Rectorii din Timisoara sunt impotriva admiterii la facultate fara bacalaureat

De M.S.
8Comentarii
Rectorii din Timişoara nu sunt de acord ca studentii care nu au luat examenul de bacalaureat sa se poata inscrie la facultate
Rectorii din Timişoara nu sunt de acord ca studentii care nu au luat examenul de bacalaureat sa se poata inscrie la facultate
Rectorii universităţilor din Timişoara nu sunt de acord cu propunerea PSD-ului ca studenţii care nu au luat examenul de bacalaureat să se poată înscrie la facultate. Ei sunt de părere că mediul universitar este destinat doar acelor tineri care dovedesc că au dobândit cunoştinţele necesare pentru a face studii universitare.

Un grup de parlamentari PSD, printre care şi fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, a elaborat o inițiativă legislativă care le permite celor care nu au luat examenul de bacalureat să urmeze un an pregătitor într-o universitate. Singura condiţie impusă studenţilor pentru a se înscrie la facultate este ca aceștia să aibă o medie generală de absolvire a liceului peste șapte. Dacă iau bacalaureatul, elevii vor putea să-și echivaleze anul pregătitor cu anul întâi universitar și să continue studiile la facultatea respectivă. Propunerea legislativă semnată de 42 de senatori PSD a fost depusă miercuri, 28 septembrie, la Camera Deputaţilor.

Rectorii din Timişoara se declară ferm împotriva acestei propuneri legislative. „Aşa ceva nu poate fi o propunere. Nici nu consider că o astfel de propunere a fost făcută, pentru că este în afara oricărui cadru. Ca să fii student trebuie să dai bacalaureatul, altfel nu văd ce sens mai are bacalaureatul în ţara asta”, a spus rectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara, Alexandru Moisuc.

„Sunt împotriva unei asemenea idei pentru că, în viziunea mea, în învăţământul superior trebuie să acceadă doar acei absolvenţi de liceu care fac dovada deţinerii unui volum de cunoştinţe şi competenţe peste o anumită limită. În ceea ce-i priveşte pe cei ce au eşuat la bacalaureat, eu am convingerea că eşecul lor se datorează faptului că nu au fost suficient de bine pregătiţi. Mai mult, cred că majoritatea nici nu ar fi trebuit să ajungă în faţa unui examen de bacalaureat, nu ar fi trebuit să urmeze studii liceale, ci locul lor ar fi trebuit să fie în şcoli profesionale unde să dobândescă meserii necesare societăţii pe care şi le-ar putea însuşi la nivel chiar de excelenţă”, ne-a spus rectorul Universităţii Politehnica din Timişoara, Nicolae Robu.

„Nu sunt de acord cu aşa ceva. Bacalaureatul este o probă care trebuie să rămână. Universitatea nu poate înmatricula decât absolvenţi de liceu cu diplomă de bacaluareat, chiar dacă tinerii care nu au acum bacalaureatul se află într-o situaţie dificilă. Statul trebuie să găsească alte soluţii pentru aceştia şi nu integrarea într-o universitate”, a spus rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, Ioan Talpoş.8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor