Procesiune la Timisoara cu moastele Sfantului Iosif cel Nou de la Partos. Programul slujbelor

De Adrian Panduru
Reactualizat la:
13Comentarii
Procesiune la Timisoara cu moastele Sfantului Iosif cel Nou de la Partos. Programul slujbelor
© Foto: arhiva
La Timișoara se marchează hramul Catedralei Mitropolitane. Au loc slujbe cu această ocazie și se va desfășura procesiunea cu moaștele Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș, ocrotitorul lăcașului de cult din centrul urbei de pe Bega. Vă prezentăm programul slujbelor de la Catedrala Mitropolitană din Timișoara cu această ocazie.

La Timișoara va avea loc joi, 14 septembrie, procesiunea cu moaștele Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș, de la ora 20.30, pe traseul catedrală – Podul Traian – splaiul T. Vladimirescu – Podul Mihai Viteazul – catedrală. Pelerinajul reface simbolic drumul pe care Sfântul Ierarh Iosif cel Nou l-a parcurs părăsind cetatea Timișoarei, pentru a se retrage la Mănăstirea de la Partoș, în anul 1653.

Proclamarea solemnă a canonizării Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş s-a făcut în 7 octombrie 1956, după ce moaştele sale au fost aduse de la mănăstirea Partoş şi aşezate în Catedrala Mitropolitană din Timişoara.

În 20 iunie 1992, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis generalizarea cultului Sfântului Iosif cel Nou în tot cuprinsul Patriarhiei Române. În anul 1997, Sfântul Sinod l-a desemnat pe Sfântul Iosif cel Nou de la Partoş ca ocrotitor al pompierilor militari din România, având în vedere minunea salvării Timişoarei de la un cumplit incendiu. Astfel, el este sărbătorit în fiecare an de către formaţiile de pompieri odată cu Ziua pompierilor militari – 13 septembrie.

Programul slujbelor la Catedrala Mitropolitană din Timișoara în aceste zile:

Joi – 14 septembrie 2017

19.00 – Vecernia cu Litie
20.30 – Procesiunea cu Sfintele Moaște pe traseul (Catedrală – Podul Traian – splaiul T. Vladimirescu – Podul Mihai Viteazul – Catedrală)
22.00 – Utrenia
24.00 – Sf. Liturghie

Vineri – 15 septembrie 2017

2.30 – Acatistul Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş
3.30 – Acatistul Sfintei Cruci
4.30 – Acatistul Maicii Domnului
6.00 – Sfințirea apei
6.30 – Taina Sfântului Maslu
9.30 – Sfânta Liturghie arhierească
18.00 – Vecernia
21.00 – Paraclisul Maicii Domnului
23.00 –Acatistul Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş

Sâmbătă – 16 septembrie 2017

7.30 – Utrenia
9.30 – Sfânta Liturghie
18.00 – Paraclisul Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş (așezarea Sfintelor Moaște la locul obişnuit din catedrală).

 13Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor