Politistii locali, fara norma de hrana de jumatate de milion de euro

De A.S.
Reactualizat la:
37Comentarii
Politistii locali, fara norma de hrana de jumatate de milion de euro
© TION: Politistii locali, fara norma de hrana de jumatate de milion de euro
Conducerea Primăriei Timişoara nu este de acord cu iniţiativa Poliţiei Locale de a acorda o normă de hrană de 24 de lei pe zi pentru personalul instituţiei începând din 2015. În total, ar fi vorba de peste 560.000 de euro pe an. Primarul Nicolae Robu crede că suma ar fi prea mare şi fiecare trebuie să-şi cumpere mâncare din salariu până la urmă. Aleşii locali vor avea ultimul cuvânt de spus.

Un nou proiect de hotărâre care urmează să intre în atenţia consilierilor locali prevede acordarea unei norme de hrană de 24 de lei pe zi, neimpozabili, pentru poliţiştii locali, începând din 2015. Propunerea a venit din partea conducerii Poliţiei Locale.

S-a motivat că, prin Ordonanța de Urgență 65 din 2014, Legea Poliției Locale 155 din 2010 a fost modificată. Se prevede că, începând cu 1 ianuarie 2015, autorităţile administraţiei publice locale le pot acorda poliţiştilor locali, în limita bugetului aprobat, prin hotărâre a consiliului local, o normă de hrană, conform Ordonanţei de Guvern nr. 26 din 1994 privind drepturile de hrană, în timp de pace, ale personalului din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională.

S-a făcut şi un calcul, în funcţie de valorile stabilite pentru astfel de norme de hrană în legislaţia în vigoare. Se precizează că ar avea nevoie de un total de 5010 calorii/ per zi.

„În prezent se mențin în plată valorile financiare (neimpozabile) ale normelor de hrană aprobate prin Ordinul Ministerului Apărării Naționale nr. M.S. 117/2009, respectiv pentru Norma de hrană nr. 6 – 24 lei/ zi x 30/ 31 zile calendaristice = 720 lei/ 744 lei. În vederea acordării normei de hrană personalului Direcției Poliției Locale Timișoara, estimăm un necesar de cheltuieli de 2.503.440 lei/an (respectiv 208.620 lei/lună) a fi prevăzut în bugetul instituției pe anul 2015”, se arată în referatul proiectului de hotărâre.
Iniţiatorii proiectului au prezentat şi mai multe argumente: poliţiştii locali trebuie să-şi facă meseria fie ploaie, fie vânt, ninsoare sau caniculă, se expun… „curenţilor de aer”, au de-a face cu „animale periculoase” – şi este dat exemplul câinilor fără stăpân – şi persoane „cu intenţii antisociale”, sunt suprasolicitaţi fizic şi psihic…

Proiectul a intrat deja în discuţie în comisiile de specialitate ale consiliului local şi urmează să fie supus la vot în plen.

Primarul Nicolae Robu crede că suma propusă este mult prea mare.

„Nu sunt de acord nicidecum să plătim 24 de lei pe zi. Vom vedea dacă vom putea să plătim o alocație mult mai mică. Mi se pare oricum incorectă o lege care instituie o alocație de hrană pentru o anumită categorie de personal. Orice cetățean se întreabă de ce n-ar merita și el o alocație de hrană, pe lângă salariu. Întrebarea este legitimă”, a afirmat Robu.

Chiar dacă aleşii se vor întruni în şedinţă săptămâna viitoare, edilul spune că proiectul nu va apărea pe ordinea de zi.

„Și dacă ar fi să mănânce la Cantina de Ajutor Social ar fi trebuit să se plătească pentru ei. Eu cred că fiecare cetățean trebuie să-și cumpere hrană din salariul pe care îl primește. Acum, nici într-un caz nu va intra pe ordinea de zi”, a concluzionat Robu.

Alte articole pe aceeași temă:

Politistii locali din Timisoara ar putea primi norma de hrana din 2015: peste 560.000 de euro!37Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor