Operațiunea Ghilotina a născut contre între OPC și Primăria Timișoara. Administrația Robu, chemată să dea raportul

De Roxana Deaconescu
27Comentarii
Operațiunea Ghilotina a născut contre între OPC și Primăria Timișoara. Administrația Robu, chemată să dea raportul
© foto: Cornel Putan
Comisarii de la Protecția Consumatorilor au pus tunurile pe primărie, după ce Nicolae Robu s-a lăsat filmat când se urcă într-o nacelă și taie un cablu de pe un stâlp din zona Podului Mihai Viteazul. Șeful Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Timiș a trimis o listă întreagă de cereri către primărie, văzută cu ochi răi de funcționarii PMT. Surse din instituția de pe C.D. Loga spun că CJPC, instituție cunoscută ca și OPC, își depășește atribuțiile de serviciu.

Represaliile Operațiunii Ghilotina se resimt și la primărie, nu numai la timișorenii care au rămas fără internet și telefonie fixă sau cablu TV după ce Nicolae Robu și angajații STPT au tăiat cablurile aeriene de pe Podul Mihai Viteazul.

Reprezentanții Primăriei Timișoara au fost chemați să dea explicații șefului Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Timiș. Un funcționar din primărie s-a dus cu mai multe documente la CJPC, printre care și HCL 184/2009 privind amplasarea subterană a rețelelor de transmisii de date și transmisii de voce situate pe domeniul public și privat al orașului, o notificare comunicată operatorilor economici datată în 11 ianuarie 2019, HG 490/2011 și Legea 159/2016, însă oficialii CJPC nu au fost mulțumiți de explicațiile date.

Astfel, comisarul șef Claudiu Sorin Șușanu a mai cerut o serie de documente de la primărie.

„În urma discuțiilor, s-a stabilit de comun acord reprogramarea discuțiilor pentru data de 26 martie, ora 9.30, când se vor prezenta următoarele documente: autorizație de dezafectare a cablurilor aeriene situate pe Bd. Regele Ferdinand I, având în vedere că această stradă a rămas fără internet, tv și telefonie începând din 18.03; procedura de degajare a domeniului public de cabluri dezafectate; contractele cu firmele autorizate; documente cu privire la legalitatea dezafectării cablurilor; autorizarea Primăriei Timișoara pentru activitatea de tăiere cabluri (autorizare pe COD CAEN) și documentele legale ale persoanelor din cadrul Primăriei Timișoara care au efectuat efectiv lucrarea de debranșare a cablurilor, respectiv lucrul la înălțime”, se arată în documentul trimis către primărie, care poartă semnătura comisarului șef Șușanu.

Vă reamintim, totul a pornit luni seară, când primarul Nicolae Robu a chemat echipele STPT să taie firele care atârnă pe stâlpii de pe Podul Mihai Viteazu. Într-un exercițiu de imagine, primarul Nicolae Robu și-a pus casca de protecție pe cap, cu ajutorul directorului STPT Nicu Bitea, a urcat chiar el într-o nacelă și a tăiat un cablu, strigând „Victorie!”. O parte din centrul Timișoarei a rămas fără internet, telefonie fixă sau cablu TV, afectate fiind și mai multe școli din zona centrală, dar și Inspectoratul Școlar Județean Timiș, care a pierdut legătura securizată cu Ministerul Educației și a avut probleme în a transmite subiectele pentru simularea națională a examenului de bacalaureat către școli. Afectate au fost și servicii ale primăriei care funcționează în zona centrală.

Protecția Consumatorilor a intrat imediat pe fir, precizând că au mai multe sesizări de la abonații afectați, astfel că au cerut lămuriri de la primărie. Conform surselor noastre, cei de la Protecția Consumatorilor au intervenit pentru consumatorii casnici, au avut reclamații telefonice de la Timișoara până la București, pentru cablu TV și internet. Primăria s-ar putea alege cu amenzi cuprinse între 1.000 și 10.000 de lei și între 3.000 și 30.000 de lei, în funcție de documentele și autorizațiile pe care le vor prezenta.

De cealaltă parte, reprezentanții primăriei spun că inspectorii CJPC și-ar depăși atribuțiile de serviciu și nu au de ce să ceară explicații de la instituția condusă de Nicolae Robu. Surse din primărie spun că ordinul a venit tocmai de la București, în urma publicității create în jurul primarului Timișoarei. Oficialii PMT au cerut informații de la CJPC în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, dorind să afle temeiul legal pentru fiecare cerință din adresa primită. De altfel, ei se întreabă de ce intervine Protecția Consumatorilor și nu alte instituții ale statului cu privire la documentele legale ale persoanelor de la primărie care au debranșat cabluri și au lucrat la înălțime. Susțin că oricum primarul se afla în timpul liber când a tăiat cabluri.

Operațiunea Ghilotina continuă în aceste zile la Timișoara, dar pe timpul nopții. Au fost tăiate pentru început cablurile aeriene de pe Bd. Regele Ferdinand I și de pe str. 20 Decembrie 1989.

Articole pe aceeași temă:

Primăria Timișoara ar putea fi amendată de Protecția Consumatorilor pentru tăierea cablurilor de internet

Operațiunea Ghilotina: Robu și-a tăiat singur craca! Servicii ale primăriei, lăsate fără internet și telefonie. La noapte se taie alte cabluri

Primele victime ale operațiunii Ghilotina: Inspectoratul Școlar și un important liceu din centrul Timișoarei, lăsate fără internet în ziua de simulare la Bacalaureat

Robu a dat startul operațiunii Ghilotina din nacelă! A urlat „Victorie!” și a lăsat centrul fără net și cablu TV27Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor