Opera si activitatea descoperitorului Troiei, Heinrich Schliemann, vor fi prezentate in cadrul unei expozitii la Muzeul Banatului

De Marcel Hoster
Opera si activitatea descoperitorului Troiei, Heinrich Schliemann, vor fi prezentate in cadrul unei expozitii la Muzeul Banatului
© foto: Muzeul National al Banatului
Muzeul Național al Banatului Timișoara aduce în orașul de pe Bega o expoziție inedită, care prezintă o serie de artefacte extrem de valoroase. În perioada 10 noiembrie 2017 – 25 februarie 2018, în premieră națională, va fi prezentată expoziția internațională „Heinrich Schliemann – Descoperitorul Troiei”, piesele componente ale expoziției fiind aduse de la Berlin.

Expoziția reprezintă o colaborare cu Muzeul de Pre și Protoistorie din Berlin și prezintă viața și cariera marelui arheolog Heinrich Schliemann (1822-1890). Alături de colecția de obiecte și manuscrise personale a celebrului descoperitor german donată muzeului din Berlin, vizitatorii vor putea admira artefacte unice, alese din descoperirile făcute la Troia și Micene.

Expoziția se adresează publicului larg și are ca obiectiv prezentarea unei personalități de marcă a arheologiei, care prin dedicația lui a contribuit masiv atât la fundamentarea metodelor de cercetare, cât și la prezentarea rezultatelor acestora tuturor iubitorilor de istorie.

Dacă vorbim de Homer, ne gândim, de la bun început la Troia, iar atunci când vorbim de Troia, nu putem să disociem orașul homeric de cel care l-a scos la lumină. Pasiunea lui nemărginită pentru poemele homerice l-a determinat să caute adevărul efectuând cercetări arheologice în cele mai reprezentative monumente istorice ale civilizației mediteraneene de la sfârșitul mileniului al II-lea a. Chr.: Micene, Tirinth, Orchomenos și Troia.

Trecerea de la căutătorul de comori la arheologul cu metode clare de cercetare poate fi înțeleasă doar prin prezentarea rezultatelor săpăturilor lui Heinrich Schliemann, ilustrate în această expoziție de artefacte arheologice și imagini reprezentative. Din păcate, imensa și prețioasa colecție a lui H. Schliemann, donată muzeului din Berlin, a avut de suferit în urma celui de-al Doilea Război Mondial. În prezent, o parte din artefactele descoperite la Troia se află în Rusia, fiind considerate pradă de război.

Expoziția internațională „Heinrich Schliemann – Descoperitorul Troiei” aduce pentru prima dată în România vase ceramice și de argint, idoli de marmură, obiecte de bronz, dar și alte piese muzeale de mare valoare. De asemenea, în cadrul acestei expoziții poate fi admirată măiestria celor care au creat obiectele din așa numită „comoară a lui Priam”, aduse în replică la Timișoara, originalele aflându-se la Muzeul de Artă Puskin din Moscova.

Aducerea acestor bunuri muzeale de excepție la Timișoara a fost posibilă datorită sprijinului financiar oferit de către Consiliul Județean Timiș și a strânselor legături culturale și științifice dintre Muzeul Național al Banatului și Muzeul de Pre și Protoistorie din Berlin.

Expoziția va fi deschisă publicului vizitator începând cu data de 11 noiembrie, conform orarului obișnuit de vizitare, în zilele de marți până duminică, între orele 10-18, luni fiind închis.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor