echipa din primărie „care se ocupă de «restartarea Timișoara 2023»” încă de la începutul lunii iunie. Este chiar raportul ce trebuie să ajungă la Comisia Europeană.

„Persoana care trebuie să transmită raportul este, conform solicitării Comisiei Europene, directorul executiv al Asociației (…) dar primăria ne-a comunicat că acesta va fi transmis de primar în calitate de președinte al Consiliului director al asociației.

Azi dimineață, fiind termenul limită de depunere a raportului, am fost nevoită să transmit o notă Comisiei Europene în care să explic de ce nu am trimis raportul și de ce nu mai am control asupra conținutului raportului care, în mare parte, conține ce s-a făcut în perioada mai sus amintită, adică o perioadă anterioară administrației actuale. Nota a fost transmisă, de asemenea, și autorităților românești. Da, într-adevăr, raportul trebuie întocmit cu aportul tuturor părților implicate (Asociație, Primărie, Consiliu Județean, Minister), dar nu cenzurat de echipa Primăriei sau oricine altcineva în capitolele de care răspunde Asociația. E foarte trist că s-a ajuns aici după ce în toți anii precedenți au fost respectate procedurile Uniunii Europene privind acest raport, iar comisia de monitorizare a apreciat munca noastră”, explică Simona Neumann.

„Suntem supuși unui enorm stres”

Ea vorbește și despre o atitudine nepotrivită a celor din primărie la adresa asociației.

„Colegii mei, eu însămi, toți suntem supuși unui enorm stres, adică, să răspundem zilnic solicitărilor grupului de consultanță al primăriei și echipei primăriei care se ocupă de «restartarea» proiectului și să ascultăm remarci cum că până acum nu s-a făcut nimic, că programul cultural este incoerent, că am fi lucrat netransparent. Consider că suntem profund umiliți. De ce? Pentru ce? Există rapoarte de monitorizare ale Comisiei Europene că echipa asociației a implementat bine proiectul, rapoarte de audit că banii au fost cheltuiți corect”, mai spune directorul TM2023.

Primarul Timișoarei, care nu a vrut să comenteze ce se întâmplă la asociație, are programată o conferință de presă joi, la ora 15. Nu s-a făcut public subiectul discuției. Potrivit reprezentanților primăriei, „pașii următori (pentru TM2023 – n.r.) vor fi deciși în ședința AGA de vineri”. Cu această ocazie, municipalitatea a plătit miercuri cotizația pe primul trimestru al anului 2021. Așa cum scrie în convocatorul ședinței, „membrii care nu au achitat cotizația până la data de 18 iunie nu vor avea drept de vot”.

editor Amalia Kui

Pe aceeași temă:

Primarul Fritz și TM2023. Nimic despre plecarea Simonei Neumann, dar e „nevoie de un nou început”

 

8 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. marinu says:

  Avand in vedere ca 2021 trebuia sa fie anul in care Timisoara era capitala culturala, dar orasul si proiectul arata asa cum arata, consider ca proiectul nu este in moarte clinica. Este mort demult, si deja a intrat in putrefactie. Datorita tuturor “medicilor” care s-au ocupat de el din momentul nasterii sale.

 2. După ce apraduit duduia peste 2 mil. Euro, mai are tupeu sa iasă în față? says:

  Va amintit careva de vreun event cultural remarcabil produs de Neumann, cît a fost șefa peste Asociație? Ca eu unul nu… In schimb are tupeu de First Class, hoasca asta nesimțită. L-am criticat pe Fritz de fiecare data cind e cazul, insa acu tre sa i dau dreptate din prima. În locul lui as da-o pe mînă PROCURATORII pe nenorocit asta care se caza numai la 5 stele în turneele plătite din banii nostri. În schimb mai are tupeu sa scoata capul… Asta e tupeu de borfaș. Numai la umbra lui Robu putea creste asa ceva…

 3. Mitica says:

  Avem un primar cu niste calitati extraordinare,mai putin manageriale,dovedite ! USR = competenta fara rezultate.

 4. Mada says:

  Doamna asta a tocat 5 milioane de euro pe ca nimic. Ba nu, o parte s-au dus pe salariile ei imense și pe concedii. Și acum pierde sinecura. Sigur că nu vrea.

 5. Timisorean says:

  Soarta ne-a dat un semnal si o sansa! A nimerit pandemia cand trebuia sa fim capitala culturala. Soarta ne-a dat sansa de a renunta la acest titlu daca tot nu s-a mai putut organiza. Dar noi continuam sa ne pisam contra vantului. Ani si ani de bani sifonati pe rahatul asta de capitala ruinelor care nu va aduce decat cheltuieli aiurea si cresterea preturilor in oras. Nimic altceva!

 6. VomaPeSistem says:

  hahahah… Timisoara Capitala Culturala…. hahaha… EUROPEANA….. hahahaha….

  De asemenea noi nu avem oameni de cultura in acest oras si chiar daca am avea aia mor de foame si stau in fundul clasei ca nu ii baga nimeni in seama. Toti oamenii astia de “cultura” care umbla cu dosare de proiecte culturale sunt doar niste sifonatori de bani publici si pupatori de ceea ce se gaseste intre paranteze.

  PENIBIL TIMISOARA! PENIBIL!

  hahahahahahaha…

  • A.P. says:

   Penibilul si bataia de joc ruleaza fin in Romania de 30 de ani deja, aruncand peste o gramada de forme fara fond s-a creat imtresia ca se fac de toate, se construieste, dar doar ne duce o leaca de nas pana ies la iveala mizeriile si mizerabilii care le initiaza.

 7. Crișan Cristian Dănuț says:

  Felicitări Doamnă Simona Neumman

 8. Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  Peste 12.000 de timișeni s-au angajat prin ANOFM, în primele opt luni ale anului 2021. Anunțurile din campania Tion

  Ştiri din Timiș

  Start Liberty Marathon. Traseul alergătorilor și drumurile închise

  România

  Florin Cîțu, noul președinte al PNL. „Voi fi președintele tuturor liberalilor”

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Descoperă povestea palatului Miksa Steiner, fostul sediu al Băncii de Scont

  Eveniment

  Amenzi de peste 15.000 lei pentru vitezomani, într-o localitate din Timiș

  Ştiri din Timiș

  100 de ani în alb-violet, concert rock alături de Filarmonica Banatul pe Stadionul Știința

  Eveniment

  Amenzi de zeci de mii de lei pentru cei care nu au purtat mască, în Timiș

  Ştiri din Timiș

  Scumpirea gigacaloriei este o posibilitate și la Timișoara. Ruben Lațcău: Nu vom scădea subvenția, este exclus

  Sănătate

  Coronavirus, 25 septembrie: peste 7.600 de cazuri noi în România, 435 în Timiș. Rata la Timișoara se apropie de 6

  Ştiri din Timiș

  Bani pentru drumuri comunale din Timiș. Primăriile care primesc fonduri

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici