Prima clinica de recuperare oncologica din Romania, tot mai aproape de realizare si cu ajutorul timisorenilor

De B.A.M
1Comentariu
Prima clinica de recuperare oncologica din Romania, tot mai aproape de realizare si cu ajutorul timisorenilor
© TION - Prima clinica de recuperare oncologica din Romania, tot mai aproape de realizare si cu ajutorul timisorenilor
Nu mai puțin de 1.000 euro au fost strânşi în timp record, vineri seara, la vernisajul expoziţiei filantropice a fotoreporterului timişorean Marius T. Morariu, „Fotoreportajul, între cronică şi… tandreţe”, ce a avut loc în holul Filarmonicii Banatul din Timişoara. Banii vor merge la ridicarea Clinicii Nera, prima clinică de recuperare oncologică din România.


Expoziţia face parte din campania Asociaţiei Pro Philarmonia de strângere de fonduri pentru finalizarea Clinicii Nera. Fotografiile lui Marius T. Morariu surprind imagini din ultimele trei stagiuni ale Filarmonicii „Banatul”.

„Am ales fotografii care ilustrează concertele şi munca artiştilor Filarmonicii Banatul. Expoziţia sprijină un proiect de suflet al Asociaţiei Pro Philarmonia, finalizarea lucrărilor de edificare a Clinicii Nera, singurul sanatoriu de recuperare oncologică din ţara noastră, realizat prin eforturile prof.univ.dr. Pavel Chirilă, directorul Fundaţiei Sfânta Irina. Este vorba despre un proiect atât de generos încât nu am putut să nu ne implicăm”, a spus autorul fotografiilor.

Emoţionat de acest gest, ctitorul Clinicii Nera a afirmat că, derulând acest proiect, a înţeles că „Dumnezeu îşi alege binefăcătorii…”, Filarmonica din Timişoara fiind singura instituţie culturală din România care s-a implicat din proprie iniţiativă în sprijinirea financiară a proiectului.

„Filarmonica Banatul este un caz special. Nu am bătut la uşa acestei instituţii, au venit dânşii spre noi. Şi nu o dată, ci de două ori (n.r. – anul trecut, în urma unui concert al Filarmonicii Banatul care a completat o magistrală conferinţă a lui Dan Puric, s-au strâns 10.000 de euro pentru Clinica Nera. În acel context s-a născut ideea lui Marius T. Morariu de a organiza această expoziţie). Nu pot să le fiu decât recunoscător. Îi considerăm pe aceşti oameni ctitorii acestui aşezământ”, a declarat Pavel Chirilă.

Clinica, ce va fi dată în folosinţă anul acesta, este un stabiliment extrem de important, pentru că aduce România pe acelaşi palier cu ceea ce se întâmplă pe plan mondial în tratarea cancerului.

„Oriunde în lume – mai puţin în România! – sunt patru metode de tratare a cancerului. Recuperarea oncologică este un capitol absent atât din cărţile de medicină româneşti, cât şi din sistemul sanitar românesc, fie el de stat ori privat. Această specialitate terapeutică, aplicată în prima fază a tratamentului cancerului, îi dă pacientului şanse maxime de recuperare, sporeşte calitatea şi durata vieţii sale.”, a explicat Pavel Chirilă.

În Clinica Nera se vor ocupa de pacienţi şi călugăriţele de la mănăstirea din apropiere. Au fost construite toate cele patru pavilioane, centrul de cercetare va fi predat “la cheie” în august, iar până atunci, săptămâna viitoare, încep lucrările de finisaj, în vreme ce aparatura necesară a fost deja achiziţionată în proporţie de 90%.

„Mai avem de colectat 300.000 de euro în tandem cu fondurile europene şi, participând la acest eveniment, sunt optimist că vom reuşi”, mai spune Chirilă.

Maria Grapini, preşedintele Asociaţiei Pro Philarmonia, i-a invitat pe timişoreni să sprijine acest demers: „Eu cred în triunghiul mediu de afaceri – creaţie artistică – nevoi sociale. Mă bucur că mi s-a oferit şansa ca în mandatul meu (n.r. – de preşedinte al asociaţiei) să sprijin acest demers lăudabil.”

Expoziţia lui Marius T. Morariu poate fi vizitată zilnic, între orele 10-18, în holul Filarmonicii „Banatul”. Timişorenii pot achiziţiona, contra sumei de 50 de lei, caietul program al expoziţiei, banii urmând să fie donaţi către Clinica Nera. Cumpărătorii participă, prin completarea talonului de la finalul caietului program, la o tombolă, în urma căreia pot câştiga un city break pentru 2 persoane la Praga, sau un city break pentru 2 persoane la Belgrad.

În egală măsură, oamenii cu inimă mare şi dare de mână sunt invitaţi să facă donaţii, fie în cutia special amenajată în cadrul expoziţiei, fie în contul Asociaţiei pro Philarmonia, RO04 PIRB 3700 7209 1000 1000, deschis la Piraeus Bank Timişoara. Doritorii pot achiziţiona fotografiile expuse, banii urmând să fie, de asemenea, donaţi fundaţiei care construieşte Clinica Nera.

Expoziţia cu fotografii a lui Marius T. Morariu va rămâne pe simezele Filarmonicii Banatul până în data de 20 martie, urmând ca de marţi, 24 martie, până sâmbătă, 28 martie, să se mute pe simezele galeriei Calpe (Bastionul Maria Terezia). Vernisajul va avea loc la ora 18.



1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor