tion.ro Web analytics

MultipleXity nu va fi un mall cultural. OAR pregătește concursul de soluții până în 2020

Reactualizat la:

MultipleXity nu va fi un mall cultural. OAR pregătește concursul de soluții până în 2020

<p>foto: tion.ro</p>
Reactualizat la:
Viitorul centru pentru artă, tehnologie și experiment din Timișoara nu va fi un mall cultural, dar va fi moștenirea orașului după anul 2021. 6.500 de metri pătrați vor fi amenajați în locul atelierelor STPT de pe Bd. Take Ionescu până în 2021. Ordinul Arhitecților din România pregătește concursul de soluții, care urmează să fie gata cândva în 2020.
Scris de Roxana Deaconescu - Viitorul centru pentru artă, tehnologie și experiment din Timișoara nu va fi un mall cultural, dar va fi moștenirea orașului după anul 2021. 6.500 de metri pătrați vor fi amenajați în locul atelierelor STPT de pe Bd. Take Ionescu până în 2021. Ordinul Arhitecților din România pregătește concursul de soluții, care urmează să fie gata cândva în 2020.

Agitație mare, joi la prânz, la Muzeul de Transport „Corneliu Miklosi”, aflat acum în proprietatea primăriei. Nicolae Robu, consilierul personal Cătălin Iapă, reprezentanții OAR și ai Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană au prezentat primele informații despre viitorul centru de artă al orașului, cea mai importantă moștenire după 2021.

Primăria Timișoara a semnat recent contractul cu Ordinul Arhitecților din România, care a câștigat licitația pentru consultanța privind organizarea concursului de soluții. Valoarea contractului este de 102.200 de lei fără TVA, aproape 22.000 de euro, iar arhitecții au termen 240 de zile să organizeze concursul. Până în aprilie 2020.

„Noi am vorbit mult despre acest proiect și mereu am accentuat că ne-am dorit ca acest obiectiv să fie cea mai importantă moștenire care va rămâne orașului după 2021. Am căutat diverse variante, nu ne-am grăbit tocmai pentru că am dorit să îi oferim importanța pe care o merită. Am considerat că soluția ideală ar fi să construim ceva de la zero, în zona centrală. Am considerat că este bine să mergem pe ideea unui concurs de soluții, pentru că un astfel de obiectiv nu este atât de cunoscut încât să se poată merge ca la un obiectiv comun, pe licitație, dar și pentru că un concurs de soluții în sine, în orice împrejurare, când e vorba de obiective de mare importanță, este o formulă mai bună, care pune în mișcare arhitecți, proiectanți”, a declarat primarul Nicolae Robu.

Edilul-șef spune că s-a bucurat când a aflat că arhitecții de la OAR se ocupă de concursul de soluții. Se va lucra etapizat, urmând ca până în 2021 să fie amenajați 6.500 mp.

„2.500 mp sunt avuți în vedere să fie amenajați în 2020, pentru că se va proceda etapizat și 4.000 mp se are în vedere să fie amenajați până undeva pe parcursul anului 2021. Evident că noi ne dorim cât mai repede să avem totul gata, dar realist vorbind știm că așa se pot întâmpla lucrurile. Vor fi activități creative, de interferență artă, știință, tehnologie, se vor organiza conferințe, seminare și workshopuri, vor fi conferințe de interferență, vor avea loc spectacole sincretice sau integrative puternic, vor fi experimente, pe de-o parte ale profesioniștilor, dar pe de altă parte și ale vizitatorilor. Vor fi și activități administrative, respectiv logistice. Astfel de centre sunt puține în lume și noi trebuie să îl facem astfel încât să fie plasabil pe paliere care există”, a explicat Robu.

OAR: Avem experiență de 10 ani în organizarea de astfel de concursuri

Reprezentanții Ordinului Arhitecților din România lucrează de zece ani cu concursuri de soluții și spun că reprezintă cea mai bună formulă pentru calitate.

„Experiența asta se regăsește și în România, e destul de puțin prezentă, din păcate. Durata de derulare a unei asemenea proceduri este ceva mai consistentă decât ne-am așteptat, dar este ceva ce asigură ca întregul proces să fie susținut de efortul unor grupuri de specialiști, care elaborează atât documentele propriu-zise ale concursului, cât și de temă, care generează premizele ca cei care vor fi concurenți în acest proces să aibă cele mai bune, complete surse de informare pentru a genera cele mai bune formule și sperăm să facă viața dificilă juriului. Experiența OAR este de peste 10 ani, cu o concentrare foarte mare la Cluj-Napoca, unde OAR are și un protocol cu primăria, pentru a genera concursuri de soluții. De ce insist pe chestiunea asta? Pentru că toate concursurile pe care Ordinul le organizează sunt coordonate în așa fel încât să respecte în totalitate regulamentele UNESCO și ale Uniunii Arhitecților”, a spus Alexandru Găvozdea, președintele OAR România.

OAR mai pregătește în această perioadă alte cinci concursuri în Cluj-Napoca și poartă discuții și cu primăria din Oradea, dar și cu Bucureștiul.

Simona Neumann: Este foarte important să comunicăm în timp real cum se dezvoltă acest centru

Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021 asigură conceptul viitorului spațiu de pe Bd. Take Ionescu. Despre MultipleXity se discută de ani buni, încă din anii candidaturii, iar directorul executiv Simona Neumann spune că au fost consultări cu specialiști din mai multe domenii.

„Anul 2021 este punctul de start, un restart, un start pentru viitorul Timișoarei. Anul 2021, din titlul pe care îl va deține Timișoara, constituie doar un stimulent pentru ca unele lucruri care îi lipsesc sau i-au lipsit Timișoarei să se întâmple într-un ritm cât mai concentrat. Înainte de toate, contribuția asociației este aceea de a oferi conceptul acestui centru, un concept la care noi am lucrat deja în anii precedenți, sub coordonarea colegiului nostru Dan Bugariu, și în parteneriat cu Ars Electronica din Linz, pentru că Ars Electronica este un centru similar care îmbină arta, tehnologia, știința, inovarea, s-a dezvoltat înainte, în anul și după anul Capitalei Culturale Linz 2009. Nu dorim să copiem modele, a fost mai mult o consultare de tehnologie, răspunsurile tot noi le vom da și când spun noi mă refer la timișoreni, este un proiect participativ. Este foarte important să comunicăm în timp real cum se dezvoltă acest centru, ne dorim să fie de importanță europeană”, a adăugat Simona Neumann.

Dan Bugariu este cel care pregătește conceptul pentru viitorul centrul de artă al Timișoarei. Spune că urmează trei mari etape, iar primăria a trecut deja de prima: achiziția consultanței, organizarea concursului și licitația care va desemna proiectantul și constructorul. Va fi mult de muncă, iar amenajările nu vor fi gata până în 2021.

„Intenția noastră este să deschidem o parte din spațiu încă din începutul anului 2021, ca acest spațiu să găzduiască unul dintre cele mai importante momente din deschiderea anului 2021. Nu totul va fi terminat în 2021, pentru că în funcție de interesul comunității vom dezvolta celelalte spații. Avem o provocare: nu avem suficientă confluență între artă și tehnologie. Avem această provocare de a nu putea să umplem acest spațiu, să nu construim clădiri goale. Nu vrem să devină un tip de mall care să atragă toate resursele culturale ale orașului, vrem să fie un nod al unei rețele”, a spus Bugariu.

Ce va fi, de fapt, MultipleXity?

Cea mai importantă moștenire culturală a Timișoarei după 2021 înseamnă, de fapt, un proiect integrator și inovator, care va păstra memoria locului, spune coordonatorul echipei de proiect. Va fi tratat întregul ansamblu din spațiul STPT, ajuns acum la primărie, urmând să fie amenajat spațiul interior al muzeului. Clădirile de vizavi, atelierele STPT, vor fi reabilitate și amenajate, iar spațiul exterior va fi deschis publicului.

În MultipleXity vor fi spații multifuncționale, săli de expoziții, laboratoare interactive pentru copii și adulți, zone de experimentare.

„Nu vrem să facem un muzeu. Nu că nu ar fi important muzeul, este esențial pentru a înțelege de unde venim, dar nu vrem să mai construim încă unul. Conștientizăm că este foarte important să gustăm viitorul, să interacționăm cu ceea ce este în prezent, cu ultimele informații în ceea ce privește tehnologia. Expoziții interactive, un spațiu imersiv în care oricine vine poate să guste tehnologie, experiență, laboratoare în mod special care targhetează grupul de vârstă al elevilor și studenților, spații exterioare pentru relaxare ori evenimente, un bistro și aș mai putea să adaug o zonă comercială, o zonă de bibliotecă a materialelor, a elementelor din cadrul acestui spațiu. Întreaga comunitate este importantă pentru acest spațiu” a mai explicat Dan Bugariu.

Primăria Timișoara urmează să înființeze o structură specială care să administreze centrul pentru artă.

Conform estimărilor din dosarul de candidatură, MultipleXity ar urma să coste 12 milioane de euro.

Articole pe aceeași temă:

http://www.tion.ro/s-a-decis-cine-face-concursul-de-solutii-pentru-multiplexity-centrul-de-arta-de-12-milioane-de-euro-pentru-tm2021/2294628

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Capitala Culturala

  UPDATE. Președintele Comitetului Director al ATCCE și-a prezentat demisia în direct! Primaria are condiții pentru a finanța în continuare asociația
  Adunare Generală cu surprize a Asociației Timișoara 2021 – Capitală Culturală Europeană. Președintele Comitetului director, Horațiu Rada, și-a prezentat demisia, în contextul în care alți doi membri ai acestui comitet – Ion Caramitru și Mihai Gafencu - și-au înaintat, de asemenea, demisiile, în ultimele zile. În aceste condiții, primarul Timișoarei a anunțat că municipalitatea ar putea finanța în continuare asociația, dar cu condiția modificării statutului astfel încât Primăria Timișoara să aibă puteri sporite. UPDATE. Diaconu: „Asociația poate avea încă un rol, dar nu cel majoritar în acest program”

  Capitala Culturala

  Propunere: Timisoara 2021 devine Timisoara 2023
  Vicepreședintele Comisiei Europene Margaritis Schinas și comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Mariya Gabriel, vor propune decalarea perioadei dedicate capitalelor culturale europene din anii 2020-2021. 3

  Sănătate

  Amenzi pentru cei care nu respectă regulile de prevenire a răspândirii COVID-19, în Timiș
  Continuă controalele, în județul Timiș. Autoritățile verifică, zilnic, dacă pe raza județului sunt respectate normele de prevenire a răspândirii noului tip de coronavirus. Numai luni au fost verificate peste 100 de societăți comerciale din județ.

  Ştirile judeţului Timiş

  Se caută „părinți de profesie”, în Timiș. Cursuri gratuite pentru cei care vor să devină asistenți maternali
  Vreți să fiți „părinți de profesie”? Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Timiș continuă campania de recrutare și identificare de persoane interesate să exercite profesia de asistent maternal profesionist.

  Ştirile judeţului Timiş

  Șantierul de la Opera Română e în grafic, montarea travertinului merge „destul de repede”
  Început în octombrie 2019, șantierul de la Opera Română este în grafic, ne asigură reprezentanții primăriei. Au ajuns la Timișoara și materialele care erau mai greu de obținut în starea de urgență, iar ultima etapă, cea a montării travertinului, va merge „destul de repede”. 3

  Eveniment

  Cadavru în putrefacție descoperit pe râul Timiș, în zona localității timișene Jabăr
  Descoperire macabră, marți, în zona localității timișene Jabăr. Un trecător a observat pe râul Timiș un cadavru în putrefacție. Din primele informații, ar fi vorba despre un bărbat.

  Ştiri sportive

  Contract reziliat de comun acord între mijlocașul Cristian Dros și Politehnica Timișoara
  Despărțire de comuna acord la Politehnica Timișoara. Mijlocașul Cristian Dros a părăsit clubul de pe Bega după 31 de partide în Liga a II-a, în tricoul alb-violet.

  Ştirile judeţului Timiş

  Orza vrea și parcuri pe lângă parcările construite peste fostele garaje din Timișoara
  Consilierul local independent Adrian Orza propune conducerii Primăriei Timișoara să colaboreze mai strâns cu cei de la Mediu și să pună și „un petec de iarbă” în parcările pe care le construiește după ce dărâmă fostele garaje dintre blocuri. 4

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.