Prefectul a cerut controale la firma care nu ridică gunoiul din zeci de localități din Timiș. Poate rămâne fără licența de operator

De Adrian Panduru
2Comentarii
Prefectul a cerut controale la firma care nu ridică gunoiul din zeci de localități din Timiș. Poate rămâne fără licența de operator
© foto: arhivă
Zeci de localități din Timiș au probleme cu colectarea gunoiului. Mai precis, firma care colectează gunoiul de la cetățeni nu mai are unde să-l ducă, stațiile de transfer având porțile închise din cauza unei neînțelegeri pe care societatea care administrează aceste stații spune că o are cu firma care colectează gunoiul de la cetățeni. Prefectul de Timiș Eva Andreaș a convocat o ședință cu factorii implicați și a cerut Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) să efectueze un control la firma care colectează gunoiul.

Primarii și-au exprimat de anul trecut nemulțumirea față de faptul că nu au fost ridicate gunoaiele pe zonele lor, conform prevederilor contractuale, situația cea mai gravă fiind pe zona Sânnicolau Mare, unde primarul a ales ca soluție extremă să facă colectarea cu mijloacele administrației locale.

Prefectul Eva Andreaș a convocat vineri o ședință cu primarii din zonele afectate, cu operatorii de salubrizare între care există conflictul (Brai Cata și Polaris MHolding) și cu reprezentanții instituțiilor care au atribuții în domeniu – ADID, Autoritatea Națională de Reglementare pentru Servicii Comunitare de Utilități Publice, Garda de Mediu, ISU și Agenția de Protecție a Mediului Timiș. La ședință a participat și Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș.

„După mai bine de un un an și jumătate, de când are contract, această firmă Brai Cata a demonstrat că nu este în stare să gestioneze situația deșeurilor în zonele în care operează. Nici până la această oră această societate nu are achiziționate toate utilajele prevăzute în caietul de sarcini. Mai mult decât atât, mai mulți primari mi-au semnalat faptul că acestă societate nu a emis facturi și nu a colectat taxa de gunoi, deși reprezentanții societății afirmă că nu au fonduri. Nu putem tolera în continuare această atitudine, nu este normal ca la temperaturi de peste 35 de grade gunoaiele să rămână neridicate din cauza incapacității unei firme de a gestiona problemele. Este intolerabil ca o firmă să se prezinte și să câștige o licitație, după care să realizeze că nu își poate îndeplini obligațiile contractuale. Garda de Mediu a făcut mai multe controale în această perioadă, concluzia fiind că gunoiul nu se ridică de acestă firmă, mai ales în zona Sânnicolau-Mare – Jimbolia. Am cerut ca ANRSC să efectueze controale la acestă societate și să ne informeze, în cel mai scurt timp, despre rezultatul controlului, consecințele putând ajunge până la ridicarea licenței de operator. ADID a făcut toate demersurile necesare și a informat instituțiile statului în acestă perioadă despre problemele cauzate de acestă firmă”, a spus prefectul Eva Andreaș.

Problema gunoiului în Timiș a început încă din anul 2018, dar s-a acutizat la finalul anului trecut, respectiv începutul lui 2019. S-a produs un blocaj în colectarea gunoiului în zeci de localități din zonele Jimbolia, Sânnicolau Mare, Deta, Făget. Practic, locuitorii acestor localități au rămas cu gunoiul în tomberoane.

Cei de la societatea care colectează gunoiul (Brai Cata) au rămas cu deșeurile în camioane după ce cei de la firma Polaris au refuzat să le primească la stația de transfer (de unde gunoiul pleacă spre deponeul de la Ghizela), din cauza unei datorii. Prin urmare, gunoiul a rămas în camioane, respectiv în pubelele cetățenilor.

La începutul acestui an, în adunarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri (ADID) Timiș, s-a luat decizia rezilierii contractului cu firma Brai Cata, iar primarii din 44 de localități din Timiș au votat, atunci, de principiu acest lucru.

Articole pe aceeași temă:

Primarii din peste 40 de localități din Timiș s-au săturat să stea cu gunoiul pe stradă și pubelele pline – reziliază contractul

Continuă problemele cu gunoiul în Timiș. Demersuri ale primarilor pentru rezilierea contractelor de colectare

Primari din 16 localități din Timiș sunt gata să rezilieze contractul cu firma care trebuie să colecteze gunoiul

Cu gunoiul în mașini la Sânnicolau Mare, în Timiș. Îl colectează, dar nu au unde să-l ducă2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor