Ședință extraordinară a consilierilor județeni. Dobra: Nicio primărie nu va avea buget mai mic decât anul trecut

De Adrian Panduru
Ședință extraordinară a consilierilor județeni. Dobra: Nicio primărie nu va avea buget mai mic decât anul trecut
© foto: tion.ro
„Concluzia este că nicio primărie nu va avea buget mai mic decât bugetul de anul trecut”, a spus Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș, la finalul ședinței extraordinare de vineri. Consilierii județeni din Timiș s-au reunit pentru a vota proiectul de hotărâre privind aprobarea repartizării sumelor din impozitul pe venit și a sumelor defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2019.

Consilierii județeni din Timiș au votat vineri, într-o ședință extraordinară, un proiect de hotărâre prin care au aprobat modul de calcul și bugetele alocate primăriilor (unităților administrativ-teritoriale), cotele din impozitul pe venit și din TVA, care se alocă pentru echilibrarea bugetelor locale și pentru funcționalitate.

„Aici discutăm de noul sistem de calcul și pentru prima oară la nivel național cota din impozitul pe venit rămâne la nivelul administrațiilor locale. 60 la sută rămâne la nivelul primăriei de pe raza căreia se colectează, 15% merge la consiliul județean. În privința unui procent de 17,5 la sută, reprezentanți consiliul județean cu specialiști de la direcția de Administrație Județeană a Finanțelor Publice decid distribuția spre primării pentru echilibrare. Un alt procent de 7,5 la sută este repartizat tot de de către consiliul județean, tot la primării, pentru proiectele de investiții”, a spus Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș.

Cât se va aloca fiecărei primării? Conform legii bugetului de stat, la nivelul comunelor este luat numărul populației la 1 ianuarie 2018 și se alocă 1.000 de lei pe cap de locuitor, dar nu mai puțin de 2 milioane de lei pe o unitate administrativ-teritorială. La nivelul orașelor se alocă minim 6 milioane, la nivelul municipiilor minim 12 milioane, iar la nivelul consiliului județean 450 de lei pe cap de locuitor, dar maxim 275 de milioane de lei. Dacă prin toate aceste cote și sume din TVA bugetul este mai mic decât bugetul din 2018, se alocă tot din Taxa pe Valoare Adăugată pentru a ajunge cel puțin la nivelul anului 2018.

„Concluzia este că nicio primărie nu va avea buget mai mic decât bugetul de anul trecut. Județul Timiș depășește plafonul de 275 de milioane de lei cu aproape 60 de milioane de lei, datorită faptului că avem un impozit pe venit cu o valoare destul de mare, dar echilibrăm necesitățile din sumele de TVA. Cei 60 de milioane de lei se redistribuie la nivelul județului”, a spus Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor