tion.ro Web analytics

Tion

Tion

  • Ştiri
    • Ştiri Timiș
    • Știri naționale
    • Stiri internaţionale
    • Eveniment
    • Sănătate
    • Dialoguri Sănătoase
    • Economic
    • Sport
    • Târg imobiliar
  • Timp liber
    • Cultură
    • Cinema
    • Horoscop
  • ANGAJĂRI
  • MICA PUBLICITATE
    • IMOBILIARE
      • Imobiliare Vanzari – Garsoniere
      • Imobiliare Vanzari – o camera
      • Imobiliare Vanzari – 2 camere
      • Imobiliare Vanzari – 3 camere
      • Imobiliare Vanzari – 4 camere
      • Imobiliare Vanzari – Case
      • Imobiliare Vanzari – Terenuri
      • Imobiliare Vanzari – Spatii comerciale
      • Imobiliare Inchirieri – Garsoniere
      • Imobiliare Inchirieri – o camera
      • Imobiliare Inchirieri – 2 camere
      • Imobiliare Inchirieri – 3 camere
      • Imobiliare Inchirieri – Case
      • Imobiliare Inchirieri – Spatii comerciale
    • PRESTĂRI SERVICII
    • CONSTRUCȚII
    • AUTO
    • DIVERSE
  • UTILE
  • VIDEO
  • Azi în Timișoara
  • Cariere de Poveste
  • Agenda
Select Page

Tion
Capitală Culturală
Seară dedicată muzicii și vieții lui Beethoven, la Sala Capitol. Doi medici ORL abordează surditatea compozitorului

Seară dedicată muzicii și vieții lui Beethoven, la Sala Capitol. Doi medici ORL abordează surditatea compozitorului

De Diana Lupulescu
la 10 October 2024 18:40 Reactualizat la: 10 October 2024 09:48

Seară dedicată muzicii și vieții lui Beethoven, la Sala Capitol. Doi medici ORL abordează surditatea compozitorului

Foto: Filarmonica Banatul
10 October 2024 18:40 Reactualizat la: 10 October 2024 09:48
Filarmonica Banatul Timișoara îi invită vineri, 11 octombrie, pe iubitorii muzicii lui Ludwig van Beethoven la o seară dedicată creației marelui compozitor.
Scris de Diana Lupulescu - Filarmonica Banatul Timișoara îi invită vineri, 11 octombrie, pe iubitorii muzicii lui Ludwig van Beethoven la o seară dedicată creației marelui compozitor.

Trimite articolul

X

Începând cu ora 19, la Sala Capitol, Orchestra Simfonică „Remus Georgescu”, sub conducerea dirijorală a maestrului Radu Popa, va interpreta Concertului pentru pian și orchestră nr. 3 în do minor, op. 37.

„Lucrarea este una monumentală, ce îmbină intensitatea emoțională cu virtuozitatea tehnică, fiind adesea considerată una dintre cele mai dramatice compoziții din repertoriul pianistic. Structurat în trei mișcări, concertul se remarcă prin melodiile sale expresive, pasajele tumultoase și interacțiunea dinamică dintre solist și orchestră”, au precizat reprezentanții Filarmonicii Banatul.

Orchestra îl va avea alături pe pianistul de renume internațional Teo Gheorghiu.

Programul continuă cu bine-cunoscuta Simfonie nr. 6 în fa major, op. 68, supranumită „Pastorala”.

Ludwig van Beethoven (1770-1827) a fost un compozitor și pianist german, considerat una dintre cele mai influente figuri din istoria muzicii occidentale.

Potrivit reprezentanților instituției de cultură, Beethoven a revoluționat modul în care muzica simfonică și sonata erau percepute și interpretate. A compus lucrări de referință, inclusiv simfonii, sonate pentru pian, cvartete de coarde și opere, care continuă să inspire și să emoționeze generații de muzicieni și ascultători.

De asemenea, Beethoven s-a confruntat cu dificultăți personale, inclusiv pierderea auzului, dar a continuat să creeze muzică profundă și inovatoare, lăsând o moștenire durabilă în cultura muzicală mondială.

Doi specialiști în ORL vor răspunde la întrebarea „Geniul lui Beethoven a provocat surditate sau surditatea l-a transformat într-un geniu?”. Așadar, înaintea concertului de vineri, de la ora 18:30, în cadrul unei prelegeri, prof. dr. Nicolae Balica și conf. dr. Gheorghe Iovănescu vor face spectatorii să înțeleagă acest mister.

Participarea la prelegere se face pe baza biletelor achiziționate pentru concert. Acestea pot fi găsite pe site-ul Filarmonicii Banatul Timișoara, la casieria instituției și pe platforma myticket.ro.

Și publicul tânăr se poate bucura de muzica lui Beethoven, în aceeași zi, de la ora 10, când solistul și orchestra dirijată de Radu Popa vor susține concertul educațional destinat categoriei de vârstă 12-18 ani.

Bilete, pe site-ul Filarmonicii Banatul Timișoara, la casieria instituției și pe platforma myticket.ro.

*

Radu Popa este dirijor permanent al orchestrei Filarmonicii „Banatul” Timișoara din 2007. Poziția de dirijor principal al filarmonicii timișorene urmează altor două angajamente anterioare: dirijor permanent al Filarmonicii de Stat „Oltenia” Craiova (2006-2007) și dirijor și director general al Filarmonicii de Stat din Giurgiu (1999-2006).

Invitat permanent al marilor orchestre românești precum Filarmonica „George Enescu”, Filarmonica de Stat „Transilvania” Cluj, Filarmonica de Stat „Moldova” Iași, Radu Popa se mândrește cu o carieră impresionantă atât în România cât și pe importante scene internaționale, fiind invitatul unor orchestre precum Filarmonica „Janacek” din Ostrava, „Kamerata Janacek Ostrava”, „Lvov Philharmonie” și „Prime Philharmonic Orchestra” din Gumpo, Coreea de Sud.

În urma decernării premiului „Grammy” compozitorului Osvaldo Golijov, casa de discuri „Deutsche Grammophon” a înregistrat pe suport CD muzica filmului „Tinerețe fără tinerețe”, a cărui coloană sonoră este realizată de Radu Popa și „Bucharest Metropolitan Orchestra”.

Absolvent (licență și master) al Universității Naționale de Muzică din București (Compoziție – 1994 și Dirijat Orchestră – 1998), Radu Popa și-a continuat apoi studiile la „Hochschule für Musik” din Viena (2000-2003). Printre alții, s-a pregătit și cu Erich Bergel, dirijor român de notorietate mondială.

Dirijorul Radu Popa este preocupat de promovarea lucrărilor muzicale românești în străinătate, paginile lui George Enescu și Aurel Stroe nelipsind din programele sale de concert. A realizat numeroase înregistrări speciale pentru Radio România, la pupitrul Orchestrei Naționale Radio și al Orchestrei de Cameră Radio din București.

Radu Popa este doctorand la Universitatea Națională de Muzică din București, la clasa prof. univ. dr. dr. h.c. Adrian Iorgulescu. Lucrarea sa de doctorat este intitulată „Analiză structurală și elemente de tehnică dirijorală în opera Orestia II de Aurel Stroe”.

Născut în apropiere de Zürich, Elveția, în 1992, pianistul Teo Gheorghiu și-a făcut debutul solistic în orașul său natal Tonhalle, în 2004. De atunci, a concertat în întreaga lume, inclusiv la Paris, Tokyo, Sankt Petersburg, Madrid, New York și în toate sălile de spectacol importante din Londra. A colaborat cu orchestre de renume, inclusiv cu Orchestra Simfonică Națională Daneză, Orchestra de Cameră din Zürich, Orchestra Simfonică „P. I. Ceaikovski”, Orchestra Simfonică din Tokyo, Orchestra Simfonică de Bilbao și Orchestra Simfonică din Pittsburgh. De-a lungul carierei sale s-a bucurat de colaborări cu dirijori stimați, precum Sir Neville Marriner, Vladimir Fedoseyev, Matthias Pintscher și Alexander Shelley.

Teo Gheorghiu a fost distins cu Premiul I la concursurile internaționale de pian de la San Marino și „Franz Liszt”. În 2010, a devenit cel mai tânăr beneficiar al râvnitului „Beethovenring” la Beethovenfest Bonn și a primit premiul „Cel mai bun artist canadian” la ediția din 2017 a Concursului Muzical Internațional de la Montréal. Primul său CD a fost lansat de Deutsche Grammophon în 2009 și de atunci înregistrează pentru Sony. Teo Gheorghiu este artist al casei de înregistrări „Claves”, alături de care a lansat recent două albume: „Duende” (2020) și „Roots” (2022), care i-au adus recenzii excelente, inclusiv un „Diapason D’or”.

Teo Gheorghiu și-a petrecut cea mai mare parte a vieții în Londra, în Marea Britanie, unde a studiat timp de cinci ani sub îndrumarea profesorului și mentorului său, regretatul Hamish Milne. De atunci și-a făcut propriul drum în explorarea repertoriilor variate și a noi modalități de a reflecta viața în muzică. Ca muzician cu valențe multiculturale, studiul lucrărilor compuse de Enescu și Bartók a fost calea lui de a se apropia de țara părinților săi, România.

Trimite articolul

X
Taguri:
Beethoven ,
filarmonica banatul ,
timisoara

0 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

    Cele mai citite știri

    1
    Două zile libere pentru elevi și profesori în prima parte a lunii iunie. Ziua Învățătorului și Rusaliile aduc o nouă întrerupere a cursurilor
    2
    Simonis dă în judecată un post de televiziune din România după ce au apărut poze și înregistrări compromițătoare în care susține că nu e el
    3
    FOTO. Primăria Timișoara a demolat Pizzeria Poli. Lațcău: „Demolări se fac și în afara campaniei electorale”
    4
    Blocuri de locuințe și un hotel, în locul unui club și al unui showroom de pe Calea Aradului. Vor fi până la 14 etaje
    5
    VIDEO. Primăria Timișoara refuză recepția Pasarelei Gelu, la un an de la ultimul termen dat constructorului
    6
    Se înlocuiesc linii de tramvai în Calea Șagului. Linia 2 nu mai ajunge la mall, iar linia 7 va circula deviat
    7
    VIDEO. Scandal și șicanare în trafic cu un biciclist, la Timișoara
    8
    Dezvoltatorii imobiliari care vor să ridice cartiere în fostele zone industriale din Timișoara trebuie să respecte noi reguli
    9
    Cod galben de furtuni, averse și descărcări electrice în Timiș
    10
    Timișorenii pot solicita de azi noua Carte Electronică de Identitate

    Cele mai noi știri

    Ştiri din Timiș

    VIDEO. Protest pașnic în Piața Victoriei. Fiecare „și-a meritat-o” e un pas spre o nouă crimă

    Ştiri din Timiș

    Deputatul Andrei Molnar a fost reales președinte al UDMR Timiș

    Mapamond

    VIDEO. Cel puțin opt persoane au murit după ce un balon cu aer cald a luat foc și s-a prăbușit într-un sat din Brazilia

    Ştiri din Timiș

    Dominic Fritz, la București: „În această vară nu va crește cota generală de TVA”

    Ştiri din Timiș

    Alpinistul timișorean Horia Colibășanu continuă ascensiunea spre vârful Nanga Parbat

    România

    VIDEO. PSD intră din nou la guvernare. Când se votează echipa

    Capitală Culturală

    VIDEO. Start în forță la Flight Festival: muzică, artă și magie în aer liber. 30.000 de participanți în prima zi

    Eveniment

    VIDEO. Șoferi drogați și fără permis, în vizorul Poliției. Aproape 200 de amenzi în urma unei razii la Timișoara

    Ştiri din Timiș

    FOTO. Progres vizibil pe șantierul drumului de legătură dintre autostrada A1 și DN 69

    România

    Ilie Bolojan, la congresul USR: „Foarte probabil, acest Guvern va fi de sacrificiu. Pregătiți să demolăm privilegii, sinecuri"
    • Servicii
      • Redactia
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Politica de confidentialitate
      • Regulament postare și moderare comentarii

    Timiș Online

    ISSN 3008-2323

    ISSN-L 3008-2323

    Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

    Pentru detalii apasati aici