Politistii locali din Timisoara ar putea primi norma de hrana din 2015: peste 560.000 de euro!

De A.S.
Reactualizat la:
36Comentarii
Politistii locali din Timisoara ar putea primi norma de hrana din 2015: peste 560.000 de euro!
© TION: Politistii locali din Timisoara ar putea primi norma de hrana din 2015: peste 560.000 de euro!
Începând din 2015, poliţiştii locali din Timişoara ar putea beneficia de o normă de hrană. Ar urma să primească 24 de lei pe zi bani de mâncare, dacă aleşii vor fi de acord cu această iniţiativă. S-a făcut şi un calcul: ar fi nevoie de 2,5 milioane de lei pe an pentru hrana agenţilor, adică peste 560.000 de euro. Autorităţile spun că poliţiştii locali trebuie să-şi facă meseria fie ploaie, fie vânt sau caniculă, se expun… „curenţilor de aer”, au de-a face cu „animale periculoase” – şi este dat exemplul câinilor fără stăpân – şi persoane „cu intenţii antisociale”, sunt suprasolicitaţi fizic şi psihic…

A fost elaborat deja un proiect de hotărâre privind acordarea unei norme de hrană pentru personalul Poliţiei Locale Timişoara, care urmează să intre în atenţia consilierilor locali.

Reprezentanţii municipalităţii spun că, prin Ordonanța de Urgență 65 din 2014, Legea Poliției Locale 155 din 2010 a fost modificată. Se prevede că, începând cu 1 ianuarie 2015, autorităţile administraţiei publice locale le pot acorda poliţiştilor locali, în limita bugetului aprobat, prin hotărâre a consiliului local, o normă de hrană, conform Ordonanţei de Guvern nr. 26 din 1994 privind drepturile de hrană, în timp de pace, ale personalului din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională.

Se prevede şi posibilitatea ca, în loc de alimente gratuite sau mâncare preparată, să se primească valoarea financiară neimpozabilă a normei de hrană.

Autorităţile locale spun că norma de hrană nu poate fi acordată „în natură” la Poliţia Locală pentru că s-ar ajunge la costuri mult prea mari.

„Asigurarea spațiilor de preparare hrană și servire masa, a spațiilor corespunzătoare pentru depozitare alimente, a dotărilor aferente acestora (mobilier, aparatură, echipmante, condiții de igienă etc.), precum și a personalului contractual (bucătari, lucrători în domeniul alimentației publice, gestionari, şoferi etc.), majorarea consumul de combustibil și alte utilități (gaz, energie electrică) implică un efort bugetar suplimentar la bugetul local care nu se justifică”, se precizează în referatul care însoţeşte proiectul de hotărâre.

Valoarea financiară lunară se calculează prin înmulțirea valorii zilnice a normei de hrană cu numărul de zile calendaristice din luna respectivă.

Iar reprezentanţii primăriei au făcut şi un calcul, plecând de la valorile stabilite pentru astfel de norme de hrană în legislaţia în vigoare. Se precizează că ar avea nevoie de un total de 5010 calorii/ per zi.

„În prezent se mențin în plată valorile financiare (neimpozabile) ale normelor de hrană aprobate prin Ordinul Ministerului Apărării Naționale nr. M.S. 117/2009, respectiv pentru Norma de hrană nr. 6 – 24 lei/ zi x 30/ 31 zile calendaristice = 720 lei/ 744 lei. În vederea acordării normei de hrană personalului Direcției Poliției Locale Timișoara, estimăm un necesar de cheltuieli de 2.503.440 lei/an (respectiv 208.620 lei/lună) a fi prevăzut în bugetul instituției pe anul 2015”, se mai arată în referatul proiectului.

Riscurile meseriei de poliţist local

Reprezentanţii municipalităţii susţin că acest drept a fost recunoscut, este în vigoare și produce efecte şi la nivelul altor poliţii locale din ţară, din Bucureşti, Galați, Ploiești, Pitești, Târgu-Jiu, Târgoviște etc.

Executivul Primăriei Timişoara consideră că este „legal, necesar și oportun” ca poliţiştii locali să primească norma de hrană.

„Activitatea fizică intensă din teren, care presupune deplasarea pedestră, impune asigurarea unei diete echilibrate din punct de vedere caloric și nutritiv, proporțional cu intensitatea efortului fizic depus”, motivează autorităţile.

Reprezentanții municipalității aduc și alte argumente, precizând că poliţiştii locali sunt expuşi unor riscuri în misiunile pe care se desfăşoară, riscuri pe care le prezentăm ca atare: „expunerea la condiții meteo (variații de temperatură, vara – foarte cald, iarna – foarte frig, ploi, ninsori, viscol), curenți de aer datorită lucrului în aer liber, agresiune și relații neprincipiale cu persoane străine care au intenții antisociale, în timpul îndeplinirii sarcinilor de muncă, animale periculoase – câini fără stăpân, suprasolicitare fizică, prin expunerea la efort dinamic prin deplasarea între diferite puncte de lucru în timpul desfășurării activității (operație efectuată cu condiționare temporară și frecventă mare), solicitare și încordare neuropsihică (atenție distributivă, concentrare, responsabilitate în formularea deciziilor…)”.

Aleşii locali vor avea ultimul cuvânt de spus în această privinţă.36Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor