Și în acest an, la Timișoara va fi organizat Festivalul Etniilor. Ediția din 2025 este a XXIV-a și este organizată din nou de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș (CCAJT), cu susținerea financiară a Consiliului Județean Timiș.
„Festivalul Etniilor este, pentru mulți timișeni, cel mai așteptat eveniment al verii. Este pitoresc și prietenos, o celebrare autentică a multiculturalității care definește Banatul. La noi, diversitatea nu este doar un concept, ci un mod de viață: trăim cu respect și bucurie unii față de ceilalți. Aici, în inima Timișoarei, la fiecare ediție a festivalului, oferim o lecție de conviețuire și deschidere, un model de comunitate în care diferențele nu separă, ci îmbogățesc”, a spus Alexandru Iovescu, vicepreședinte al Consiliului Județean Timiș.
Accesul la eveniment este liber și gratuit.
O horă, două scene, 12 formații
Festivalul se va desfășura pe două scene principale, amplasate în Piața Unirii și în Piața Libertății, unde vor evolua 12 formații artistice multietnice din Timișoara și județul Timiș, reprezentând un larg areal cultural al minorităților: maghiari, germani, sârbi, romi, slovaci, bulgari, ucraineni, evrei și machedoni.
Evenimentul va începe la ora 17, cu tradiționala horă multietnică, în Piața Victoriei. De la ora 17:20, la intersecția străzilor Eugeniu de Savoya și Vasile Alecsandri, iubitorii jocului bănățean sunt așteptați la un atelier de dansuri „Hai la joc!”, alături de Formația de dansuri „Bujorii Banatului”, coordonată de Denis Chira. De la aceeași oră vor începe, concomitent, spectacolele de pe cele două scene.
Pe scena amplasată în Piața Unirii vor urca pe scenă în recital: Grupul vocal „Shalom” al Comunității Evreilor din Timișoara, Fanfara „Nadlačanka” a Uniunii Solvacilor din România, Formația de Tineret a Ansamblului Profesionist Banatul, Ansamblul de dansuri maghiare „Bokréta” din Timișoara, Anamblul „Slavijak” al Uniunii Bulgarilor din Banat și Ansamblul Folcloric al Uniunii Sârbilor din Timișoara.
„Pe scena Festivalului Etniilor, dansul devine limbajul comun. Ansamblul Profesionist «Banatul» aduce în lumină un moment cu adevărat special cu jocuri în care se relatează povestea diversității prin pași de dans, culori și sunet. Momentul coregrafic poartă semnătura cuplului Grigore și Floarea Munteanu și reprezintă un elogiu adus tradițiilor care, deși diferite, bat cu aceeași inimă: inima Banatului”, precizează reprezentanții CCAJT.
Pe scena din Piața Libertății vor urca Ansamblul Profesionist Banatul, Ansamblul de dansuri populare germane „Edelweiss” din Deta, Ansamblul de dansuri ucrainene „Sânziene Bănățene” din Giarmata, Ansamblul „Palucénka” din Dudeștii Vechi, Compania Artistică „Lulughi Shukar” și Ansamblul „Necea – Rock” din Dudeștii Noi. Acestea vor transpune scenic „atmosfera de convivialitate și bucurie a Banatului de altădată”.
„Fiecare etnie – cu portul său, cu ritmul său, cu bucuria și melancolia proprie – își spune povestea într-o suită spectaculoasă, în care granițele dispar, iar tradițiile se împletesc firesc”, mai precizează reprezentanții CCAJT.
Spectacolele vor fi prezentate de Tania Stavilă – Țunaș și Maria Borțun Popescu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!