Ventilator care poate salva copiii prematuri donat Maternității Odobescu de Salvați Copiii

De Adrian Panduru
Ventilator care poate salva copiii prematuri donat Maternității Odobescu de Salvați Copiii
© foto: Adrian Panduru/Tion
Salvați Copiii investește masiv în maternitățile din regiunea Vest, cu aparatură în valoare totală de 728.000 lei. Maternitatea Odobescu a primit ca donație de la Salvați Copiii un ventilator destinat copiilor prematuri care poate face diferența între viață și moarte…

Cei de la Salvați Copiii donează aparatură pentru secțiile de terapie intensivă neonatală din țară, unde au loc adevărate drame – prematuri care nu supraviețuiesc pentru că nu s-a găsit pentru ei un incubator disponibil sau un ventilator.

Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Dr. Dumitru Popescu” Timişoara – Maternitatea Odobescu a primit ca donație de la Salvați Copiii un ventilator, în valoare de 184.200 lei, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu” Timișoara primit un ecograf, în valoare de 180.747 lei, iar Spitalul Clinic Județean de Urgență “Pius Brînzeu” Timișoara – Maternitatea Bega – o masă radiantă, în valoare de 83.330 lei.

Regiunea de Vest se remarcă atât prin numărul mare de cazuri pe care le tratează, cât și prin discrepanța dintre județe: în vreme ce Hunedoara are o rată a mortalității infantile sub media națională, de 5,9 la mia de copii născuți vii, Caraș-Severin are o rată sever ridicată, de 10,4 la mie. Rata mortalității infantile este de 6,2 la mie în județul Arad și de 7,5 la mie în Timiș. Trebuie ținut cont de faptul că maternitățile din Timișoara deservesc mai multe județe.

Maternitatea Odobescu, secție a Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timişoara, este maternitate de nivel III, iar aici ajung prin transfer nou-născuți cu afecțiuni grave din întreaga regiune, numărul nașterilor fiind cuprins între 3.000-3.500 pe an, cu un indicator de prematuritate de 12,2-12,5 la sută.

„Din păcate, vârsta de gestație la care se nasc acești nou-născuți este din ce în ce mai mică, iar lupta pentru această categorie de prematuri este din ce în ce mai dificilă”, a spus doctorul Gabriela Olariu, șef secție Neonatologie, Maternitatea Odobescu.

Cazuri complexe din regiune ajung și la Secția de Neonatologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Pius Brînzeu” Timișoara, Maternitatea „Bega”. Numai în anul 2018, aici au avut loc 2.712 naşteri. Dintre acestea, o pondere semnificativă o reprezintă nou-născuţii prematuri care necesită tratament şi spitalizare de lungă durată, 30-90 de zile. În unitatea de Terapie Intensivă Neonatală sunt tratați între 200-250 nou-născuţi/an, ceea ce înseamnă în medie 10% din numărul total de naşteri/an.

„Capacitatea Compartimentului de Terapie Intensivă Neonatală tinde să fie întotdeauna plină, ceea ce denotă numărul tot mai mare de naşteri premature şi automat de pacienţi care necesită investigare, urmărire şi prevenţie pe termen lung. Organizația Salvați Copiii a fost alături de Secția de Neonatologie și ne-a ajutat prin sponsorizările făcute să salvăm viața multor bebeluși. Aparatura primită a ajutat echipa de medici să acorde nou-născuților asistență medicală la un standard ridicat. Din aceste motive este imperios necesară achiziționarea de aparatură medicală și implicarea comunității. Împreună putem salva mai multe vieți și ajuta nou-născuții tratați în unitatea noastră să primească îngrijire medicală foarte bună”, a spus conf. dr. Iacob Daniela, șef secție Neonatologie, Maternitatea Bega.

La Timișoara sunt oferite servicii medicale multiple copiilor cu vârste între 0-17 ani la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu”, singurul spital din partea de vest a țării care are serviciile necesare pentru tratamentul copiilor bolnavi: pediatrie, traumatologie, chirurgie, neonatologie prematuri, pneumoftiziologie, neuropsihiatrie, otorinolaringologie, oftalmologie, recuperare fizică și nutrițională.

„Situația maternităților din România rămâne una critică și avem situații în care medicii pierd timp prețios încercând să găsească un loc liber într-o secție de terapie intensivă neonatală superior dotată. Este o dramă pe care o împărtășesc deopotrivă părinții și medicii. Salvați Copiii a decis să pună în aplicare un plan de măsuri urgente și, în urma consultărilor cu medicii, să doteze secțiile de terapie intensivă neonatală unde prematurii pot fi salvați”, a spus Gabriela Alexandrescu, președinte Executiv Salvați Copiii România.

Până pe 31 iulie puteți depune Formularul 230 sau Declarația Unică, precompletate cu datele de identificare ale organizației la administrația financiară de care aparțineți cu domiciliul. Totodată, companiile care plătesc impozit pe profit pot sponsoriza cu maxim 20% din impozitul pe profit datorat anual, dar nu mai mult de 0,5% din cifra de afaceri, iar microîntreprinderile cu maxim 20% din impozitul pe venit datorat trimestrial. Formularele se pot descărca de la www.salvaticopiii.ro/redirectioneaza, iar mai multe informații despre posibilitatea companiilor de a sponsoriza programul se pot afla la mara.niculescu@salvaticopiii.ro.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor