Peste 40 de milioane de euro pentru managementul deseurilor din Timis

De T. Ex.
Timisul va beneficia de un sistem integrat de management al deseurilor
Timisul va beneficia de un sistem integrat de management al deseurilor
Ministrul László Borbély a semnat, luni, contracte de finanţare în valoare de 173 de milioane euro pentru proiecte în judeţele Timiş şi Vâlcea. Astfel, Timişul va beneficia de un sistem integrat de management al deşeurilor, iar colectarea selectivă ar urma să fie implementată la nivelul întregului judeţ.

Ministrul László Borbély a semnat, luni, la sediul Ministerului Mediului şi Pădurilor, contractele de finanţare pentru proiectul de Management integrat al deşeurilor în judeţul Timiş şi pentru extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Vâlcea.

Cu acest prilej, László Borbély a precizat că se lucrează la întocmirea unei “liste negre” a judeţelor codaşe la absorbţia fondurilor europene şi a dat Timişul drept exemplu pozitiv.

“Dacă cei responsabili nu se mobilizează vor pierde aceşti bani. Trebuie să înţeleagă că nu există cale de-ntors. Ori folosesc aceşti bani, ori le retragem prefinanţarea sau facem corecţii la sumele în discuţie. Peste aproximativ două săptămâni vom avea această listă a codaşilor finalizată. Dovada că se poate şi altfel este exemplul judeţului Timiş, cu care semnăm astăzi (n.r. luni) contractul de finanţare pentru managementul deşeurilor. Cei de la Timiş nu au aşteptat semnarea contractului de finanţare ca să se apuce de treabă. Încă de anul trecut, au executat lucrări din fonduri proprii, astfel că vor putea cere deja rambursarea unor cheltuieli care se ridică la 17 milioane de euro, ceea ce reprezintă aproape jumătate din valoarea totală a proiectului. Iată ce înseamnă să ai un management eficient al proiectului”, a declarat László Borbély.

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Mediului şi Pădurilor, prin Sistemul integrat de management al deşeurilor în judeţul Timiş se urmăreşte protejarea sănătăţii populaţiei şi a mediului prin îmbunătăţirea colectării şi depozitării deşeurilor şi prin implementarea de măsuri de închidere şi reabilitare a depozitelor neconforme. Valoarea totală a proiectului este de 40.996.537 euro, fără TVA, din care finanţarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională este de 28.209.385 euro.

Astfel, va fi implementată colectarea selectivă la nivelul întregului judeţ, în zonele rurale vor fi furnizate unităţi de compostare individuală, la Timişoara se va construi o staţie de transfer şi trei centre de colectare la Jimbolia, Deta şi Făget. În localitatea Ghizela a fost deja construit un nou depozit de deşeuri şi urmează a fi realizate o staţie de sortare, una de compostare şi alta de tratare. Totodată, în şase localităţi vor fi închise şi reabilitate şase depozite de deşeuri neconforme. De rezultatele proiectului va beneficia întreaga populaţie a judeţului, respectiv aproape 650 de mii de locuitori.

“S-a aprobat finanţarea prin POS Mediu pentru deponeul de la Ghizela, lucru care ne permite ca din totalul plăţilor eligibile să se întoarcă până în decembrie în bugetul Consiliului Judeţean aproximativ 14 milioane de euro, restul urmând să vină anul viitor. Deci deponeul de la Ghizela este finanţat prin POS Mediu, fonduri ale Comunităţii Europene”, a declarat Constantin Ostaficiuc, preşedintele CJT, săptămâna trecută. Acesta a mai adăugat că banii care vin în Timiş vor fi folosiţi pentru investiţii în infrastructura judeţului.

Bani de la gunoi, pe drumurile din Timis

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor