Scandalul de la Teremia Mare ia conotatii politice si penale. Primarul si directorul scolii s-au batut

De B.A.M.
Reactualizat la:
3Comentarii
Sorin Cociobea si Cosmin Sintean
Sorin Cociobea si Cosmin Sintean
Scandalul de la Teremia Mare, unde copiii erau nevoiţi să parcurgă pe jos câţiva zeci de kilometri până la şcoală şi înapoi, după ce primarul nu a mai permis şcolii să folosească microbuzul şcolar, se adânceşte, chiar dacă problema de fond a fost rezolvată. Primarul Cosmin Sîntean şi directorul şcolii, Florentin Ibrian sunt duşmani vechi, cei doi intrând de-a lungul anilor în mai multe conflicte politice şi chiar fizice. Cei doi nu s-au “bătut” doar pentru microbuzul școlii, ci și în realitate. Au avut o altercație fizică, în urma căreia care Sîntean a fost suspendat din funcție.

Începe să se facă lumină în cazul microbuzului de la Teremia Mare. Vă reamintim că www.tion.ro a publicat o anchetă în care atrăgea atenţia asupra faptului că micuţii de la Teremia Mică trebuie să parcurgă aproape 20 de kilometri pe jos în fiecare zi până la şcoala din Nerău, după ce primăria a refuzat să mai asigure transportul şcolar. În urma acestui material, problema micuţilor a fost rezolvată, Consiliul Judeţean Timiş alocând un microbuz pentru transportul şcolar în zonă. Deşi problema de fond a fost rezolvată, scandalul ia conotaţii politice.

Consilierul judeţean PDL  Sorin Cociobea, coleg de partid cu primarul din Teremia Mare, a declarat, marţi, că directorul şcolii, Florientin Ibrian, se află într-o situaţie de incompatibilitate, deoarece, pe lângă funcţia de director, este şi preşedinte al filialei PSD din Teremia Mare. 

„Profit de ocazia pe care mi-a dat-o dl. Bojin (Titu Bojin, preşedintele PSD Timiş şi al Consiliului Judeţean Timiş – n.r.) ieşind în presă cu situaţia de la Teremia Mare şi îi atrag atenţia asupra unui fapt: directorul de şcoală, care e şi preşedinte al filialei PSD din Teremia, este în ilegalitate. Conform legii, nu are voie să deţină ambele funcţii simultan. Şi atunci nu pot să-i spun dlui. Bojin decât că ar fi cazul să renunţe la mentalitatea secretarului de partid, care făcea după bunul plac ordine pe tarla. Secretarul de partid dădea afară primari, punea primari, dădea funcţii şi lua funcţii, aşa cum visa noaptea. De aia atunci aveam dictatură, ori acum nu mai este cazul şi dl. Bojin trebuie să îşi revină”, a declarat Sorin Cociobea.

Liderul PSD Timiş, Titu Bojin, recunoaşte că Florentin Ibrian se află într-o stare de incompatibilitate, însă susţine că i-a dat termen până joi să renunţe la funcţia de conducere pe care o deţine în cadrul partidului.

„De patru zile este preşedintele filialei (PSD din Teremia Mare – n.r.). I-am transmis ca până joi să îşi dea demisia, altfel va fi demis de noi”, a declarat Bojin.

Pe de altă parte, edilul din Teremia Mare, Cosmin Sîntean (PDL) susţine că preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin, se afla într-o eroare săptămâna trecută când afirma că va cere suspendarea sa din funcţia de primar.  

„Nu vreau să spun că dl. Bojin nu cunoaşte legea, că ar fi ruşinos din partea lui.  Dar în lege scrie clar că primarii pot fi suspendaţi dacă au fost arestaţi, condamnaţi sau prin referendum. Ce temei are să spună că mă suspendă. Dumnealui nu mă poate suspenda, prefectul poate face acest lucru şi doar dacă legea îi permite. Se bagă şi el în seamă”, a declarat Sîntean.

Revenind la problema de fond, cea a microbuzului şcolar, Sîntean a declarat că, până în luna decembrie a anului trecut, când şcoala nu avea statut juridic, costurile aferente transportului şcolar erau susţinute de primărie. Din ianuarie, însă, şcoala are statut juridic, iar Sîntean afirmă că legea nu îi mai permite să plătească şoferul şi costurile conexe. Mai mult, edilul din Teremia susţine că nici nu poate dona microbuzul şcolii, deoarece ar încălca legea.

„Din punctul meu de vedere nu ar exista nicio problemă. Doar că trebuie încheiat un contract între şcoală şi primărie. Şoferul este angajat al primăriei, iar pentru a putea presta servicii către şcoală trebuie să aibă contract. Eu altfel nu am temei legal să îl pun să îi ducă pe copii la şcoală. Contractul a fost încheiat până în decembrie, când şcoala nu avea personalitate juridică. Din decembrie nu a mai fost încheiat niciun contract. Când avem acel contract încheiat, în secunda doi voi trimite microbuzul. (…) Nu am bază legală nici să îl predau şcolii. Legea nu am făcut-o eu, bună, rea, trebuie să o respectăm”, a declarat Sîntean.

Totuşi, conform Legii Educaţiei aflată în vigoare la data declanşării scandalului, nu şcoala trebuie să asigure costurile aferente transportului elevilor, ci primăria.

„Finanţarea complementară se asigură din bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale de care aparţin unităţile de învăţământ preuniversitar, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, pentru următoarele categorii de cheltuieli: (…) cheltuieli pentru transportul elevilor, conform prevederilor art. 84 alin. (1)”, se arată în articolul 105 al acestei legi. Sîntean a fost avertizat de acest lucru şi de Consiliul Judeţean Timiş, printr-o adresă semnată de preşedintele Titu Bojin.

Pe de altă parte, primarul a recunoscut că diferendele dintre el şi directorul şcolii nu sunt de acum, ci din 2006. Mai mult, în 2011, Sîntean a fost condamnat definitiv la şase luni de închisoare cu suspendare după ce, în 2008, l-a bătut tocmai pe actualul director al şcolii, Florentin Ibrian, pe atunci consilier local. Din cauza acestei condamnări, Sîntean a şi fost suspendat din funcţia de primar, însă a fost reales anul trecut.

„Oamenii m-au ales și după ce am fost condamnat. Mă iubesc în comună”, a declarat, marţi, Sîntean.

În ceea ce priveşte conflictul său cu Florentin Ibrian, primarul a declarat că nu s-a mai bătut cu acesta, nici nu l-a mai întâlnit, deşi i-a cerut în repetate rânduri să vină la primărie pentru a semna noul contract.

„N-am avut nicio întâlnire cu el (Florentin Ibrian – n.r.). Şi, să ne înţelegem, eu nu mă bat cu el, eu îl bat. A fost o singură discuţie cu el în prezenţa doamnei subprefect, a domnului inspector şcolar Petroman şi a unui consilier al doamnei subprefect”, a concluzionat Sîntean.

 Copii din Timis, sacrificati de un primar fara… solutii

 Elevii din Teremia Mica vor primi microbuz de la Consiliul Judetean Timis

 Primarul din Teremia Mare ar putea fi suspendat din functie, in urma anchetei www.tion.ro3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor