Continuă problemele cu gunoiul în Timiș. Demersuri ale primarilor pentru rezilierea contractelor de colectare

De Adrian Panduru
3Comentarii
Continuă problemele cu gunoiul în Timiș. Demersuri ale primarilor pentru rezilierea contractelor de colectare
© foto: arhivă
Problema gunoiului revine în Timiș. A fost o perioadă de o lună în care cele două firme (cea colectează deșeurile de la cetățenii din peste 40 de localități din Timiș și cea care primește gunoiul în stațiile de transfer) s-au înțeles în urma unui protocol și gunoiul a fost colectat. De câteva zile însă gunoiul nu mai este ridicat…

Acum mai bine de o lună (mai precis în 8 februarie), la Consiliul Județean Timiș s-a dezbătut soarta gunoiului din 44 de localități unde nu au mai fost ridicate deșeurile. Primarii acestor localități, supărați pentru că au rămas cu gunoiul în tomberoane, s-au întâlnit atunci în adunarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri (ADID) Timiș, și și-au dat acordul de principiu pentru rezilierea contractului cu firma care colectează gunoiul din localitățile lor.

Problema gunoiului în Timiș a început încă din anul 2018, dar s-a acutizat la finalul anului trecut, respectiv începutul lui 2019. S-a produs un blocaj în colectarea gunoiului în zeci de localități din zonele Jimbolia, Sânnicolau Mare, Deta, Făget. Practic, locuitorii acestor localități au rămas cu gunoiul în tomberoane. Cei de la societatea care colectează gunoiul (Brai Cata) au rămas cu deșeurile în camioane după ce cei de la firma Polaris au refuzat să le primească la stația de transfer (de unde gunoiul pleacă spre deponeul de la Ghizela), din cauza unei datorii. Aceasta era situația în 8 februarie, iar în 13 martie este la fel. Timp de o lună, cei de la Polaris au deschis porțile stațiilor de transfer pentru ca cei de la Brai Cata să aducă gunoiul colectat, în urma unui protocol. Acum însă porțile s-au închis din nou, iar în consiliile locale se iau hotărâri pentru rezilierea contractelor cu societatea de colectare.

„Există din nou o situație de blocaj între cele două societăți comerciale – Brai Cata – colectare și Polaris – transfer, în ceea ce privește plățile care au loc între cele două societăți. La solicitarea reprezentanților unităților administrativ teritoriale s-a dat un acord de principiu acum aproximativ o lună de zile pentru rezilierea contractului cu firma de colectare. La rândul nostru am solicitat primăriilor să adopte hotărâri de consiliu local pentru demararea acestor proceduri de reziliere, aceasta este procedura prin care se poate face acest lucru”, a spus Romeo Ursu, directorul ADID.

Practic, în momentul când ADID va avea din partea tuturor primăriilor din aceste zone hotărârile de consiliu local va putea demara această procedură de reziliere a contractului. Primarii din zona Jimbolia se vor întâlni în 20 martie într-o ședință cu reprezentanții ADID pentru a discuta acest subiect.

Reprezentanții ADID transmit că, potrivit clauzelor, dacă contractul va fi reziliat, actuala societate care colectează gunoiul în aceste zone trebuie să asigure funcționarea serviciului până când locul îi va fi luat de un alt operator de salubritate.

UPDATE, Președintele CJ Timiș: „Atrag atenția tuturor celor implicați că cetățenii județului au ajuns la capătul răbdării și baricadarea în spatele unor hârtii și chichițe avocățești nu îi va scăpa de furia oamenilor”

Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș (parte a Asociației pentru Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș) cere celor implicați în activitatea de colectare a gunoaielor din aceste zone să își respecte angajamentele față de populație.

„Serviciile de colectare a gunoaielor funcționează în cele trei zone defectuos de ceva vreme, lucru inacceptabil pentru noi și deja de nesuportat pentru populație. De aceea, solicit tuturor consiliilor locale să pună în aplicare decizia ADI de reziliere a contractelor cu SC Brai Cata SRL, care colectează deșeurile de la populație din 2017, pentru că serviciile oferite nu mai respectă angajamentele luate la data semnării contractului, în urma desfășurării unei licitații publice. Populația nu are nicio vină că societatea și-a asumat angajamente nesustenabile, iar primăriile trebuie să înțeleagă la rândul lor că trebuie să se solidarizeze și să ia măsuri de urgență pentru a ieși din acest impas. La rândul său, societatea care operează stațiile de transfer nu se poate deroga de responsabilitate și să refuze să mai primească deșeurile în stații deoarece are obligație contractuală de a asigura exploatarea în regim de continuitate și permanență a activității serviciului. Atrag atenția tuturor celor implicați că cetățenii județului au ajuns la capătul răbdării și baricadarea în spatele unor hârtii și chichițe avocățești nu îi va scăpa de furia oamenilor”, a spus Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș.



3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor