Regiunea de vest a atras aproape 550 de milioane de euro din bani europeni

De M. Hoster
Reactualizat la:
Regiunea de vest a atras aproape 550 de milioane de euro din bani europeni
© TION: Regiunea de vest a atras aproape 550 de milioane de euro din bani europeni
Nu suntem chiar primii, dar suntem în top. Regiunea de vest se poate lăuda cu unul dintre cele mai bune grade de absorbţie a banilor europeni alocaţi prin Programul Operaţional Regional. În total au fost depuse proiecte în valoare de 812 milioane de euro, iar suma banilor deja contractaţi este de 548 de milioane de euro.


Succes pentru Agenţia de Dezvoltare Regională Vest. Organismul care s-a ocupat cu implementarea în regiune a Programului Operaţional Regional încheie anul 2014 cu o situaţie excelentă a utilizării fondurilor europene alocate în cadrul acestuia. Valoarea alocărilor a fost de 417 milioane de euro, la care s-au adăugat din redistribuiri alte 69 de milioane de euro. Interes a existat, ca dovadă au fost depuse proiecte în valoare totală de 811 milioane de euro. Dintre acestea, contractate au fost 548 milioane, adică o depăşire a sumelor disponibile iniţial.

„Am depăşit cu peste 30 de procente suma alocată, este meritul agenţiei şi a angajaţilor, pe care îi felicit pentru munca depusă”, a declarat Sorin Maxim, şeful ADR Vest.

Per total, cele mai bune rezultate au fost obţinute la proiectele din domeniul drumurilor şi cel al infrastructurii de învăţământ, aici depăşirile fiind de un nivel ridicat, mai mult decât dublu faţă de alocări, semn că autorităţile locale au învăţat să acceseze fondurile europene şi să profite de acestea.

Pentru polul de creştere Timişoara, valoarea sumelor alocate a fost de 70, 49 milioane de euro, valoarea proiectelor depuse de 85,5 milioane, iar cea a sumelor deja contractate de 75, 92 milioane de euro. Deci, o depăşire a bugetului alocat iniţial.

Anul care tocmai se încheie nu a fost neapărat mai bun decât alţii, „ a fost unul bun”, spune, modest, Maxim. „Nu pot spune că a fost un an excelent, a fost un an bun. Am atins ceea ce ne-am propus. Important este că toate proiectele au decurs normal, nu am fost în situaţia în care am fost nevoiţi să întrerupem un contract, să fim nevoiţi să restituim banii utilizaţi”, spune Sorin Maxim. În ceea ce priveşte colaborarea cu beneficiarii, el a mai declarat că, surprinzător, mai bine s-a lucrat cu autorităţile decât cu mediul privat.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor