Rectorul UV Timisoara: Universitatile sunt afectate de degradarea Complexului Studentesc

De M. Hoster
12Comentarii
Rectorul UV Timisoara: Universitatile sunt afectate de degradarea Complexului Studentesc
© TION - Rectorul UV Timisoara: Universitatile sunt afectate de degradarea Complexului Studentesc
Devenit unul dintre locurile favorite pentru distracţie ale timişorenilor, Complexul Studenţesc din Timişoara nu mai este demult ceea ce ar trebui să fie, un campus universitar. Rectorul Universităţii de Vest Timişoara, Marilen Pirtea, trage un semnal de alarmă asupra degradării continue a zonei, ce are efecte negative asupra atractivităţii facultăţilor din oraş, dar şi asupra vieţii studenţilor actuali.


Potrivit rectorului Universității de Vest din Timișoara, Complexul Studențesc se degradează de la o săptămână la alta, spațiile verzi devin parcări auto improvizate, trotuare sunt ”înghițite” de tarabe cu pretenții de restaurant, iar infrastructura din zonă nu are la bază un plan de dezvoltare pe termen mediu și lung.

„Complexul Studențesc este, probabil, zona din Timișoara cu cea mai mare densitate de locuitori, un spațiu destul de restrâns, dar care trebuie să deservească câtorva mii de studenți și rezidenți. Atenția acordată de foarte mulți ani încoace campusului universitar nu are cum să ne mulțumească, cu atât mai puțin pe cei care locuiesc în zonă. Asistăm la o degradare constantă a unui areal care nu a beneficiat de o strategie de dezvoltare a infrastructurii și facilităților”, a declarat Marilen Pirtea.

El mai spune că Timișoara trebuie să rămână atractivă pentru viitorii studenți, pentru a putea concura cu alte centre universitare, iar actuala formă a complexului nu ajută la acest deziderat: „Timișoara trebuie să atragă studenți prin facilitățile pe care le oferă. Mă refer aici, printre altele, la un campus care să denote siguranță, curățenie, facilități pe măsura nevoilor, un spațiu deschis la viața socială a studenților, dar și la cultură și educație. Viața ca student înseamnă mai mult decât orele petrecute în bancă, iar alegerea locului unde vor studia pentru 3, 5 sau mai mulți ani se face în baza unui întreg complex de criterii, de la oferta educațională, la oferta socială, cea a orașului”.

Acesta spune că fără un plan de modernizare a Complexului Studențesc, Timișoara riscă să nu mai fie atrăgătoare pentru studenți.

„Universitatea de Vest a reușit atragerea unui număr important de studenți străini. Însă, pentru a face mai mult, printre facilitățile pe care aceștia le accesează trebuie să se numere și un campus studențesc modern, adaptat la nevoile lor, dar și la ceea ce concurența Timișoarei are de oferit. Riscăm, fără un plan dedicat modernizării Complexului Studențesc, ca orașul să nu mai fie unul competitiv și atrăgător nici pentru tinerii români, nici pentru cei din afara țării. Cartea de vizită a Timișoarei este cea de oraș universitar, însă, în acest moment, ea este pătată de ceea ce cu greu se mai poate numi Complex Studențesc.”, continuă Pirtea.

Rectorul UVT spune că instituția pe care o conduce este dispusă să sprijine autoritățile administrative pentru a elabora un plan de dezvoltare a campusului universitar, plan capabil să răspundă aspirațiilor Timișoarei pe termen lung.

În Complexul Studențesc, universitățile nu au drept de administrare decât asupra căminelor și a unui metru distanţă de la zidurile acestora.

Articole pe aceeași temă:

Haos general in Complexul Studentesc: in loc sa faca parcari, primaria promite borne!12Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor