Referendumul pentru reorganizarea administrativa a Romaniei declanseaza scandalul in CJ Timis

De B.A.M.
Reactualizat la:
9Comentarii
Scandal la CJ Timis, iscat de referendumul pentru reorganizarea administrativa a Romaniei
Scandal la CJ Timis, iscat de referendumul pentru reorganizarea administrativa a Romaniei
Pentru prima dată în ultimii ani, în Consiliul Judeţean Timiş este pe cale să se nască un scandal monstru. Tema referendumului privind oportunitatea reorganizării administrativ-teritoriale a României a împărţit consilierii judeţeni în două tabere. În timp ce democrat-liberalii se leagă de ilegalitatea acestui referendum, consilierii Uniunii Social-Liberale anunţă că referendumul se va organiza pe 18 septembrie.

Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc, care este şi liderul PDL Timiş, a afirmat că, pentru prima dată în ultimii 11 ani, consilierii judeţeni au propus votarea unui proiect de hotărâre. Acest proiect, semnat de mai mult de o treime din consilieri, PSD şi PNL, se referă la organizarea unui referendum pe tema regionalizării României. Ostaficiuc a dispus convocarea unei şedinţe extraordinare de consiliu, care va avea loc vineri, de la ora 10, deoarece solicitarea era legală, însă a cerut un aviz juridic asupra acestui proiect, care însă nu a putut fi dat.

În opinia Departamentului juridic al CJ Timiş, organizarea acestui referendum este ilegală deoarece reorganizarea administrativ-teritorială a României este doar o intenţie exprimată de şeful statului, Traian Băsescu, şi nu un proiect legislativ. „Nu ne aflăm în nicio ipoteză de a organiza un referendum local, deoarece nu există o iniţiativă legislativă”, a afirmat Ostaficiuc, citând din documentul eliberat de compartimentul juridic al CJT.

Pe de altă parte, liderul PDL s-a declarat deranjat şi de faptul că, în cadrul acestui referendum, timişenii vor trebui să se pronunţe asupra „intenţiei preşedintelui Traian Băsescu de a desfiinţa judeţul Timiş”.

„Nimeni nu a pus problema desfiinţării judeţului Timiş. Pe lângă faptul că nu e nimic oficial, doar o temă de discuţie lansată, nu sunt lansate iniţiative, din discuţiile care au fost rezultă că judeţul Timiş va creşte, nu se va desfiinţa şi va fixa capitala Banatului la Timişoara. Este cineva care nu doreşte capitala Banatului la Timişoara? Este cineva din USL care nu doreşte dezvoltarea judeţului Timiş? Nimeni nu a vorbit de desfiinţarea judeţului Timiş. Întrebarea referendumului nu are nicio legătură cu realitatea”, consideră Ostaficiuc.

Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş s-a declarat un adept al regionalizării României, deoarece aceasta ar însemna o mai bună gestionare a proiectelor din regiune. În opinia lui Ostaficiuc, judeţele Timiş şi Arad, care sunt mai dezvoltate economic, ar putea ajuta în cadrul noii regiuni create judeţele Caraş-Severin şi Hunedoara, care au un potenţial turistic mai mare, să se dezvolte pe acest domeniu.

„Pentru mine descentralizarea înseamnă funcţii, competenţe şi resurse de la nivel ministerial”, a mai spus liderul PDL Timiş.

Șeful CJ Timiş s-a mai legat şi de costul acestei acţiuni, care ar urma să fie suportat din bugetul judeţului, adică din bani publici, şi care se va ridica, potrivit estimărilor acestuia, la circa 450.000 de euro.

În cazul în care proiectul de hotărâre va trece de votul consilierilor judeţeni, Ostaficiuc a precizat că acesta ar putea fi atacat în instanţă, deoarece nu va avea viză juridică.

De cealaltă parte, liderul PSD Timiş, Titu Bojin, a afirmat că intenţia Guvernului de reorganizare administrativă este clară, de aceea este necesară organizarea acestui referendum.

„Există la nivelul Guvernului o comisie formată pentru a lucra pe acest proiect. Nu avem de unde şti în ce măsură într-o lună, două, trei nu va exista un proiect. De-aia vor fi pornite aceste referendumuri. (…) Nici nu ne facem impresia că (hotărârea de consiliu judeţean – n.r.) nu va fi atacată în contencios. L-am pus în 18 septembrie ca să dăm posibilitatea ca în termen de 30 de zile să se pronunţe şi instanţa”, a afirmat Bojin.

Referendum pe tema regionalizarii in Timis

Cum vad liderii politici din Timis reorganizarea administrativ-teritoriala a Romaniei9Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor