Scade pretul abonamentului in parcarea din centrul Timisoarei. Consilierii judeteni nu vor mai parca gratis

De Adrian Panduru
Reactualizat la:
6Comentarii
Scade pretul abonamentului in parcarea din centrul Timisoarei. Consilierii judeteni nu vor mai parca gratis
© Scade pretul abonamentului in parcarea din centrul Timisoarei (foto: arhiva)
Vești bune pentru cei care utilizează parcarea fostului Comisariat Judeţean Militar din centrul Timișoarei. Tariful pentru un abonament de parcare în această locaţie, aflată în administrarea Consiliului Judeţean Timiş, va scădea. Mai mult, consilierii judeţeni, care până acum parcau pe gratis acolo, vor fi nevoiți să plătească pentru parcare, din propriul buzunar.


Abonamentul pentru parcarea fostului Comisariat Judeţean Militar, de pe strada Sfântul Ioan nr. 3, va costa 250 de lei pe lună, dacă îl faceţi pe trei luni, şase luni, nouă luni sau un an, cu plata în avans, faţă de 300 de lei, cât era până acum.

Dacă vă faceţi abonament doar pe o lună, atunci preţul rămâne neschimbat – 300 de lei. La fel rămâne şi tariful pentru o oră de parcare – 4 lei.

Consilierii judeţeni vor vota, miercuri, în plen, proiectul de hotărâre privind propunerea de aprobare a regulamentului de organizare şi funcţionare a sistemului de parcare cu plată din strada Sfântul Ioan nr. 3 din Timişoara.

Conform unei prevederi a Curţii de Conturi, consilierii judeţeni vor trebui şi ei să plătească abonament, dacă doresc să parcheze acolo, sau tariful pe oră, chiar dacă până acum nu au făcut acest lucru. La fel şi aparatul propriu al consiliului judeţean.

Curtea de Conturi spune că nu există facilităţi pentru unii aleşi, pentru că în proiectul vechi nu este specificată sub nicio formă vreo categorie care să nu plătească. Ori, prin acest proiect de hotărâre se cere aprobarea unui regulament de funcţionare, nu se vine în faţa consilierilor cu un nou proiect.

Singura modalitate pentru ca aleşii judeţeni să fie scutiţi de plata parcării este prin schimbarea proiectului iniţial, un nou proiect de hotărâre, pentru că pe baza actualului proiect nu este specificată vreo categorie care să aibă facilităţi de genul acesta.

În plus, a fost instalat şi un sistem nou de acces în parcare, automat. Până acum, paznicii de la parcarea fostului Comisariat Judeţean Militar aveau o listă cu numerele de înmatriculare ale maşinilor consilierilor judeţeni, iar aceştia puteau parca gratuit. Acum, după ce regulamentul va fi adoptat, nu va mai fi aşa. Va fi cu tichet şi… pe bani.

Conform raportului proiectului de hotărâre privind propunerea de aprobare a regulamentului de organizare şi funcţionare a sistemului de parcare cu plată din strada Sfântul Ioan nr. 3 din Timişoara, Direcția de Prestări Servicii Timiș a implementat la această parcare un sistem nou, automat, de tichete de parcare, care va monitoriza întregul flux de automobile, generând informații precise legate de acces și monitorizare locuri de parcare, conform punctului 2 din decizia nr. 106/06.01.2015 a Camerei de Conturi a județului Timiș.

„La intrarea în parcare înainte de bariera de acces automatul va genera pentru fiecare maşină în parte un tichet personalizat cu datele instituției: ziua, data și ora intrării în parcare, după care se va deschide bariera de acces și mașina va intra și va accesa un loc în parcare, iar la plecare acest tichet se va scana la casieria parcării, unde se va plăti contravaloarea staționării în parcare, urmând ca în maxim 10 minute de la efectuarea plății să se părăsească parcarea introducând tichetul validat în automatul de ieșire care va deschide bariera, părăsind astfel parcarea. Pentru abonați, la intrarea în parcare aceștia vor introduce cardul de acces cu cip personalizat cu datele de identificare ale persoanei fizice și/sau juridice în unitatea de comandă, urmând ca astfel să le fie acordat accesul în parcare. La ieșire, aceștia vor introduce cardul în unitatea de comandă care va valida cardul și va deschide bariera de la ieșire. Toate datele abonaților privind folosirea parcării sunt salvate în sistem și astfel se poate accesa orice informație legată de acces și staţionare”, scrie în raportul proiectului de hotărâre.

Conform anexei proiectului de hotărâre, pentru parcarea pentru autoturisme și autovehicule cu masa mai mică de 3,5 tone se percep următoarele taxe: plata taxei orare de staţionare: 4,00 lei/oră; plata taxei pentru o zi de staţionare: 50 lei/zi; achitarea abonamentului de parcare: 250 lei/lună/loc de parcare cu plata în avans pe 3; 6 sau 12 luni; 300 lei/lună/loc de parcare cu plata lunară, în avans.

Pentru parcarea autovehiculelor cu masa mai mare de 3,5 t și autocare: plata taxei orare de staționare : 15 lei/oră; plata taxei pentru o zi de staţionare: 120 lei/zi; achitarea abonamentului de parcare: 1.200 lei/lună/loc de parcare cu plata în avans pe o lună; 9.500 lei/an/loc de parcare cu plata în avans. Prețurile menționate conțin T.V.A.

Taxa de utilizare a parcării cu plată se poate achita la casieria parcării, pentru plata taxei orare și a staționării pentru o zi, sau la sediul D.P.S. Timiș din Timișoara, piața Regina Maria nr. 3, pavilionul IV, pentru achiziţionarea abonamentelor de parcare.

În noul regulament scrie că „parcarea se va putea folosi fără achitarea taxelor prevăzute în prezentul Regulament, în situaţia în care autorităţile CJ Timiș organizează acţiuni de interes public, cu notificare prealabilă”. De asemenea, se acordă gratuităţi următoarelor categorii: autovehiculelor de intervenţie (salvare, pompieri, poliţie, jandarmerie, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Protecție și Pază, Ministerul Justiţiei, M.Ap.N.) aflate in misiune; autovehiculelor de serviciu aparţinând președintelui CJ Timiș; prefectului judeţului Timiș; vicepreședinților CJ Timiș; subprefectului Județului Timiș; secretarului Judeţului Timiș; delegaţiilor străine, nominalizate, la invitaţia CJ Timiș, cu notificare scrisă.6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor