Practicile nutritionale si sanatatea populatiei, in dezbatere la Timisoara

De Marcel Hoster
Practicile nutritionale si sanatatea populatiei, in dezbatere la Timisoara
© Foto: arhiva
Securitatea alimentară şi nutriţia vor fi dezbătute de zeci de specialişti, la Universitatea de Vest din Timişoara. Ei vor participa vineri la o conferinţă internaţională pe această temă.

Vineri, 27 octombrie, UVT va găzdui Colocviul internațional „Les territoires de la santé: production agroalimentaire, nutrition sécurité alimentaire” (Teritoriile sănătății: producție agroalimentară, nutriție, securitate alimentară – PANSa-TS). Evenimentul este organizat de Centrul pentru Dezvoltare Regională, Studii Transfrontaliere și Amenajarea Teritoriului (CDR-START) din cadrul Departamentului de Geografie al UVT, cu sprijinul Agenției Universitare pentru Francofonie. Participă 50 de specialiști din universități și centre de cercetare din România, Republica Moldova, Ungaria, Bulgaria și Franța, precum și reprezentanți ai sectorului medico-sanitar din spitale, direcții de sănătate, protecția consumatorului, siguranței alimentare, autorități locale etc. La promovarea colocviului au colaborat mai multe universități din regiune: USAMV Timișoara, UMF Timișoara, Universitatea din Szeged, precum și universități din București, Cluj-Napoca, Iași, Chișinău, Plovdiv.

Cele peste 30 de comunicări se concentrează pe analiza a patru teme prioritare: Problemele și provocările producției agroalimentare ecologice; Reprezentările, practicile nutriționale și starea de sănătate a populației; Probleme de economie și de securitate alimentară; Politici publice și strategii private pentru nutriție și alimentație sănătoasă. Specialiștii sunt îngrijorați de efectele schimbărilor petrecute în alimentație și nutriție, îndeosebi la copii și tineri, afectați în procent tot mai mare de obezitate, dar și de alte maladii ale nutriției defectuoase. Acestea au consecințe asupra stării de sănătate a populației pe toată durata vieții, conduc la probleme cu mare impact social, reduc performanțele individuale și ale societății în ansamblu. Colocviul își propune nu doar să constate aceste probleme, ci mai ales să propună politici publice și strategii de conștientizare a rolului nutriției sănătoase pentru asigurarea calității vieții și a performanțelor individuale și sociale.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !