Sucul de morcov – „aur de 24 de carote”

De Lavinia Bratu
Reactualizat la:
Sucul de morcov – „aur de 24 de carote”
Zilele acestea m-a luat și pe mine gripa: formă urâtă, stat în casă, lipsită de energie, cam așa s-au derulat câteva zile. Atentă la mine, cum mă simt și ce mi-ar face bine să consum, mi-a fost ușor să-mi dau seama de beneficiul enorm adus stării generale, consumând suc proaspăt, pe care-l preferam în locul oricărei forme de mâncare.

Morcov, țelină, lămâie, portocală, măr și ghimbir – iată rețeta mea de vindecare și de ridicare a nivelului de energie, atunci când parcă nimic nu-mi era de folos. Am rămas cu gândul la morcovi și la necesitatea lor în dietă, în perioadei de iarnă. Nici un alt aliment pe iarnă parcă nu are atât de multe proprietăți care înnoiesc, repară și întineresc, la fel ca morcovul.

În culoarea lui strălucitoare se ascund liocopen, luteină, zeaxantină, alfa-caroten, beta-caroten, adevărate surse de vitamine nu doar pentru ochii noștri, cât pentru întregul corp. Unul dintre motivele pentru care carotenoizii sunt atât de importanți pentru sănătatea celulară este faptul că sunt liposolubili, ceea ce le permite să pătrundă atât în membrana plasmatică celulară, cât și în mitocondrie. Protejează aceste părți ale celulei de stresul oxidativ, de leziunile provocare de radicalii liberi și de substanțele proinflamatorii. De aici și rolul esențial în creșterea sistemului imunitar. Nivelul scăzut de betacaroten este asociat cu scăderea vederii și declinul funcției cognitive, precum și de un sistem imunitar scăzut.

De ce să consumăm zilnic măcar un morcov crud? Iată doar câteva dintre beneficiile sale pentru starea de sănătate:

  • din surse naturale, așa cum sunt și morcovii, organismul transformă carotenoizii în cantitatea necesară de vitamina A (retinol), în funcție de necesitate;
    carotenoizii reduc riscul de boli cardiovasculare, în parte și datorită proprietăților sale antioxidante și antiinflamatorii;
  • prin capacitatea de neutralizare a radicalilor liberi reduc procesele inflamatorii, diminuând procesul de îmbătrânire și degenerescență a tegumentelor;
  • carotenoizii oferă protecție față de o serie de tipuri de cancer: plămâni, sâni, vezică, esofag, stomac;
  • protejează pielea și formarea de riduri, ajutând și la blocarea inflamației pielii induse de razele solare.

Betacarotenul este un antioxidant liposolubil, vitamina C este un antioxidant hidrosolubil, iar împreună oferă o protecție față de oxidarea atât a porțiunilor lipidice, cât și a porțiunilor hidrice ale matricei celulare din organism. Iată de ce, întotdeauna un fresh din morcov cu lămâie poate reprezenta un curcubeu de nutrienți, un suport hidric perfect la nivel celular, precum și o sursă de prospețime și sănătate! În pus, sucul de morcovi aduce un aport foarte bun de calciu în organism!

Sper că te-am convins să te bucuri din plin de câte un fresh din morcovi, fie cu alte rădăcinoase, fie cu un măr și o lămâie. Sănătate și alegeri ce susțin această stare de bine!

Bibliografie: Dr. Nicholas Perricone, ”Veșnic tânăr”, Lifestyle Publishing, 2012

Citat-Carte-IV-600x280
Regulament de plasare a anunturilor