Primaria Timisoara se judeca pentru parcarea de la Bega care a ajuns in proprietatea fratilor Cristescu

De A. Strugariu
Reactualizat la:
9Comentarii
Primaria Timisoara se judeca pentru parcarea de la Bega care a ajuns in proprietatea fratilor Cristescu
© TION - Primaria Timisoara se judeca pentru parcarea de la Bega care a ajuns in proprietatea fratilor Cristescu
Reprezentanții Primăriei Timișoara nu sunt dispuși să renunțe atât de ușor la terenul pe care se află parcarea din spatele Centrului comercial Bega, pe care municipalitatea intenționa să construiască o nouă parcare, supraetajată. După ce au aflat recent că amplasamentul pe care și-au făcut planuri a ajuns proprietate privată, fiind deținut acum de frații Cristescu, autoritățile locale au anunțat, marți, că se vor judeca pentru terenul respectiv. „Nu s-a respectat legea în cazul acestui transfer”, reclamă primarul Nicolae Robu!


După ce au fost organizate anul trecut două licitaţii pentru găsirea unui investitor care să construiască o parcare supraetajată cu 500 de locuri, în asociere cu societatea Drumuri Municipale, pe terenul din spatele magazinului Bega, din Piaţa Mareşal Ferdinand Foch, primarul Nicolae Robu a dezvăluit, la finele săptămânii trecute, că acel teren este… proprietate privată. Mai exact, că este deţinut de SC Bega Turism SA, ajungând în proprietatea acestei societăţi în baza unei hotărâri de Guvern mai vechi – HG nr. 834 din 1991 privind stabilirea şi evaluarea unor terenuri deţinute de societăţile comerciale cu capital de stat. Asta, după ce Ministerul Economiei a emis un certificat de atestare a dreptului de proprietate pentru Bega Turism în 18 aprilie 2014, adică înainte să fie organizate licitaţiile pentru noua parcare!

Primarul susţine că nu s-a ştiut nimic, municipalitatea fiind înştiinţată despre schimbarea proprietarului, de către reprezentanţii Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Timiş, de-abia în decembrie 2014.

Oricum, Robu a anunţat, marţi, că primăria se va judeca pentru parcarea de la Bega, care a funcţionat în regim TimPark până acum.

Am cerut Serviciului Juridic să analizeze sub toate aspectele acel transfer de proprietate din avuţia publică în patrimoniul Grupului Bega şi am ajuns la concluzia că transferul s-a făcut abuziv, în orice caz incorect, şi vom ataca în instanţă acest act de transfer (…) Până la urmă trebuie să se pronunţe instanţele. Părerea mea şi a juriştilor din primărie este că nu s-a respectat legea în cazul acestui transfer”, a declarat primarul.

Edilul spune că aşa cum Bega a folosit şi până acum parcarea publică din spatele centrului comercial, la fel se poate întâmplă şi de acum înainte, solicitarea fiind nejustificată în opinia sa.

Societăţile s-au înfiinţat cu capital de stat, au fost privatizate, au primit clădirea în care funcţionau şi pe baza acestei hotărâri li s-a dat şi terenul din vecinătate… Art. 1 din acel celebru HG 834 din 1991 spune că terenurile aflate în patrimoniul societăţilor comerciale cu capital de stat la data înfiinţării acestora, necesare desfăşurării activităţii conform obiectului lor de activitate, se determină, pentru societăţile comerciale înfiinţate prin hotărâre a Guvernului, de către organele care potrivit legii îndeplinesc atribuţiile ministerului de resort (…) Până acum n-a fost necesar terenul? Orice spaţiu comercial, orice activitate comercială are nevoie de o parcare proprie în mod obligatoriu? Dar dacă acolo e o parcare publică? E vreo problemă pentru activitatea comercială care se desfăşoară înăuntru? De atâţia ani a putut funcţiona Complexul Bega acolo doar cu parcarea din faţă şi cu parcarea din spate ca parcări publice… Cum a devenit aşa necesară activităţii această parcare încât să justifice preluarea în patrimoniul Bega, companiei Bega Turism, a acelui teren?”, se întreabă Robu.

Primarul merge şi mai departe. „Nu ne putem împăca cu această idee şi nu pot să nu mă întreb, de fapt, despre o mulţime de terenuri din ţara asta, din Timişoara şi întreaga ţară, din jurul unor clădiri – cum au fost ele necesare activităţii dacă în acele clădiri nu s-a desfăşurat decât activitatea de degradare a clădirii pentru a se demola şi apoi valorifica imobiliar?”, mai are curiozităţi Robu.

Oricum, povestea cu terenul de la Bega este una mai veche, discuţii despre proprietatea respectivă existând încă din timpul fostei administraţii.

Nu a semnat nimeni acum din partea primăriei. S-a semnat în 2010, în urma unei sentinţe care a cerut primăriei să semneze pentru grăniţuire. În 2010 am fost informat că s-ar fi încercat trecerea în regim privat, tot de către Bega (…) şi că instanţa de judecată a obligat primăria să semneze în convenţia de grănițuire. Mai multe nu ştiu… De unde era să ştie primăria că terenul nu-i aparţine? Nu era înscris în Cartea Funciară, nu ne-a transmis nimeni, nici Ministerul Economiei, nici Bega Turism, absolut nimeni, nicio informaţie legată de pierderea proprietăţii. Aparatul primăriei nu avea cum să se informeze…”, a conchis edilul.

Articole pe aceeași temă:

Primaria Timisoara a facut licitatie ca sa construiasca parcare pe un teren al fratilor Cristescu!

 9Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor