Noul an universitar a fost deschis la Timisoara in prezenta ministrului Educatiei

De Marcel Hoster
Reactualizat la:
1Comentariu
Noul an universitar a fost deschis la Timisoara in prezenta ministrului Educatiei
© TION: Noul an universitar a fost deschis la Timisoara in prezenta ministrului Educatiei
Ziua de luni a adus deschiderea oficială a noului an universitar în trei dintre universităţile timişorene. Bobocii au făcut cunoştinţă cu profesorii şi noii colegi la Universitatea de Vest, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, respectiv Universitatea Politehnica. La UVT și USAB deschiderea anului universitar a avut loc în prezenţa ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu.


Aula Magna a Universităţii de Vest Timişoara a fost neîncăpătoare pentru cei dornici să asiste la deschiderea noului an universitar. Cuvântul de deschidere i-a aparţinut mitropolitului Banatului Ioan Selejan. El şi-a adus aminte cu drag de zilele când a devenit student.

„Noi credeam că prima sesiune începe undeva prin luna februarie a primului an. Dar nu este aşa. Primul examen îl dai chiar în momentul în care devii student, de la începutul anului”, a spus Mitropolitul Banatului.

Rectorul UVT, Marilen Pirtea, le-a cerut noilor studenţi să colaboreze, iar colegilor săi profesorii să descopere tot ce este mai bun la aceşti tineri: „Împrieteniţi-vă unii cu alţii, să fiţi toţi pentru unul și unul pentru toţi. Profesorilor le urez să găsească lumina din ochii studenţilor”.

Fostul rector al Universităţii Politehnica Timişoara, Nicolae Robu, actualmente primarul Timişoarei, le-a cerut studenţilor multă seriozitate, dar şi să găsească echilibrul între procesul de învăţare şi bucuriile vieţii de student.

„Construiţi-vă viitorul pentru voi înşivă, pentru comunităţile în care trăiţi. Timişoara este un oraş frumos, multivalent, care vă oferă totul pentru o studenţie adevărată. Dar voi trebuie să găsiţi echilibrul între şcoală şi viaţa adevărată de student. Împletiţi şcoala cu cele specifice vârstei şi statutului de student”, a spus în discursul său Nicolae Robu.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a decis să asiste la Timişoara la deschiderea anului universitar. Justificat, am puteam spune, în această zi el a primit titlu de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului.

La primele ore ale dimineţii, Cîmpeanu a fost prezent la UVT: „Aş fi dat cu bucurie Titlul de Honoris Causa pentru cel de student, probabil emoţiile ar fi fost mai mici. Ce vreau să remarc este managementul perfect care a avut loc la Timişoara în universităţi, la nivel al calităţii procesului universitar, dar şi al studenţilor. Se observă o creştere a numărului de studenţi de anul I, e important pentru universităţi să aibă un număr mai mare de studenţi, pentru a se atinge ţintele de 26 – 27% din populaţie care a absolvit învăţământul terţiar”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

La scurt timp după ceremonia de la UVT, întreg alaiul s-a mutat pe Calea Aradului, la USAB, pentru cea de-a doua ceremonie a zilei.

Aici, pe lângă discursurile oficiale, o importanţă mai mare a fost acordată studenţilor. Mai precis, la microfon a fost invitat să adreseze câteva cuvinte noilor boboci… chiar un boboc. Mai precis, un tânăr din Oraviţa care a absolvit liceul teoretic din localitate cu media 9,70 şi care a devenit student la Agronomie. De asemenea, studenţilor li s-a adresat şi preşedintele Ligii Studenţilor de la USAB.

Punctul central al ceremoniei a fost acordarea titlului de Doctor Honoris Causa ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu.

„Este un moment deosebit pentru mine, şi personal, şi ca fost rector, pentru că am primit încrederea mediului academic şi acest titlu, la patru luni după ce Principesa Margareta a primit la fel, acest titlu academic”, a mai declarat Cîmpeanu.

La Universitatea Politehnica Timişoara ceremoniile de deschidere a noul an universitar au avut loc, ca în fiecare an, individual la fiecare facultate componentă.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor