Secție de votare deschisă la Timișoara pentru alegerile și referendumul din Republica Moldova

De Adrian Panduru
Reactualizat la:
2Comentarii
Secție de votare deschisă la Timișoara pentru alegerile și referendumul din Republica Moldova
© foto: arhiva
Duminică, 24 februarie 2019, în Republica Moldova au loc alegeri parlamentare și referendum. Alegerile se vor desfășura pentru prima dată conform noului sistem electoral mixt, iar o secție de votare este deschisă și la Liceul „Ion Vidu” din Timișoara.

Pentru alegerile parlamentare din 24 februarie, în România vor fi deschise 12 secții de votare: două în București, iar celelalte, în zece alte orașe. La Timișoara este deschisă secția de votare: 50/69, de la Colegiul Naţional de Artă „Ion Vidu”, pe strada Cluj nr. 12. Secția este deschisă între orele 7-21.

Pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, alegerile pentru legislativ au loc în baza sistemului de vot mixt. Pe lângă cele două buletine de vot pentru alegeri, alegătorii vor mai primi două buletine de vot pentru a participa și la Referendumul republican consultativ care se desfășoară în paralel cu alegerile parlamentare.

Întrebările la care vor răspunde alegătorii:

1. Sunteți pentru reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61?
2. Sunteți pentru că poporul să poată revoca (demite) deputații din funcție dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile lor?

Alegătorii vor putea vota la oricare secție de votare deschisă în străinătate, în baza paşaportului biometric. Alegătorii nu pot participa la alegeri în baza buletinului de identitate sau a pașaportului cu termenul de valabilitate expirat. În secţiile de votare constituite peste hotarele Republicii Moldova, alegătorul poate vota indiferent de faptul dacă acesta s-a înregistrat online în prealabil sau nu și indiferent de statutul aflării sale pe teritoriul statului respectiv. Veți putea vota și acasă, în circumscripția unde aveți domiciliul, în cazul în care hotărâți să vă întoarceți acasă în ziua alegerilor.

Candidează la aceste alegeri reprezentanți de la Partidul Democrat din Moldova, Blocul electoral “ACUM Platforma DA și PAS”, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Partidul “Șor”, Mișcarea Populară Antimafie, Partidul Nostru, Partidul Național Liberal, Partidul Voința Poporului, Partidul Regiunilor din Moldova, Partidul “Democrația Acasă”, Mișcarea Profesioniștilor “Speranța-Надежда”, Partidul “Patria”, Partidul Verde Ecologist, Partidul Liberal. Aceasta este și ordina pe buletinul de vot, conform site-ului alegeri.md.

Cetățenii Republicii Moldova pot verifica care sunt secțiile de votare din apropiere prin intermediul aplicației Diaspora.voteaza.md. O dată ce vizitatorul a accesat pagina Diaspora.Voteaza.md, browserul îi va cere confirmarea pentru localizarea geografică a acestuia. Imediat ce aplicaţia primeşte informaţia solicitată, în funcție de geolocalizarea utilizatorului, va indica trei secții de votare care se află cel mai aproape de localitatea respectivă, precum și traseul în aplicația google.maps sau o altă aplicație din telefon, sau calculator.

Alegerile parlamentare ordinare din 24 februarie 2019 se desfășoară în baza unui sistem electoral nou. La 20 iulie 2017, cu votul deputaților fracțiunilor Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Partidului Democrat din Moldova și grupului parlamentar al Partidului Popular European din Moldova, Codul electoral a fost modificat. Sistemul electoral proporțional a fost schimbat cu sistemul electoral mixt (paralel: proporțional și majoritar), alegerile desfășurându-se într-o circumscripție națională și în circumscripții uninominale. În circumscripția națională se aleg 50 de deputați în baza votului reprezentării proporționale iar în circumscripțiile uninominale se aleg 51 de deputați în baza votului majoritar. În acest sens, autoritățile au constituit 51 de circumscripții uninominale, dintre care 3 în străinătate, stabilite în baza unor criterii geografice, și 2 în Transnistria.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor