Se pregateste reabilitarea fatadei Operei din Timisoara

De A. Strugariu
32Comentarii
Se pregateste reabilitarea fatadei Operei din Timisoara
© TION: Se pregateste reabilitarea fatadei Operei din Timisoara
Reabilitarea clădirii Operei din centrul Timişoarei este în continuare la stadiul de… făcut diligenţe la Guvern pentru alocarea de fonduri, autorităţile locale oferindu-se eventual să cofinanţeze o astfel de lucrare. În bugetul local pe 2015 sunt prevăzuţi bani pentru pregătirea documentaţiilor în vederea reabilitării faţadei Palatului Culturii. Clădirea nu va fi readusă la forma ei iniţială, după cum au cerut unii aleşi, dar primarul ar vrea ca vechile statui care ar exista ascunse în frontispiciu să fie expuse în faţa Operei.

În proiectul de buget al municipiului Timişoara pe anul 2015 este prevăzută suma de 180.000 de lei pentru pregătirea documentaţiilor tehnice în vederea reabilitării faţadei Palatului Culturii din Piaţa Victoriei.

Consilierul local Simion Moşiu, cel care a mai cerut administraţiei locale, în trecut, să readucă la forma iniţială de acum aproape 100 de ani clădirea Operei Naţionale Române şi a teatrelor, l-a întrebat pe primarul Nicolae Robu ce fel de lucrări vor fi prevăzute mai exact.

„În legătură cu Opera, cu Teatrul, am înţeles că se reabilitează şi aş vrea să întreb – se reabilitează cum a fost sau se repară cum este?”, a întrebat Moşiu.

Primarul a explicat că imobilul nu va fi adus la forma iniţială, se va reface faţada actuală, dar o schimbare ar putea exista. Robu propune ca vechile statui care ar exista ascunse în frontiscipiul clădirii să fie expuse în faţă.

„Faţada Operei va fi reabilitată pe aspectul de acum, care e făcut de către Duiliu Marcu, considerat cel mai mare arhitect al României din toate timpurile, dar ce doresc eu este să extragem din acele nişe, care se zice că sunt ascunse în faţadă, cele două statui şi să le păstrăm la vedere. Sigur, nu se potriveşte pe frontispiciu, dar se potriveşte jos, simetric faţă de intrarea principală, pe postamente corespunzătoare. Am discutat cu arhitecţi şi această soluţie este considerată mai bună. Aducerea Operei în ansamblu la forma sa iniţială este total nepotrivită în noul context. Ar fi o clădire ştearsă (…) Atunci când Opera a fost proiectată iniţial, ea dădea bine în context”, a afirmat edilul.

Totul este să se găsească bani pentru lucrări. Primarul spunea, încă de la începutul anului trecut, că există promisiuni din partea guvernanţilor pentru finanţarea reabilitării. Acum suntem tot la stadiul de…. făcut diligenţe, din spusele sale.

„Lucrarea este una foarte costisitoare, pe care noi nu o putem duce de la bugetul local. E o clădire monumentală, e una dintre cele mai emblematice clădiri pe care le are municipiul Timişoara, dacă nu cumva cea mai, şi trebuie să fie reabilitată aşa cum se cuvine. Facem diligenţe în continuare pe lângă Ministerul Culturii să fie sprijinit şi acest obiectiv, desigur noi având disponibilitatea să cofinanţăm”, a mai declarat Robu.

Alte articole pe aceeași temă :

Primarul Timisoarei propune ca vechile statui de pe frontispiciul Operei sa fie expuse pe piedestaluri

Alesii PDL cer ca fatada Operei din Timisoara sa fie readusa la forma initiala

 32Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor