Prima zi de scoala la Liceul Lenau – fara geamuri, cu gainat inauntru, fara oficialitati…

De A. Strugariu
Reactualizat la:
23Comentarii
Prima zi de scoala la Liceul Lenau – fara geamuri, cu gainat inauntru, fara oficialitati…
© TION: Prima zi de scoala la Liceul Lenau – fara geamuri, cu gainat inauntru, fara oficialitati...
Cu geamuri lipsă pe coridoare sau la băi, cu găinaț de porumbel în interior, cu toalete distruse și un tunel de protecție din lemn de jur împrejurul clădirii, pentru ca trecătorii și copiii să nu fie răniți. Așa a început școala, luni, la Liceul „Nikolaus Lenau” din Timișoara. Nici măcar în şantier, pentru că lucrările de reabilitare începute acolo au fost oprite şi nu mai lucrează nimeni. La intrare a rămas totuşi tăblia pe care scrie că am intrat într-o… şcoală „europeană”.

În jurul clădirii de pe strada Gheorghe Lazăr care adăposteşte Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau”, o şcoală de prestigiu a Timişoarei, a fost montată, încă din noiembrie 2012, o copertină din lemn, după ce au început să se desprindă bucăţi de tencuială de pe faţada imobilului. „Tunelul” de protecţie înconjoară şi astăzi clădirea şcolii.

Între timp, imobilul a intrat în reabilitare cu sprijin german. Prin primăvara anului trecut. În noiembrie 2014 se face un an de când lucrările de reabilitare… ar fi trebuit să fie gata.
Prin Programul de reabilitare a clădirilor istorice derulat de primărie cu sprijin financiar din partea KfW – Banca de Credit pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a Germaniei, la Lenau au fost prevăzute lucrări de reparaţii la acoperiş, faţade, partea de tâmplărie etc. Şantierul a început, dar nu s-a mai terminat…

În iarnă, la începutul anului, în ianuarie, oficialii Primăriei Timişoara anunţau că lucrările au fost sistate la Liceul Lenau şi se caută un nou constructor, pentru că firma tocmită iniţial să se ocupe de reabilitare, societatea Paluni, a intrat în insolvenţă şi nu a mai putut duce la bun sfârşit lucrarea. Ei bine, din iarnă şi până acum, municipalitatea nu a reuşit să organizeze o nouă licitaţie şi să termine lucrările începute la această şcoală din centrul oraşului.

Aşa că, la liceul cu predare în limba germană din Timişoara, şcoala a început, luni, cu geamuri lipsă pe coridoare şi la toalete, care arată, unele dintre ele, într-o stare jalnică, după cum se poate vedea în imagini, cu găinaţ de porumbel în interior, cu lucrările neterminate… În loc de geamuri, în unele locuri s-a pus folie momentan…

Directoarea şcolii, Elena Wolf, consilier local, speră ca lucrurile să nu rămână aşa peste iarnă.

„Ceea ce este afară este un tunel pentru protecţia trecătorilor, schele încă nu sunt. Au fost în curtea interioară, au fost demontate din cauza faptului că am avut un constructor care a intrat în insolvenţă şi s-a reziliat contractul. Urmează o nouă licitaţie pentru faţada care se reabilitează din fonduri KfW şi suntem pe ultima sută de metri, alături de Colegiul C.D. Loga şi Liceul Teoretic Jean Louis Calderon, în ceea ce priveşte reabilitarea interioarelor pe Programul Operaţional Regional (…) Proiectul cu KfW a fost realizat cam pe un sfert, o treime… S-a finalizat lucrarea la acoperiş, peretele de la curtea de sport, iar curtea interioară este parţial începută. Sper să nu vină luna decembrie şi să nu avem geamurile puse. Lipsesc geamurile care dau spre coridoare, la sălile de clasă şi laboratoarele care au geamuri spre curtea interioară sunt puse”, a explicat Wolf.

Oricum, mai multe clase ale Liceului Lenau ar urma să fie mutate, în câteva săptămâni, la hala şi fostul centru de bilete şi abonamente al RATT de pe Intrarea Doinei, în apropiere de Piaţa Mărăşti, unde au avut loc lucrări de reamenajare pentru ca imobilele să fie transformate în spații de învățământ.

„Nu am putut intra în 15 septembrie. Am mai amânat puţin, drept pentru care clasele V-VII îşi vor desfăşura activitatea, cel puţin în primele două săptămâni, în clădirea de pe Gheorghe Lazăr nr. 2 în program de după-masă. Acolo vor fi mutate 16 clase, clasele V-VIII”, a adăugat Wolf.

La festivităţile de deschidere a anului şcolar de la Liceul Lenau şi-au anunţat participarea şi primarul Nicolae Robu şi viceprimarul Dan Diaconu, dar cei doi edili n-au mai ajuns să vadă cum arată această instituţie de învăţământ în prima zi de şcoală…

Alte articole pe aceeași temă:

Lucrarile de reabilitare a Liceului Lenau au fost sistate, se cauta un nou constructor!

Scoala va incepe tot in santier la Lenau. Cladirea sta inconjurata de schele din 201223Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor