Reprezentantul Ambasadei SUA la Timisoara: Romania mai are mult de lucru in rezolvarea traficului de persoane

De Marcel Hoster
2Comentarii
Reprezentantul Ambasadei SUA la Timisoara: Romania mai are mult de lucru in rezolvarea traficului de persoane
© TION: Reprezentantul Ambasadei SUA la Timisoara: Romania mai are mult de lucru in rezolvarea traficului de persoane
Consilierul politic al Ambasadei SUA la Bucureşti a atras atenţia, la Timişoara, că România are în continuare probleme mari legate de traficul de persoane. El s-a referit la faptul că victimelor nu li se oferă întreg sprijinul necesar, persoanele afectate au identitatea făcută publică, ceea ce oferă traficanţilor posibilitatea intimidării acestora, dar victimele nu primesc nici sprijinul necesar psihologic.

Timişoara a găzduit, la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului, o întâlnire menită să dezbată problemele legate de traficul de persoane. În prezenţa autorităţilor locale, dar şi a consilierului politic al Ambasadei SUA la Bucureşti, Matthew Jones, dezbaterea intitulată „Nu droguri, nu trafic uman” a adus în atenţia celor prezenţi o serie de probleme legate de traficul de persoane.

Reprezentantul SUA a atras atenţia că în acest domeniu România mai are foarte mult de făcut, chiar dacă mici progrese se văd deja. El a vorbit despre lipsa de protecţie adecvată a persoanelor afectate, care sunt supuse ameninţărilor traficanţilor, dar şi despre lipsa de sprijin din partea guvernului pentru aceste persoane şi despre lipsa de pregătire adecvată a celor care ar trebui să lucreze la combaterea fenomenului, poliţişti sau judecători.

„Victimele erau supuse la un risc, care atrăgea răzbunarea sau rușinea publică. Traficanții sau susținătorii lor, în sălile de judecată fotografiază și amenință victimele. Guvernul se bazează în mare parte pe ONG-uri pentru a oferi asistență victimelor, dar în acelaşi timp nu poate acorda sprijin financiar acestor ONG-uri din cauza unei prevederi legale care interzice finanțarea directă a ONG-urilor. România ar trebui să amplifice serviciile oferite victimelor, inclusiv alocarea de bani ONG-urilor care oferă astfel de servicii, să continue să investigheze, să pună sub urmărire penală și să condamne traficanții, inclusiv oficialii complici, și să țintească spre sentințe care să fie suficient de severe. De asemenea, să mărească eforturile pentru a-i pregăti pe cei care lucrează cu victimele: polițiști, judecători și procurori. Să intensifice eforturile de identificare a potențialelor victime în rândul populației vulnerabile, așa cum ar fi migranții, lucrătorii străini, romii, precum și copiii forțați să cerșească”, a declarat Matthew Jones.

Reprezentantul Ambasadei SUA spune că sunt judecători care consideră că victimele ar fi responsabile pentru siutuaţia în care se află.

„Un număr mare de polițiști și judecători din țară nu au parte de training specializat sau de sensibilitate față de cazurile care implică traficul de persoane în scopul exploatării sexuale. Judecătorii, adesea, nu fac diferența între prostituție și traficul de persoane în scopul exploatării sexuale și uneori consideră că victimele sunt responsabile”, a mai declarat Matthew Jones.

Datele prezentate de Centrul Regional Împotriva Traficului de Persoane Timișoara arată că în anul 2016, în județele Timiș, Arad și Caraș-Severin au fost identificate 51 de victime ale traficului de persoane, majoritatea provenind de la sate. Un număr de 34 de persoane au fost exploatate prin muncă, în timp ce alte 11 prin obligarea la practicarea prostituției. Tot în statistici au fost consemnate… doar un caz de cerşetorie, plus patru cazuri de pornografie infantilă și unul de obligare de comitere de furturi.

 2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor