Probleme cu Consiliul de Administratie al SDM. Adam Craciunescu ar putea fi incompatibil

De Roxana Deaconescu
Reactualizat la:
10Comentarii
Probleme cu Consiliul de Administratie al SDM. Adam Craciunescu ar putea fi incompatibil
© Foto: arhivă
Unul dintre numele grele de pe lista pentru Consiliul de Administrație al Societății de Drumuri Municipale, Adam Crăciunescu, fost director al Romsilva, ar putea fi incompatibil cu funcția vizată. Crăciunescu a trecut toate testele de până acum, inclusiv cel al Serviciului de Resurse Umane din primărie, al cărui șef, Rodica Aurelian, nu ar fi știut că fostul șef Romsilva nu ar putea fi, legal, membru în CA al SDM. Situația este destul de complicată.

La sfârșitul lunii noiembrie, consilierii locali au adoptat un raport privind „numirile finale în vederea ocupării posturilor vacante de membri în Consiliul de Administrație la SC Drumuri Municipale SA”. Cei interesați au putut depune dosare, s-au făcut evaluări, iar cei care au obținut cel mai mare punctaj au ajuns pe listă. Dosarele au fost evaluate de o comisie formată din patru persoane, din care face parte și Rodica Aurelian, șefa Serviciului Resurse Umane din cadrul Primăriei Timișoara. (vezi aici)

Șefa de la Resurse Umane nu a știut însă că legea i-ar interzice lui Crăciunescu să facă parte, timp de cinci ani, dintr-un consiliu de administrație. În 13 ianuarie 2016, Adam Crăciunescu a fost revocat din calitatea de membru al Consiliului de Administrație al Regiei Naționale a Pădurilor. Anunțul a fost făcut de ministrul Mediului de la acea vreme, Cristiana Pașca Palmer, care a semnat ordinul.

Adam Crăciunescu este un apropiat al lui Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta și fost senator de Timiș. Sârbu a fost și cel care l-ar fi pus șef la Romsilva pe social-democratul Crăciunescu, chiar după instalarea primului guvern condus de Ponta. Crăciunescu a fost trimis în judecată în dosarul retrocedării ilegale de păduri. Vorbim despre 43.000 de hectare de pădure și un prejudiciu de peste 303 milioane de euro.

Potrivit legii însă, „în cazul în care, din motive imputabile, administratorii nu îndeplinesc indicatorii de performanţă stabiliţi prin contractele de mandat, adunarea generală a acţionarilor îi revocă din funcţie şi hotărăşte (…) declanşarea procedurii de selecţie pentru desemnarea de noi administratori. Administratorii revocaţi nu mai pot candida timp de 5 ani de la data rămânerii definitive a hotărârii pentru alte consilii de administraţie prevăzute de prezenta lege”, se arată în forma promulgată de președintele Klaus Iohannis a legii de aprobare a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 109/2011.

Tion.ro a luat legătura cu Adam Crăciunescu, care susține că el a cerut să fie revocat din funcție, adică și-ar fi dat demisia de la Romsilva.

„Este o treabă personală a mea și o lămuresc cu domnul Robu. Din ce știu eu, sunt compatibil. Eu am cerut să fiu retras din funcție, la consiliul de administrație, cu 70 de zile. Legea spune că trebuie să depui solicitare cu 60 de zile înainte, ca director general (…) și atunci e normal că m-a revocat. Eu nu țin atât la treburile astea, de a mai fi undeva, de a mai face. Eu am vrut să mai fac ceva pentru orașul acesta. Numai așa… am văzut că nu are cine, mai trebuie să fie și oameni pregătiți într-un consiliu de administrație”, a declarat Crăciunescu pentru tion.ro.

Potrivit mediafax.ro, care scria în 14 ianuarie 2016 despre plecarea lui Adam Crăciunescu de la Romsilva, acesta a fost revocat în 13 ianuarie din funcția de membru în Consiliul de Administrație al Romsilva, iar în 14 ianuarie și-a depus demisia.

„Adam Crăciunescu şi-a depus mandatul de director general în şedinţa de joi a Consiliului de Administraţie al regiei. (…) Miercuri, Adam Crăciunescu a fost revocat din funcţia de membru în Consiliul de Administraţie al Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, Ministerul Mediului precizând că o decizie privind demiterea acestuia de la conducerea Romsilva poate fi luată doar de către Consiliul de Administraţie”, scria mediafax.ro la acea vreme.

Or, ținând cont de ce spune legea, Crăciunescu ar putea fi incompatibil cu postul vizat acum în CA al SDM. Asta nu l-a împiedicat însă să se înscrie pe lista pentru un post de membru în Consiliul de Administrație al SDM, iar Rodica Aurelian, șefa de la Serviciul de Resurse Umane din Primăria Timișoara, susține că nu a știut povestea lui Crăciunescu.

Situația neobișnuită a ajuns și la urechile primarului Nicolae Robu, care s-a gândit să-l cheme la o discuție pe fostul șef al Romsilva, înainte ca acesta să fie numit membru al Consiliului de Administrație al SDM.

Adunarea Generală a Acționarilor SDM se întrunește miercuri pentru a discuta această problemă.

„Am fost sesizat că lucrurile ar sta astfel. O să îl chem pe domnul Crăciunescu la mine, el a făcut o declarație pe proprie răspundere, a spus că se încadrează în cerințele legii. Doamna de la Resurse Umane îmi spune că de unde să știe ea că mai e valabil faptul că a fost dat afară. Poate că a câștigat în instanță anularea actului. El trebuie să își susțină… o să îl chem să explice, înainte de AGA. Nu are nimeni nimic cu dânsul, dar nu putem să încălcăm legea. Mi s-a spus că el a dat declarație pe proprie răspundere că îndeplinește toate condițiile legale”, a explicat, pentru tion.ro, primarul Nicolae Robu.

Rămâne de văzut ce decizie va lua Adunarea Generală a Acționarilor Societății de Drumuri Municipale, formată din consilierii locali ai Timișoarei.

Potrivit declarației de avere publicată în 22 martie 2016 pe site-ul www.rosilva.ro, Adam Crăciunescu deține cotă parte ½ din 1.861.400 mp de teren agricol în localitățile Buteni, Variaș, Vaideeni și Silagiu. Împreună cu Mihaela Crăciunescu mai are patru case de locuit în Timișoara, Giroc, Vinga și Vaideeni, un apartament în Chișoda și spații comerciale în Variaș.

Crăciunescu a reușit să-și pună deoparte și ceva economii în diverse conturi bancare, iar de la Romsilva a încasat, pe anul 2015, 138.528 de lei. Aici puteți analiza declarația de avere a fostului șef Romsilva.10Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor