Primaria Timisoara, obligata sa plateasca peste 1 milion de euro unei firme. Banii s-ar recupera de la Colterm

De Roxana Deaconescu
4Comentarii
Primaria Timisoara, obligata sa plateasca peste 1 milion de euro unei firme. Banii s-ar recupera de la Colterm
© Foto: arhivă
După un proces început în urmă cu trei ani, Primăria Timișoara ar trebui să plătească unei firme peste 1,2 milioane de euro, pentru cheltuieli suplimentare făcute într-un contract care are ca beneficiar societatea Colterm. Municipalitatea va trebui să recupereze apoi banii de la societatea de termoficare. Sentința nu este definitivă.

Municipalitatea și consiliul local au fost date în judecată în anul 2015 de firma Romenegro, una dintre societățile cu care primăria încheiase un contract pentru retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare.

Proiectul a fost unul mai amplu și a început din 2011, pe vremea primarului Gheorghe Ciuhandu. Valoarea totală a proiectului de retehnologizare a sistemului centralizat de termoficare a fost de peste 255 de milioane de lei, fără TVA, din care aproape 118 milioane au fost fonduri nerambursabile, 106 milioane de la bugetul de stat și 29 – de la bugetul local. A fost vorba despre retehnologizarea a două cazane de apă fierbinte de la CET Centru și trei cazane de abur de la CET Sud, montarea unei noi instalații de desulfurare la CET Sud și retehnologizarea pompelor de transport de la CET Centru și CET Sud.

Una dintre societățile contractate de Primăria Timișoara în acest proiect a fost Romenergo, firmă care a câștigat licitația pentru retehnologizarea cazanelor de abur de la CET Sud. În 2015, reprezentanții Romenergo au dat în judecată primăria și CLT și au cerut achitarea unor lucrări suplimentare.

Tribunalul Timiș a emis, în 11 aprilie, o primă sentință, obligând municipalitatea să plătească 4,7 milioane de lei fără TVA, bani care trebuie recuperați de la Colterm.

„Admite acțiunea precizată. Obligă pârâtul Municipiul Timişoara, prin Primar, la plata către reclamantă a sumei de 4.757.089,17 lei, la care se adaugă TVA, reprezentând contravaloarea lucrărilor suplimentare efectuate de reclamantă în temeiul Contractului de lucrări nr. 221/6.12.2011, la plata dobânzii moratorii aferente acestei sume, în cuantum de 109.068,49 lei, calculată de la data scadenţei şi până la 9.07.2015 (data introducerii acţiunii), precum şi în continuare, până la achitarea integrală a debitului principal.

Admite cererea de chemare în garanţie, formulată de pârâtul Municipiul Timişoara, prin Primar (…) Obligă chemata în garanţie SC Colterm SA la plata către pârâtul Municipiul Timişoara, prin Primar, a sumei de 4.757.089,17 lei, la care se adaugă TVA, reprezentând contravaloarea lucrărilor suplimentare efectuate de reclamantă”, se arată în soluția instanței.

Per total, primăria trebuie să plătească firmei Romenergo suma de 5,6 milioane de lei, iar apoi să primească banii de la societatea de termoficare. Situația nu este deloc roz la Colterm, care este îngropată în datorii istorice. În iarna lui 2016, consilierii locali au fost de acord cu o majorare de capital social la Colterm, ajungându-se în total la aproape 84 de milioane de lei, adică 18,5 milioane de euro din bugetul local.

Primăria Timișoara mai are însă o șansă, pentru că sentința nu este definitivă și poate fi atacată de juriștii municipalității.

Zilele trecute, tion.ro vă informa că Primăria Timișoara a fost dată în judecată de firma care modernizează tramvaiele second-hand ale orașului, tot pentru cheltuieli suplimentare, de data aceasta în valoare de 3,5 milioane de lei. Diferența este că acestea trebuie plătite de primărie, în cadrul unui proiect implementat integral cu bani din bugetul local.

Articole pe aceeași temă:

Colterm, la un pas sa ii fie blocate conturile pentru o datorie de 16,5 milioane de lei

Arde rau la Colterm! Societatea trebuie sa plateasca si o amenda pentru preturi si tarife4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor