Parcul Central, gata abia in martie 2019. Robu: Se face mobilizare generala, va fi superb

De Roxana Deaconescu
16Comentarii
Parcul Central, gata abia in martie 2019. Robu: Se face mobilizare generala, va fi superb
© Tion: Parcul Central, gata abia in martie 2019
Timișorenii se vor putea plimba din nou prin Parcul Central abia din primăvara anului viitor, când primarul le garantează că grădina vieneză a Timișoarei va arăta „superb”. Transformarea costă aproape 8 milioane de lei și a început în urmă cu aproape un an și jumătate.

Șantierul de la Parcul Central a început încă din vara anului trecut. După aproape un an și jumătate de lucrări, cu pauze destul de mari urmare a furtunii din 17 septembrie 2017, muncitorii au revenit la muncă, prin luna mai. Durata estimată a lucrărilor de execuție era de 12 luni de la semnarea ordinului de începere a lucrărilor.

Șantierul a fost deschis de asocierea de firme Lovrintim SRL – Rogera Prest Com, care a oferit un preț de aproape 7,8 milioane de lei cu tot cu TVA, față de cele aproape 14 milioane de lei estimate inițial. Conform proiectului, parcul suferă o transformare completă, urmând să aibă un aspect de grădină vieneză. Modernizarea presupune reabilitarea aleilor, refacerea treptelor de acces, construirea unui sistem de irigare, plantarea de arbori, planete, arbuști, gard viu și gazon și amplasarea de mobilier nou. Din primăvară anul viitor, Parcul Central ar trebui să arate ca o grădină vieneză, proiectul fiind inspirat de grădinile Palatului Schönbrunn.

Deși a spus în nenumărate rânduri că parcul le va fi redat timișorenilor încă din luna noiembrie a acestui an, primarul Nicolae Robu susține că abia la primăvară va fi gata șantierul.

„În Parcul Central se face o mobilizare generală. Se lucrează la plantări de gazon și de arbori, dar și la conturarea stemei orașului. Iarna nu se va putea lucra. Inaugurarea se face la primăvară. Probabil la sfârșit de martie va fi efectiv predat parcul finalizat. Parcul Central va ieși superb și-l vom adăuga la zestrea de parcuri frumoase ale orașului încă unul, ridicat la alte cote decât a fost până acum”, a declarat, marți, edilul-șef.

În timpul șantierului, în Parcul Central sau Parcul „Anton Scudier” s-au găsit și vestigii, fragmente de vase din Epoca Bronzului, fragmente de oase de om și chirpici de locuințe. Au fost probleme și cu dirigintele de șantier, iar municipalitatea abia prin mai a reușit să încheie un nou contract, cu un alt specialist.

Detalii din proiect: ce presupune transformarea

Toate aleile sunt refăcute cu pavaj nou și este instalat un sistem automat de udare a spațiilor verzi, este amenajat un foișor pentru evenimente muzicale, dar și un amfiteatru.

„Conceptul de modernizare pe care îl propunem armonizează stilul peisager al fondului general al amenajării existente cu accente în stil geometric clasic. El urmărește restaurarea parțială și accentuarea acestui stil geometric pe cele două artere perpendiculare, prin întărirea axelor de perspectivă”, se arată în proiectul de reamenajare.

Copacii vor fi toaletați, dar se vor face și „extrageri ale subarboretului, care va fi transplantat”, vor fi amenajate peluze extinse, ce vor fi puse în valoare cu pete de culoare compacte, realizate din vegetație pitică, formată din specii cu colorit sezonier, susțin reprezentanții primăriei. Conform proiectului, printre arborii noi ce vor fi plantați în Parcul Central se numără și bradul roșu de coastă – Sequoia sempervirens, sequoia din Apuseni – Sequoiadendron giganteum, cedrul – Cedrus deodara, bradul albastru-argintiu – Picea pungens ‘Hoopsii, Metasequioa sp. sau conifere Chamaeciparis nootkatensis ‘Pendula’, Calocedrus decurrens, Cornus controversa ‘Variegata’, Ostrya carpinifolia sau Fagus sylvatica ‘Riversii’.

Foișor muzical pentru orchestră și labirint din gard viu, sub forma unei frunze de Ginkgo Biloba

Foișorul muzical este sub forma unui octogon, conform proiectului, iar pe margini va avea plăcuțe pe care vor sta scrise numele unor muzicieni români.

„Printre obiectivele noi care apar în parc, am avut în vedere realizarea unui foișor de muzică destinat evenimentelor culturale, în special a concertelor orchestrale în aer liber, o structură de piatră și lemn cu acoperiș verde patinat, armonizată stilului de amenajare. Pe toate laturile octogonale ale foișorului se vor amplasa plăcuțe inscripționate cu nume ale unor compozitori și muzicieni români recunoscuți pentru operele lor”, ne-au dezvăluit reprezentanții primăriei.

În Parcul Central vom avea și un amfiteatru, în jurul căruia vor fi plantați stejari, care vor da impresia unei curți interioare.

„Se vor crea două gradene verzi în lateralele scărilor dinspre Podul Traian, iar între cele două scări menționate se va crea o gradenă tip amfiteatru, cu trei nivele de ședere: Grădina «Patio» prin plantarea sub forma circulară a unor specii de stejar conduși și formați sub forma unei perdele verzi, dând aspectul unei curți interioare parcului. Labirintul va fi creat din specia Lonicera nitida ‘Elegant’, tolerantă la semi-umbră, plantată sub forma unei frunze de Ginkgo Biloba, aproape de arborele existent cu același nume”, au completat reprezentanții municipalității.

Mese de șah pentru nevăzători

Parcul Central va avea o zonă numită „Șahul verde”, un spațiu de trecere de la stilul geometric la cei peisager, prin amenajarea unui caroiaj realizat din gazon intercalat cu dale din granit compozit, însoțit de piese de mari dimensiuni.

Locul preferat al pensionarilor din Timișoara, cel cu mesele de șah, nu va dispărea, ci va fi transformat. Piațeta șahiștilor va fi refăcută și extinsă spre o piațetă nou înființată în jurul statuii B.H. Delavrancea.

Parcul „Scudier” va avea pergole noi, de cinci tipuri, cu aspect clasic, formate din piatră și din lemn. Toate piațetele vor fi reamenajate, chiar reproiectate – Monumentul Ostașului Român, Al. Mocioni, Vincențiu Babeș, Babu Șt. Delavrancea – „ca zone de ședere, de odihnă și de contemplare”.

Parcul Central „Anton Scudier” este unul dintre parcurile de referință ale Timișoarei, cu o suprafață de opt hectare, dar și unul dintre cele mai vechi parcuri ale orașului.

Lucrările, estimate la 14 milioane de lei, se vor face cu aproape 8 milioane de lei cu TVA, adică aproape 1,7 milioane de euro. Termenul final al lucrărilor de execuție este luna ianuarie 2019, însă va putea fi prelungit cu lunile de iarnă.

Articole pe aceeași temă:

Există muncitori în Parcul Central, deși pare că nu s-ar lucra deloc pe șantierul deschis încă de acum un an. Se lucrează la alei, la grădina patio și la labirintul sub formă de Ginkgo Biloba, precum și la însămânțare, dar lucrările mari sunt făcute, ne asigură reprezentantul firmei care transformă ...16Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor