Organizatia Mondiala a Sanatatii: Vaccinarea este esentiala. Noua decese din cauza rujeolei in Timis

De Adrian Panduru
Organizatia Mondiala a Sanatatii: Vaccinarea este esentiala. Noua decese din cauza rujeolei in Timis
© Tion: Organizatia Mondiala a Sanatatii: Vaccinarea este esentiala
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) transmite că vaccinarea împotriva bolilor transmisibile prevenibile este esențială pentru protejarea sănătății populației. Jumătate din cele 38 de decese din cauza rujeolei din România au fost la copii cu vârsta de sub 1 an, care nu puteau fi vaccinați.

Specialiștii OMS transmit că importanța vaccinării este cu atât mai mare cu cât imunizarea fiecărei persoane prin vaccinare îi protejează de îmbolnăvire și pe cei din jur, mai ales pe copiii mai mici de vârstă care încă nu pot fi vaccinați, pe copiii care sunt alergici la vaccin, pe cei care au un sistem imunitar slăbit.

„Epidemia de rujeolă izbucnită în România în anul 2016, pe fondul scăderii acoperirii vaccinale cu vaccinul ROR a cauzat, până în prezent, 38 de decese, toate la persoane nevaccinate. Datele de la Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile1 arată că 17 decese au fost înregistrate la copii cu vârsta mai mică de un an, ceea ce înseamnă că nu puteau fi vaccinați, pentru că vaccinul antirujeolic se face la vârsta de un an. De aceea, medicii spun că vaccinarea persoanelor din jurul copiilor care nu pot fi vaccinați este foarte importantă pentru protejarea acestora. Astfel, este prevenită apariția epidemiilor, deoarece cei vaccinați nu se protejează numai pe ei de eventualele boli, ci și pe cei din jur care din cauza vârstei sau a unor probleme de sănătate nu pot fi imunizați”, transmite Sănătatea Press Group.

Timișul a scăpat de epidemia de rujeolă, dar a fost județul cel mai afectat. În cadrul epidemiei de rujeolă din România au fost raportate 38 de decese datorate rujeolei: 9 în județul Timiș, 6 în jud. Arad, 7 în jud. Dolj, 3 în jud. Caraș-Severin, unul în jud. Bihor, unul în jud. Brașov, unul în jud. Călărași, unul în jud. Cluj, unul în jud. Ialomița, două în jud. Neamț, unul în jud. Satu Mare, unul în jud. Suceava, unul în jud. Vaslui, unul în jud. Galați, unul în jud. Mureș și unul în București.

Reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății spun că este important ca, în cazul în care nu au fost făcute la timp, vaccinurile neefectuate să fie recuperate pentru a obține protecția împotriva unor boli transmisibile.

„Vaccinarea este singura metodă de combatere și eradicare a multor boli transmisibile. Pentru copiii cu vârsta sub 5 ani există riscul să dezvolte complicații serioase și chiar să moară. Este important să respectăm schemele naționale de vaccinare pentru a asigura cea mai bună protecție posibilă împotriva bolilor prevenibile prin vaccinare. Vaccinarea este metoda dovedită pentru controlul și eliminarea bolilor infecțioase, iar prin vaccinare sunt evitate, anual, între 2 și 3 milioane de decese la nivel mondial”, a declarat dr. Miljana Grbic, șef al Biroului pentru România al Organizației Mondiale a Sănătății.

În România, vaccinarea nu este încă obligatorie, însă Ministerul Sănătății a aprobat un calendar național de vaccinare. Aceste vaccinuri sunt efectuate gratuit, în maternitate sau de către medicul de familie.

Calendarul naţional de vaccinare 2017-2018

primele 24 ore – Vaccin hepatitic B (Hep B)
2 – 7 zile – Vaccin de tip Calmette Guerrin (BCG)
2 luni – Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B-hepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B), Vaccin pneumococic conjugat
4 luni – Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B- hepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B), Vaccin pneumococic conjugat
11 luni – Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B- hepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B), Vaccin pneumococic conjugat
12 luni – Vaccin rujeolic-rubeolic-oreion (ROR)
5 ani – Vaccin rujeolic-rubeolic-oreion (ROR)
6 ani – Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic (DTPa-VPI)
14 ani – Vaccin diftero-tetanic pentru adulţi/vaccin diftero-tetano-pertussis acellular0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !