Primaria Timisoara ia un imprumut de 100 de milioane de lei pentru a ajuta Colterm

De Roxana Deaconescu
Reactualizat la:
35Comentarii
Primaria Timisoara ia un imprumut de 100 de milioane de lei pentru a ajuta Colterm
© Tion: Primaria Timisoara ia un credit de 100 de milioane de lei pentru a ajuta Colterm
Societatea de termoficare a Timișoarei mai primește o mână de ajutor de la Primăria Timișoara, pentru ca timișorenii să beneficieze fără probleme de căldură și apă caldă în noul sezon de încălzire. Municipalitatea contractează un împrumut de 100 de milioane de lei pentru a salva Colterm.

Consilierii locali au adoptat, miercuri, un proiect de hotărâre pentru contractarea unui împrumut în valoare de 101.029.000 lei, în conformitate cu prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 89/2018 privind unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

„Este un împrumut pentru susținerea societății de termoficare în perioada care urmează. Este o ordonanță de urgență scoasă special pentru acordarea de suport pentru societățile de termoficare în regim centralizat, toate societățile din țară confruntându-se cu dificultăți. Este un împrumut prin Trezorerie”, a explicat primarul Nicolae Robu, miercuri, în ședința de consiliu local.

Documentația spune, mai exact, că reprezentanții companiei de termoficare au cerut primăriei să contracteze un împrumut în cuantum de 101.029.000 lei „pentru finanțarea cheltuielilor curente de funcționare pentru sezonul rece 2018-2019, respectiv pentru plata facturilor de gaz și cărbune”. Totul, în baza OUG 89/2018 care promovează unele reglementări pentru a se evita blocarea activității de furnizare a energiei termice în sezonul rece 2018-2019. Ordonanța spune că primăria poate împrumuta cel mult 450 de milioane de lei din venituri de privatizare înregistrate în contul curent general al Trezoreriei statului.

Potrivit documentației, cheltuielile curente de funcționare ale activității de furnizare a energiei termice estimate pentru sezonul rece 2018-2019 se prezintă altfel: 69,14 milioane de lei costă gazele naturale, 24,3 milioane lei costă cărbunele, 5,6 milioane lei costă energia electrică și 1,92 milioane lei costă apa folosită de Colterm.

Gradul de îndatorare al Primăriei Timișoara este de 9,5%, se mai arată în documentație. Proiectul de hotărâre a primit 24 din totalul de 27 de voturi în Consiliul Local Timișoara, astfel că a fost aprobat.

Societatea de termoficare a orașului are datorii istorice. Primăria Timișoara a întins multe mâini de ajutor către Colterm, mai întâi prin creșterea capitalului social, apoi prin cumpărarea de certificate verzi. Anul acesta, Timișoara a rămas fără apă caldă pentru că reprezentanții Colterm nu au putut plăti la timp furnizorul de gaz. Societatea de termoficare mai are doar aproximativ 60.000 de abonați în Timișoara.

Vă reamintim, Colterm are și un plan de creștere a prețului la gigacalorie din 2021 și vrea 28 de milioane de euro de la Uniunea Europeană. Detalii puteți afla AICI!

Articole pe aceeași temă:

Societatea de termoficare a Timișoarei are un plan de retehnologizare și vrea să atragă și 28 de milioane de euro de la UE, pentru a reabilita aproximativ 30 de kilometri de rețele de transport și distribuție. Acest lucru duce însă și la creșterea prețului la gigacalorie, care în 2021 ar trebui să s...

descărcare35Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor