Politia Locala ne spune cati oameni i-au agasat pe trecatori in centrul Timisoarei, dupa episodul cu USR

De Roxana Deaconescu
8Comentarii
Politia Locala ne spune cati oameni i-au agasat pe trecatori in centrul Timisoarei, dupa episodul cu USR
© Foto: arhivă
Polițiștii locali nu au amendat pe nimeni pentru strângerea de semnături în zona centrală a orașului, însă în ultimii doi ani au sancționat diverse persoane care împărțeau pliante fără să aibă avize de la primărie pentru distribuirea acestora. Concluzia statisticii întocmite de PLT pentru tion.ro este că în centrul Timișoarei trecătorii nu sunt agasați, dar oamenii legii „au băgat în aceeași oală” și incidentele petrecute în alte zone ale orașului.


După incidentul dintre primarul Timișoarei și cei din USR, care adunau semnături pentru campania „Fără penali în funcții publice” pe str. Alba Iulia din Timișoara și l-au deranjat pe edilul-șef aflat la plimbare, tion.ro a solicitat Poliției Locale o situație privind numărul sancțiunilor aplicate în cazuri în care diverse persoane îi agasează pe trecători în zona centrală a orașului.

Oamenii legii spun că nu s-au mai confruntat cu o astfel de situație până acum, în care cei care se plimbă să fie rugați să semneze pentru o inițiativă cetățenească. Reprezentanții Poliției Locale susțin că în cadrul campaniei electorale se aplică legea specială care reglementează procesul electoral, iar dacă se constată încălcări sau abateri contravenționale în afara campaniei, cum ar fi distribuiri de pliante electorale, afișaj electoral, strângere de semnături pe domeniul public, „se aplică, în limitele competenței, prevederile legii electorale”.

În cazul USR nu poate fi vorba însă despre campanie electorală, cei din Uniunea Salvați România adunând semnături pentru revizuirea Constituției României. Ei au nevoie de 500.000 de semnături pentru ca inițiativa lor cetățenească să fie luată în seamă.

Potrivit Constituției, revizuirea Legii fundamentale poate fi inițiată de președintele României, la propunerea Guvernului, de cel puţin o pătrime din numărul deputaţilor sau al senatorilor, precum şi de cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot.

PLT confundă zona centrală cu tot orașul

Agenții locali s-au întâlnit însă cu diverse persoane care împărțeau pliante în mai multe zone din oraș. Menționăm că am rugat polițiștii locali să ne prezinte o statistică pe perioada aprilie 2016-mai 2018. Din informațiile furnizate de Poliția Locală înțelegem însă că oamenii nu au fost agasați în centrul orașului, dar primarul Nicolae Robu a acuzat USR că-i agasează pe trecători prin inițiativa de strângere de semnături.

Trebuie să menționăm faptul că tion.ro a solicitat o situație privind „numărul de amenzi sau avertismente aplicate pentru cei care nu au respectat perimetrul de desfășurare a adunărilor publice prevăzut în avizele primite de la primărie, au adunat semnături sau au împărțit pliante în zona centrală” în perioada aprilie 2016-mai 2018.

Răspunsul de la Poliția Locală nu a venit așa cum ar fi trebuit, oamenii legii informându-ne și de sancțiunile aplicate pentru împărțirea de pliante în alte zone ale orașului, deși noi am cerut o situație doar pentru zona centrală. Așadar, nu putem ști exact câți trecători au fost agasați în centrul Timișoarei, pentru că agenții locali nu s-au sinchisit să numere procesele-verbale.

„Pe linie de publicitate stradală, în intervalul solicitat au fost aplicate pentru distribuirea de pliante un număr de 96 sancțiuni contravenționale, din care un număr de 13 cu avertisment, iar restul de 83 cu valoarea de 119.000 lei. Astfel de situații au fost constatate în locații precum Piața Iuliu Maniu, Eroilor de la Tisa, T. Vladimirescu, S. Bărnuțiu, Stan Vidrighin, M. Eminescu, Take Ionescu, Liviu Rebreanu, Circumvalațiunii, Sudului, Sf. Gheorghe, Circumvalațiunii, Vasile Pârvan, Arieș, Șagului, Daliei, Ofcea, C. Porumbescu, Mihai Viteazul, Revoluției, Piața Consiliul Europei, Piața Victoriei, str. Cluj, Take Ionescu, Republicii, Mihai Eminescu, C. Aradului, Piața Maria etc.”, transmit, pentru tion.ro, reprezentanții Poliției Locale Timișoara.

Poliția Locală, darnică! Divulgă și amenzile pentru comerț neautorizat

Deși noi am solicitat situația privind „numărul de amenzi sau avertismente aplicate pentru cei care nu au respectat perimetrul de desfășurare a adunărilor publice prevăzut în avizele primite de la primărie, au adunat semnături sau au împărțit pliante în zona centrală” în perioada aprilie 2016-mai 2018, polițiștii locali ne informează și în ceea ce privește situațiile în care se constată desfășurarea de activități comerciale neautorizate.

Oamenii legii spun că ei urmăresc respectarea HCL 139/2011 pentru aprobarea regulamentului privind condițiile de desfășurare a activității de comerț stradal sau a HCL 371/2007 privind constatarea și sancționarea contravențiilor.

Mai exact, pe linie comercială, în perioada aprilie 2016-mai 2018, „au fost aplicate 2.962 de sancțiuni contravenționale, din care 429 cu avertisment, restul de 2.533 având valoarea de 506.600 lei”.

Oamenii legii au confundat și aici centrul Timișoarei cu tot orașul, precizând că „astfel de fapte au fost constatate în majoritatea zonelor orașului, dar cu predilecție și cel mai frecvent în Piața Victoriei, Piața Bălcescu, Gh. Lazăr, str. Paris, Sf. Ioan, Aleea Sportivilor, C-tin Brâncoveanu, C. Brediceanu, Calea Martirilor, Proclamația de la Timișoara, Eugeniu de Savoya, Alba Iulia, Piața Libertății, Aleea FC Ripensia, Mureș, Piața Badea Cârțan, Bd. Regele Carol I”.

Reprezentanții Poliției Locale au mai ținut să precizeze și faptul că „potrivit Legii 60/1991 republicată privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice este nevoie de aprobarea comisiei de avizare constituita la nivel local pentru desfășurarea oricăror manifestări publice cu excepția celor de la art. 3 din actul normativ menționat”. Art. 3 spune că nu trebuie declarate adunările publice al căror scop îl constituie manifestările cultural-artistice, sportive, religioase, comemorative, cele ocazionate de vizite oficiale care se desfășoară în incinta sediilor ori imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat.

Articole pe aceeași temă:

Senatorul Falcoi a contestat avertismentul primit pentru strangerea de semnaturi: Sanctiunea – „atentat la democratie”

USR va continua sa stranga semnaturi in centrul Timisoarei pentru initiativa Fara penali in functii publice

FILMUL incredibil al discutiei lui Robu cu cei din USR: Sunt seful Politiei Locale, printre altele. Da, eu dau ordin!

Primarul Robu ii face „trotsky-isti” pe cei din USR, care aduna semnaturi in centrul Timisoarei pentru campania „Fara penali in functii publice”8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor