Universitatea de Vest nu vrea sa renunte la taxa de scolarizare

De B.A.M.
Reactualizat la:
Universitatea de Vest nu doreste eliminarea taxei de scolarizare
Universitatea de Vest nu doreste eliminarea taxei de scolarizare
După Universitatea Politehnica, şi conducerea Universităţii de Vest din Timișoara se pronunţă împotriva introducerii legii ce ar elimina taxa de şcolarizare din instituțiile de învățământ superior de stat. Conducerea UVT susţine că o astfel de modificare a legislaţiei ar încălca autonomia universitară.

„Modificarea legislației actuale ar afecta negativ atât studenții, limitându-le libertatea de a-și alege programele de studii, cât și angajatorii, care au manifestat preferințe constante în decursul timpului pentru instituțiile publice cu tradiție”, se arată într-un comunicat transmis, vineri, de Universitatea de Vest din Timişoara.

Conducerea UVT susţine că până şi Curtea Constituţională s-a pronunţat în privinţa învăţământului public cu taxă, iar introducerea unei astfel de legi ar încălca „grav” autonomia universitară.

„Curtea Constituțională s-a pronunțat prin Decizia nr. 165/2004, respingând excepția de neconstituționalitate a învățământului public cu taxă. Curtea a motivat decizia sa prin obligația statului de a susține tinerii prin burse de studii și burse sociale, ca și dreptul suveran al statului de a stabili finanțarea instituțiilor publice de la bugetul de stat. Autonomia universitară este garantată prin lege. Dacă s-ar interzice universităților publice primirea de studenți cu taxă, în limitele capacităților de școlarizare existente, s-ar încălca grav autonomia lor”, se mai arată în comunicatul amintit.

Conducerea UVT este convinsă că adoptarea acestei legi fără o dezbatere prealabilă ar trezi protestul întregii comunităţii academice a acestei universităţi.

Rectorul de la Universitatea Politehnica, Nicolae Robu, se opune eliminarii taxelor din universitatile de stat0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !