Timisoara se pregateste pentru Duminica Floriilor

Timisoara se pregateste pentru Duminica Floriilor
Anul acesta, toţi creştinii timişoreni prăznuiesc la aceeaşi dată şi sărbătoarea de Florii, şi Învierea. Ultima duminică din Post, care aminteşte de Intrarea Domnului în Ierusalim, este strâns legată de ritualul binecuvântării crenguţelor de salcie. În plus, e dezlegare la peşte, ultima dinaintea intrării în Săptămâna Mare.

Credinţa populară pare a atribui salciei virtuţi miraculoase, în special în ziua de Florii. Bătrânii noştri ştiau că rămurelele sfinţite în ultima duminică a Postului Mare alungă duhurile necurate şi că, graţie puterii lor, animalele şi pământurile sunt ferite de lucrarea duhurilor rele. Până şi în zilele noastre, în unele locuri, salcia se mai întâlneşte atârnată în adăposturile vitelor. Odinioară, era musai ca mănunchiurile de crenguţe duse la biserică să aibă mugurii desfăcuţi, iar pe vreme neprielnică ele se puneau în apă cu o seară înainte de a ajunge în sfântul lăcaş.

Alte obiceiuri vorbesc despre lovituri uşoare aplicate cu fragedele ramuri de salcie copiilor şi însoţite de urarea „Bătaia salciei, să fii sănătos ca aceasta!” Şi mugurii de salcie erau consideraţi tămăduitori: cei care-i mâncau scăpau de friguri şi de alte neputinţe ale trupului, iar o crenguţă de Florii azvârlită în foc se dovedea de mare ajutor împotriva incendiului.

C.D.T.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor